Новини

 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече
 • 13.07.2021
  Д-р Мила Петрова в "Духът на здравето": Кои са новите методи за лечение на онкологични заболявания?
  Всички Повече
 • 09.07.2021
  5 мита за предпазване от бременност
  Всички Повече

ПРИЗНАНИЕ ЗА БЪЛГАРСКИ ОНКОЛОЗИ НА ТАЗГОДИШНАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА АМЕРИКАНСКОТО ОБЩЕСТВО ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ

12.07.2020

На тазгодишната световна конференция на American Society of Clinical Oncology (ASCO) екип от български онколози представиха две иновативни проучвания, които установяват прогностични маркери при имунотерапия на пациенти с метастазирал белодробен карцином.

Водещ инициатор в изследването e екипът на Клиниката по медицинска онкология на МБАЛ „Надежда“ проф. д-р К.Тимчева, проф. Щерев, д-р М.Петрова, д-р С.Вълев, д-р Т.Караниколова, д-р Г.Жбантов, д-р Р.Генчева, д-р А.Иванова, с участието на специалистите маг. фарм. М. Енева, д-р И. Сърбянова, д-р П. Пенкова, д-р Б. Павлов.

Участници в изследването са и лекари с различни специалности от УМБАЛ “Света Марина“ - Варна, УМБАЛ “Софиямед“, „Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда“, МБАЛ “Сердика“, УМБАЛ “Св. Иван Рилски“.

В процеса на изследването се търси отговор на въпроса кои болни с метастазирал белодробен рак биха имали полза от приложението на имунотерапия – иновативен метод, чрез който имунната система бива „стимулирана“ да развива „специални“ клетки за борба с рака.

В първото проучване се изследва връзката между високото съотношение неутрофили/лимфоцити преди стартиране на лечение (химиотерапия и впоследствие имунотерапия) и отговора към това лечение. Резултатите показват, че високата стойност на съотношението неутрофили/лимфоцити, както и динамиката на това съотношение в хода на терапията, би могло предварително да покаже кои пациенти няма да отговорят добре на имунотерапията. Този своеобразен прогностичен маркер може да оцени навреме риска от развитие не само на прогресия при това лечение (неотговор към лечението), но и от т.нар. хиперпрогресия - животозастрашаващо състояние, свързано с драматично прогресиране на болестта и влошаване на болния.

Второтообръща внимание на една нова и все още неразработена област в сферата на онкологията, а именно сакропенията - загуба на мускулна маса, оценена чрез компютърна томография. Малко са даннитe в световната литература за прогностичната роля на този феномен. Затова българските онколози си поставят за цел да я изследват при пациенти с метастазирал карцином на белия дроб, които провеждат имунотерапия. Резултатите показват, че наличието на сакропения е индикатор за вероятен негативен отговор към приложението на имунотерапия.

Представените два абстракта от българските лекари на ASCO са със сериозен научен потенциал, защото до момента въпреки успехите в лекарственото лечение на белодробен карцином (именно въвеждането на имунотерапията), клинична полза получават едва около 20% от болните. Освен това липсват ясни прогностични маркери, които да укажат дали това лечение ще има ефект за конкретния пациент.

За своя научен успех онколозите в болница „Надежда“ споделят: „За нас е огромна чест, че трудът ни получи световно признание. Резултатите са плод на обединението на различни лечебни заведения, а целта е по-добро лечение на болните и по-здрава връзка между лекар-пациент.“

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: