Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Надежда за малките с Надежда

15.12.2016

1. Представи се.
Аз съм Магдалена Стефанова и съм изпълнителен директор на фондация „Надежда за малките“.

2. Какво е „Надежда за малките"?
Надежда за малките е мисия и призвание на много хора, които обичат децата и вярват, че най-доброто място, където трябва да расте всяко дете е семейството. А иначе фондация „Надежда за малките” е неправителствена организация в обществена полза, която работи в областта на социалните услуги за деца и семейства.

3. Кое наложи създаването на фондацията?
Всъщност фондация «Надежда за малките» е регистрирана още през 1998 г. В периода от 1998 до 2008 г. дейността й е била насочена главно към набиране на средства и реализиране на подкрепящи проекти за няколко дома за изоставени деца в малки населени места и един дом в София.

От лятото на 2009 г. фондацията има нов Управителен съвет, който работи изцяло на доброволни начала. Ние променихме приоритетите на фондацията и се насочихме към предоставяне на алтернативни услуги за деца в риск. От 2009 г. имаме лиценз за социалната услуга „Център за настаняване от семеен тип”.

Първият такъв Център не само на територията на столицата, но и в цялата страна, функционира в гр. София от юни 2010 г. В него Отделите за закрила на детето могат да настаняват за временно отглеждане бебета и деца в ранна възраст в риск, докато определят последващото им настаняване в семейна среда – връщане в биологичното семейство, настаняване при близки, роднини, в приемно семейство или осиновяване. Вторият център от семеен тип за деца в ранна възраст открихме през октомври 2013 г.

4. Кой е екипът, който в момента дарява надежда за малките?
Екипът ни не е голям. Освен мен и Управителния съвет от трима души, за който вече споменах, във всеки Център работи екип от 6 човека – медицински и социални работници, педагози, психолози, детегледачки. Всички, освен добри професионалисти, са и невероятно добри и всеотдайни жени. Те се грижат 24 часа с много внимание и любов за децата и им дават чувство на сигурност, възможност да се привържат и да се доверят. В ежедневната им работа получават помощ от нашите доброволци, на които сме изключително благодарни за голямото желание и старание!

5. С какво центърът за настаняване от семеен тип се различава от домовете за медико-социални грижи за деца от 0 до 3 години?

Нашите усилия да развиваме алтернативна социална услуга са част от усилията на много хора, които от години работят за това, да няма изоставени деца, както и за това, децата в риск да не се отглеждат в големи институции от болничен или интернатен тип, а в семейна или близка до семейната среда.

Доказано, че всеки ден от живота на дете в институция е вреден, дори пагубен за неговото развитие! Защото в тези домове децата се отглеждат в групи по 15 – 20 деца и не получават индивидуална, а институционална грижа – тя е групова, безлична, дистанцирана грижа. А обгрижването на едно бебе или малко дете трябва да става с много любов, внимание и изисква безусловно емоционално отдаване от страна на възрастния. В домовете за деца това е невъзможно да се случи.

Затова нашият екип реши да създаде място с близка до домашната среда, където временно да живеят и растат малки деца, обградени с любов, внимание и уважение. И където да престояват възможно най-кратко време. Затова и помагаме на Отделите за закрила на детето да разрешат бързо случая на всяко едно дете, така че то да отиде в истинското си семейство – било то да се върне в родното си семейство, да бъде осиновено или настанено в приемно семейство.


Центровете на фондация „Надежда за малките” са по-известни като Малката къща. Те се помещават в частни имоти, наети с дългосрочен наем и представляват уютни къщи с двор, в които могат да живеят шест до осем бебета/ малки деца. Животът в Малката къща има видима и невидима страна. Това, което се вижда е, че тук децата имат истински дом – имат лично пространство, лични вещи, възможност за участие във всички сфери на социалния живот – от храненето заедно на маса с възрастния и простата разходка с количка навън до развиването на личните си таланти. По-важното е, че тук има кой освен да обгрижва децата, също и да ги „вижда” и „чува”, да им дава любов и нежност. Тук децата имат подкрепата да приемат себе си, семействата си и съдбата си и не са сами в своята лична драма.

7. Как хората могат да ви подкрепят?
Благодарение на стотици индивидуални дарители и компании, които индиректно подкрепят екипа на Надежда за малките в неговата директна работа, малките получават обич и индивидуална грижа в прехода от криза в семейството към изграждането на сигурна и устойчива семейна среда. Като доставчик на социална услуга организацията получава държавно финансиране, което за съжаление покрива половината от годишния бюджет на всяка Малка къща, който е около 100 хил. лв. За останалите разчитаме на всички, които са съпричастни на съдбата на малките. Ние сме убедени, че качествената грижа, която децата сега получават при нас, е всъщност инвестиция, която ние заедно – екип и дарители, правим сега и която ще се отплати на обществото ни в годините на израстване на това поколение.
За 6 години своя временен дом в двете Малки къщи намериха 82 деца. 70 вече са в своите семейства, а 12 все още живеят тук. Затова каним всеки да се присъедините към дарителството за малките, защото има смисъл!

Дарения могат да се правят:
‒ в левовата сметка на организацията в Уникредит Булбанк с IBAN: BG30UNCR70001522296287 BIC: UNCRBGSF Титуляр: Фондация Надежда за малките
‒ през e pay с КИН 3695227232, получател на превода Фондация "Надежда за малките"
‒ през Pay Pal на e-mail donations@hope.bg

Може да подкрепите нашата кауза също и с еднократно дарение като изпратите sms с текст DMS MALKITE към номер 17777 (за Теленор, VIVACOM и Mtel) и дарите 1 лв.! ИЛИ като направите абонамент за месечно дарение на стойност 2 или 5 лв.

8. На какво те научиха „малките"?

Да не забравям, че всяко дете има право да расте в своето семейство. Да не забравям, че те нямат нужда от красиви и скъпи вещи, голяма и уредена къща, а от хора, които да ги обичат и да се грижат за тях. Да не осъждам и виня родителите, които поради някаква причина са допуснали да се разделят с тях, а да разбирам тези родители и да им помагам. Да правя малки стъпки към големите цели. Да не губя надежда, защото въпреки всички трудности, си струва.

9. Какво ще видим на благотворителния базар тук при нас, в болница „Надежда"?

Ще представим нашите вече популярни картички и подложки за чаши, направени от отпечатъци на ръчички и крачета на децата от Малките къщи и дорисувани след това в различни коледни и зимни сюжети.
За най-малките мама има бодита с нашето лого и име, а за по-големите – тениски.
Благодарим на целия екип на болница „Надежда“ за протегнатата ръка за подкрепа! Благодарим за споделената вяра, че има Надежда за малките, но не без големите!

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: