Новини

 • 16.11.2018
  Добри практики в контрацепцията и аборта, като част от грижата за репродуктивното здраве при подрастващи.
  Всички Повече
 • 16.11.2018
  Питай Надежда - епизод 4 със Стефка Николова, ембриолог в болница Надежда
  Всички Повече
 • 15.11.2018
  Д-р Мила Петрова пред сп. Космос: За имунотерапията в лечението на онкологични заболявания
  Всички Повече
 • 14.11.2018
  Болница „Надежда“ се включи в инициатива по случай Месеца за борба с рака на белия дроб - ноември
  Всички Повече
 • 13.11.2018
  Естетична гинекология в болница "Надежда"
  Всички Повече

"Питай Надежда" - рубриката, която дава отговор на вашите въпроси

Изпращайте своите въпроси на

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Интервю на д-р Димитър Цветков за в-к Телеграф: "Мини камера хваща скрити болести"

17.11.2017

Оглежда цялата матка за 10 минути

Мини камера хваща скрити болести

Офис хистероскопията се прави без упойка в кабинета на лекаря

Автор: Поли Пантева
Източник: в-к „Телеграф“/ 8.11.2017 г.


Миниатюрна камера открива и решава скрити гинекологични проблеми. Уникалната процедура трае между 10 и 20 минути и се прави без упойка, директно в кабинета на лекаря. Тя се нарича офис хистероскопия и най-модерният метод за диагностика на различни заболявания. В какви случаи се прилага и какво точно се случва по време на тази манипулация, разказва акушер-гинекологът д-р Димитър Цветков от болница „Надежда“.

Индикации


„Има много различни индикации за офис хистероскопия.

Промяна в цикъла след аборт при съмнение за срастване или т.нар. Ашерман синдром, или при неправилни маточни кръвотечения, особено при жени в менопауза. Много често това е свързано с формации в маточната кухина, които понякога са със злокачествен характер.

С хистероскопията много точно може да се локализира къде е проблема и едновременно с това да се вземе биопсия. Защото при подобни случаи стандартно в гинекологичната практика се прилага кюретаж. Това обаче се прави „на сляпо“, без да се вижда къде точно е увреждането, или формацията и така тя може да бъде пропусната.

Друга индикация за офис хистероскопия, са неуспешните ин витро опити. В много от западните практики дори се смята, че процедурата трябва да предхожда самия опит или да се направи още след първото неуспешно ин витро.

Друг случай, в който успешно се прилага е загубена контрацептивна спирала. Чрез тази интервенция тя много лесно се открива и отстранява“, разказва д-р Цветков.

Той обаче подчертава, че офис хистероскопията не е рутинна процедура и се прави само при наличието на конкретни оплаквания или индикации при пациентките.

По думите му обаче методът е изключително успешен и прецизен. „В моята практика ми се е случвало вече десетки пъти да преглеждам жена с ехограф и да не откривам нищо притеснително. Въпреки това, когато пациентката има някакъв проблем, който е с неустановен произход, тогава офис хистероскопията може да открие причината“, казва специалистът. Освен индикации, за тази процедура си има и противопоказания. Те обаче са далеч по-малко – наличие на възпаления,доказани злокачествени образувания и бременност.

Процедура


Самата процедура отнема изключително малко време и само 20-30 минути след нея, можем да се приберем у дома. „Както показва името офис хистероскопията представлява манипулация в амбулаторни условия, в кабинета на лекаря. В бъдеще това ще бъде неделима част от гинекологичната практика, както е ултразвукът понастоящем. Все пак преди 30 години, ултразвукът е бил нещо много ново, много непознато, а днес никой не си представя съвременна гинекологична практика без ултразвук“, категоричен е д-р Цветков.

По думите му обаче с този метод не се оглежда само маточната кухина, а се получава изчерпателна информация за целия генитален тракт.

„С много малък уред, с диаметър около едва 5 мм се прониква с камера първо през влагалището, където може да се провери за възпаление. След това преминаваме през шийката на матката където проверяваме за ранички, полипи и накрая се стига до маточната кухина където пък се вижда дали има промяна във формата, сраствания, миоми, полипи и т.н. Освен това процедурата позволява едновременно с оглеждането, да се провери и проходимостта на тръбите. Когато това изследване се съчетае с един прецизен ултразвуков преглед и добре снета анамнеза, диагнозата се поставя в над 90% от случаите“, разяснява гинекологът.

Предимства


Освен че се прави без упойка, тази манипулация не се прави на гладно, защото това предизвиква допълнителен дискомфорт.

„Предимствата са много. При офис хистероскопията се прилага така наречената методика „see and treat” или „виж и излекувай“ пациента на място. Спестява страшно много средства на здравната система, спестява време на пациента, спестява престой в болницата, анестезия и т.н. Затова в момента в Западна Европа, повечето болници се насочват към тази методика, най-вече за диагностика, а в някои случаи и за лечение“, казва д-р Цветков.

Ако по време на офис хистероскопията се установи по-сериозна патология, например голям миомен възел, пациентката се насочва към оперативна интервенция в болнично заведение. Благодарение на методът обаче, специалистите ще имат ясна представа за локацията, големината, а след направата на биопсия и за характера на образуванието.

„Това е начин един голям брой от пациентките да бъдат селектирани и изобщо да не достигнат до болнично лечение“, категоричен е специалистът.

По думите му жените най-често се интересуват от това дали процедурата е болезнена. На тях гинекологът обяснява „Пациентките споделят, че има известен дискомфорт, лека болка, като при първите дни на цикъла, не повече от това“.

Според д-р Димитър Цветков, именно фактът, че офис хистероскопията се прави без упойка, носи допълнително спокойствие на пациентките.

„Те са в съзнание през цялото време. Наблюдават процеса, знаят какво се случва, могат да говорят с лекаря, да задават въпроси и да контролират ситуацията“, обяснява експертът и допълва, че при тази процедура няма риск от сериозни усложнения.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: