Новини

 • 06.04.2021
  ПОДХОДЪТ КЪМ ВСЕКИ ПАЦИЕНТ Е СТРОГО ИНДИВИДУАЛЕН - интервю с Деница Великова, биолог в Андрологична лаборатори ...
  Всички Повече
 • 03.04.2021
  ФЕБРИЛНИТЕ ГЪРЧОВЕ - КАК ДА СЕ СПРАВИМ
  Всички Повече
 • 02.04.2021
  ТЕМПЕРАТУРАТА ПРИ ДЕЦА И КАК ДА СЕ СПРАВИМ С НЕЯ
  Всички Повече
 • 02.04.2021
  ЗЕЛЕН КОРИДОР ЗА ВАКСИНАЦИЯ С АСТРА ЗЕНЕКА
  Всички Повече
 • 02.04.2021
  Стефка Николова, старши ембриолог: ЕКИПЪТ НИ Е ОТБОР ОТ СЪМИШЛЕНИЦИ (част II)
  Всички Повече

Мултидисциплинарният подход - ключов фактор в лечението на пациентите с онкологични заболявания

18.06.2018

На 15 юни в 15:30 с приветствие от страна на кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова и председателя на Здравната комисия към НС – д-р Даниела Давидкова, беше официално открита Шестата годишна научна конференция с международно участие на Българската асоциация по Медицинска онкология с председател проф. Константа Тимчева, ръководител на Клиниката по Медицинска онкология в „Надежда“.

На нея бяха представени новостите от ASCO 2018 в диагностиката и лечението на солидните тумори, като специален акцент беше поставен върху тимовия подход в лечението на злокачествените новообразувания. В това отношение огромен интерес предизвика сесията за гастроинтестинални тумори, в рамките на която проф. Крум Кацаров (ВМА) и доц. Свилен Маслянков (МБАЛ „Александровска“) представиха гледните точки на инвазивния гастроентеролог и хирурга при решаването на конкретни медицински казуси, влизайки в диалог.

Друг пример за необходимостта от мултидисциплинарен подход при лечението на пациенти с онкологични заболявания дойде от лекцията на д-р Георги Стаменов на тема „Бременност след рак на гърдата“. Той изнесе данни от последни мащабни проучвания, които потвърждават, че бременността не повишава риска за рецидив при пациенти с рак на гърдата, но при спазване на препоръки за мониторинг на бременността от мултидисциплинарен екип. Д-р Стаменов напомни на специалистите в залата, че при пациентки с онкологични заболявания уточняването на репродуктивните планове би следвало винаги да предхожда лечението. Затова препоръча първата стъпка да бъде информиране на пациентките за възможностите да съхранят фертилитета си и насочването им към репродуктивен специалист. Той обърна особено внимание на факта, че онкопрофилактичната хирургия, станала известна след решението на Анджелина Джоли да отстрани яйчниците си и двете си гърди поради открита BRCA мутация и повишен риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците, вече има шанс да бъде избегната в много по-ранен - ембрионален етап, благодарение на възможностите на предимплантационната диагностика.

Във форума взеха участие и лекари от Клиниката по Медицинска онкология към МБАЛ "Надежда" - д-р Спартак Вълев, д-р Мила Петрова, д-р Теодора Караниколова и д-р Борис Кръстев, които също изнесоха лекции и влязоха в интригуващи за аудиторията в залата дискусии с чуждестранните лектори по отношение на медицински казуси от богатата им практика, като обмениха опит и мнение с тях. Кои храни са разрешени при химио- и таргетна терапия, провеждани в таблетна форма, също беше сред темите на конференцията и бе представена от маг. фармацевт М. Енева, ръководител на Болнична аптека в МБАЛ „Надежда“.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: