Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

Пресконференция "Истинни ли са обвиненията за инвитро системата у нас" 25 юни 2017 г.

26.07.2017

На 25 юли, рождения ден на първото бебе ин витро в света Луиз Браун, в БТА се проведе пресконференция на тема „ИСТИННИ ЛИ СА ОБВИНЕНИЯТА ЗА ИН ВИТРО СИСТЕМАТА У НАС?“.
Тя беше провокирана от обвиненията, отправени седмица преди това от сдружение „Диабет, предиабет и метаболитен синдром“ и пациентски организации „Заедно с теб“ за нарушения в ин витро сектора и работата на Центъра за асистирана репродукция.

Представители на пациентски организации „Зачатие“ и „Искам бебе“, фондация „Майки за донорството“, Националната пациентска организация, водещи специалисти по асистирана репродукция заедно с директора на ЦАР д-р Мария Георгиева отговориха на отправените обвинения и защитиха каузата да се раждат повече и искани деца тук, в България.

На пресконференцията бяха дискутирани очакваните промени, които ще оптимизират работата на ЦАР и ще разширят обхвата на пациентите, с които държавният фонд работи.

Д-р Георги Стаменов посочи, че в момента от държавното финансиране се възползват 1/3 от двойките с репродуктивни проблеми в страната, като целта е шанс за това да имат поне 2/3 от тях. В тази група влизат двойките, изчерпали трите финансирани по фонда опита, които ще имат право на четвърти опит. Там ще се включат и двойки с проблеми като намален яйчников резерв, генетични хромозомни дефекти. Хората с онкологични заболявания ще могат да съхранят своите яйцеклетки и сперматозоиди, за да имат шанс за дете след победата над рака.

Д-р Стаменов подчерта, че в заложените промени се предвиждат по-строги мерки за контрол и завишаване на изискванията към клиниките, които работят с ЦАР.

Д-р Георгиева, Директор на ЦАР, увери, че екипът ѝ работи с душа и сърце за една национална кауза, която допринася за осъществяването на мечтата за дете на всяка жена. Тя допълни, че Сметната палата е извършила един много подробен преглед на дейността на ЦАР и е излязла с добър доклад с препоръки за оптимизиране на работата на фонда. В него обаче няма констатации за нарушения или злоупотреби.

„Аз съм тук да защитя българската медицина“, заяви д-р Стаменов. Той отговори на обвиненията за лоши етични и медицински практики в българските клиники, като предостави на присъстващите статистика за успеваемостта на ин витро процедурите в Европа на Европейското общество по човешка репродукция и ембриология(ESHRE), където България се нарежда пред страни като Чехия, Италия, Франция.

Той представи статистика и за МЦ „Надежда“ за изминалата година, в която се отчита над 43% успеваемост на процедурите със собствени яйцеклетки при жени от 30 до 35 години, 35,7% при жените от 36 до 40 години и 50% при процедурите с донорски яйцеклетки.

„Не може да се говори с общи понятия, без конкретика“, каза д-р Стаменов пред медиите. В защита на ЦАР подчерта, че нападките не застрашават лекарската гилдия, а застрашават финансирането на хората, които се борят за своето дете.

Д-р Стаменов зададе въпроса, дали зад атаките към Фонда не стоят скрити интереси и поиска пълна проверка от страна на отговорните институции на двете неправителствени организации, които миналата седмица поискаха оставката на Директора на ЦАР.

От своя страна, той обяви, че ще инициира пълна проверка на работата на МЦ "Надежда". Д-р Стаменов отправи покана и към журналистите един от тях да стане част от екипа ни в продължение на 5 дни, за да се запознае отблизо с дейността на нашия ин витро център.

Д-р Любомир Бойчев от МЦ „Иван Рилски“ в Тутракан постави акцент върху усилията, които влагат лекарите всеки ден в грижата за своите пациенти с репродуктивни проблеми и сподели, че неуспехите винаги се отразяват и на тях.

Д-р Александър Калчев от МЦ “Репробиомед“ призова всички – лекари, пациенти, медии, да работим заедно за това да се изчисти опетненото име на Центъра по асистирана репродукция. Специалистите бяха единодушни в това, че искат да се знае кой и къде извършва нарушения, за да не се очерня повече името на гилдията и работата на фонд Ин витро.

От пациентските организации сдружение „Зачатие“ и фондациите „Искам бебе“ и „Майки за донорството“ изразиха своята подкрепа към дейността на ЦАР и остро разкритикуваха опитите за внушения за злоупотреби, както и отправените нападки към тяхната работа и призоваха за обединяване на усилията, за да се постигат още по-добри резултати.

ВИЖТЕ ЦЯЛАТА ПРЕСКОНФЕРЕНЦИЯ

РЕПОРТАЖА НА НАДЕЖДА ТВ

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: