Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Нов специалист по пренатална диагностика

28.10.2019

Здравейте, д-р Цолова, представете се на нашите читатели?

Завършила съм Медицинския университет в гр. София през 2002 г. Специализирах акушерство и гинекология в САГБАЛ „Шейново“ и СБАЛАГ „Майчин дом“ в гр. София и от 2008 г. съм специалист в тази област на медицината. Същата година започнах работа в МЦ „Фемина“ и от тогава се занимавам предимно с пренатална диагностика.

Защоизбрахте да се занимавате с пренатална диагностика?

Когато започвах феталната медицина навлизаше в България и беше истинско предизвикателство – трябваше да работим и да се учим едновременно. Бързото развитие на технологиите ни дава нови възможности за диагностика и едновременно поставя много въпроси от медицинско и етично естество. Със съвременните УЗ апарати се виждат детайлно структурите на плода и вече не е проблем да диагностицират тежките, несъвместими с живота аномалии. Но по-интересна е преценката на множеството „варианти на нормата“ както ние ги наричаме и тяхното значение за живота на бебето и семейството му. А пациента очаква отговор…и е интересно, държи те нащрек и те радва, когато си оценил правилно нещата, защото това е един спасен малък човек.

Защо се налага непрекъснато да сте "в крак" с новостите на професията?

Професията изисква да се поддържаш добре информиран за новостите, да се стремиш да подобряваш диагностичните си способности, да се обучаваш, защото от твоята оценка зависи много.

Какво намирате за най-вълнуващо в нея?

Вълнуващо е всеки ден – поставящ трансдюсера на корема на бременната и не знаеш какво ще видиш – аз винаги се надявам да е здраво бебе и това е радост и за мен. Прекрасно е когато семейството си тръгва щастливо от кабинета, след споделени мигове и кадри с бебето и ти си част от това изживяване.

Най-вълнуващи са случаите, в които живота побеждава – въпреки граничните или лоши находки при прегледа по време на бременността, с правилно и координирано медицинско поведение има едно здраво дете.

Преди известно време в кабинета влезе семейство с едно дете. Пациентката ми каза, посочвайки детето – „Вие го гледахте преди седем години и имаше много разширени чревни бримки. Оперираха го веднага след раждането и сега вече и първи клас. А сега очакваме второ…“

Какво обичате да правите в свободното си време?

Обичам да спортувам, в последната една година се захванах с градинарство – хубаво е да си навън и да садиш цветя, а и става красиво.

Как бихте завършили изречението "Никога не забравям, че..."?

Никога не забравям Хипократовата клетва.

Вашето пожелание към бъдещите майки, пациенти на болница "Надежда"?

Бременността е дар и се радвайте на всеки един миг от нея – всеки един ритник в корема Ви е утвърждаване на живота!

Д-р Цолова ще преглежда в болница "Надежда" от 5 ноември в определени дни от седмицата. Може да запишете час на тел:02 441 79 70, 0882 193 970

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: