Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

Отворено писмо от екипа на болница "Надежда"

19.08.2015

ДО НЕЛИ МУТАФОВА, ЗАМЕСТНИК-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА СДРУЖЕНИЕ „РОДИЛНИЦА“
ДО МИГЛЕНА ДЕЛЧЕВА, УПРАВИТЕЛЯ НА ФОНДАЦИЯ „РОДИТЕЛИ ЗА РОДИТЕЛИ“
ДО АДВ. ЕЛЕНА АТЕВА – ПРАВЕН КООРДИНАТОР ЗА ИЗТОЧНА ЕВРОПА НА „HUMAN RIGHTSIN CHILDBIRTH”
ДО АДВ. ДАНИЕЛА ФЪРТУНОВА – ЮРИСТ В ПРОГРАМА „МОНИТОРИНГ И ИЗСЛЕДВАНИЯ“ НА БЪЛГАРСКИЯ ХЕЛЗИНКСКИ КОМИТЕТ
ДО ВСИЧКИ ОБЩЕСТВЕНИ ОРГАНИЗАЦИИ, РАБОТЕЩИ В СФЕРАТА НА МАЙЧИНОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ

ОТВОРЕНО ПИСМО

Уважаеми госпожи и господа,

Това писмо е провокирано от проведената на 16 август 2015 г. пресконференция на тема „Предизвикателствата пред майчиното здравеопазване – да върнем жените във фокуса на грижите“, на която бяха изнесени обезпокоителни данни за раждаемостта и отношението към раждащите жени в България.

Това, което ни разтревожи в представената статистика е генералното обобщение, направено за частните и държавни болници относно броя на оперативните раждания, както и общия извод за традиционно лошото отношение към родилките в българските болници.

Факт е, че от години броя на жените раждащи със секцио превишава този на нормалните раждания, но не бива болничните практики да се поставят под общ знаменател и да се пренебрегват добрите примери в посока подобряване грижата за раждащата жена и нейното бебе.

В това отношение болница „Надежда“ прави много.

Подкрепата в полза на нормалното раждане при нас е приоритет. Болницата разполага с три зали за нормално раждане (една от които е специално обособена за активно естествено раждане). Залата за цезарово сечение е една.

Противно на изнесените данни, в залите за нормално раждане препоръчваме присъствието на таткото или друг близък, който да е до жената и да я подкрепя по време на раждането. Тази услуга за семейството е безплатна.

Условията, които сме създали в родилните зали и послеродова клиника са близки до домашния комфорт. Активно стимулираме връзката майка-бебе, като веднага след раждането детето се поставя на гърдите на майката, а цялото семейство с таткото остават заедно в залата два часа след раждането. При послеродовия престой майката има право да бъде с бебето си през цялото време. При секцио отново се стараем да не отделяме бебето за дълго от майката. Тя може да го види и да го гушне дори при престоя си в отделението по анестезиология и интензивно лечение в часовете след операцията.

Самият процес на нормално раждане изисква от жената да е активен участник в него и ние уважаваме нейното право на избор, стига този избор да не е животозастрашаващ за нея или нейното бебе.

Родилката може да подготви план за раждане, към който да се придържаме, да избере дали да полза медикаменти, стимулиращи раждането или то да се случи без медицинска намеса, без стимулиране и насочване - само с помощта на естествените методи като движение, промяна на позицията на тялото, техника на дишане.

Още по време на бременността майките се информират за ползите от нормалното раждане и рисковете при секцио. В училището за бременни на болницата (безплатно за бъдещите родители) темата “Нормално физиологично раждане“ е застъпена изключително широко, като тук специално място отделяме на сравнението с оперативното раждане и медицинските предпоставки, при които то се препоръчва.

Като статистика за 2015 г. процентното съотношение между секцио и нормално раждане в нашата болница е около 60% в полза на оперативното раждане – тенденция, която се надяваме да променим с течение на времето.

Но относително високия процент оперативни раждания има своето обяснение.

При нас повечето раждащи са жени заченали след прилагането на асистирани репродуктивни техники. В много от случаите това са пациенти със съпътстващи заболявания, с усложнения, в напреднала репродуктивна възраст или с многоплодна бременност, при които медицинските показатели за оперативно раждане са налице.

Към момента само за м. юли в болница Надежда са се случили 151 раждания. 62 от тях са нормални физиологични раждания при средна възраст на родилките 32 години (най-младата от тях е на 24 години, а най-възрастната – на 40 години). 89 са оперативните раждания за месеца (при средна възраст на родилките 37 години), като повечето родили секцио са жени, при които износването на бременността е било затруднено, жени, бременни след ин витро процедури със съпътстващи заболявания.

Въпреки това ние не изтъкваме възрастта или ин витро като основна причина за секцио. Винаги прилагаме индивидуален подход към пациентите и имаме своите положителни примери в тази посока. Миналата година жена на 48 години роди по нормален път здраво доносено момченце - без усложнения и без обезболяване.

Стремежът на нашия екип е да предоставим най- добрата комплексна грижа за жената – от зачеването, през качественото проследяване на бременността, пренаталната диагностика, раждането и неонатологичната помощ за новороденитe. Екипът на болницата поставя жената и нейното бебе в центъра на медицинската грижа – с уважение, подкрепа и внимание към избора й.

В този смисъл не може да се съгласим с генералните обобщения за медицинските практики в страната и приравняването на всички болници под общ знаменател. Смятаме, че в България има лечебни заведения, които правят наистина качествена медицина и именно това трябва да бъде показателя, по който те да бъдат оценявани.

Важно е неправителствените организации, грижещи се за правата на пациентите да бъдат обективни и заедно с негативните примери да дават гласност на добрите практики, които показват, че в България медицината може да бъде на европейско ниво.

С уважение,
Екипът на болница за женско здраве „Надежда“

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: