Новини

 • 21.08.2019
  Интервю на ак. Надежда Стаменова пред NOVA
  Всички Повече
 • 19.08.2019
  bTV: "Всяка пета жена с рак на гърдата не може да приеме болестта"
  Всички Повече
 • 16.08.2019
  ПОКАНА: Празник на Надеждата в манастира "Св. Мина", 2019г.
  Всички Повече
 • 13.08.2019
  Високи нива на стрес и страхове у всяка втора жена с рак на гърдата дори след успешно лечение
  Всички Повече
 • 07.08.2019
  Група за подкрепа на кърменето - кулминация в седмицата на кърменето в болница "Надежда"
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Мултидисциплинарният подход - ключов фактор в лечението на пациентите с онкологични заболявания

18.06.2018

На 15 юни в 15:30 с приветствие от страна на кмета на град София – г-жа Йорданка Фандъкова и председателя на Здравната комисия към НС – д-р Даниела Давидкова, беше официално открита Шестата годишна научна конференция с международно участие на Българската асоциация по Медицинска онкология с председател проф. Константа Тимчева, ръководител на Клиниката по Медицинска онкология в „Надежда“.

На нея бяха представени новостите от ASCO 2018 в диагностиката и лечението на солидните тумори, като специален акцент беше поставен върху тимовия подход в лечението на злокачествените новообразувания. В това отношение огромен интерес предизвика сесията за гастроинтестинални тумори, в рамките на която проф. Крум Кацаров (ВМА) и доц. Свилен Маслянков (МБАЛ „Александровска“) представиха гледните точки на инвазивния гастроентеролог и хирурга при решаването на конкретни медицински казуси, влизайки в диалог.

Друг пример за необходимостта от мултидисциплинарен подход при лечението на пациенти с онкологични заболявания дойде от лекцията на д-р Георги Стаменов на тема „Бременност след рак на гърдата“. Той изнесе данни от последни мащабни проучвания, които потвърждават, че бременността не повишава риска за рецидив при пациенти с рак на гърдата, но при спазване на препоръки за мониторинг на бременността от мултидисциплинарен екип. Д-р Стаменов напомни на специалистите в залата, че при пациентки с онкологични заболявания уточняването на репродуктивните планове би следвало винаги да предхожда лечението. Затова препоръча първата стъпка да бъде информиране на пациентките за възможностите да съхранят фертилитета си и насочването им към репродуктивен специалист. Той обърна особено внимание на факта, че онкопрофилактичната хирургия, станала известна след решението на Анджелина Джоли да отстрани яйчниците си и двете си гърди поради открита BRCA мутация и повишен риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците, вече има шанс да бъде избегната в много по-ранен - ембрионален етап, благодарение на възможностите на предимплантационната диагностика.

Във форума взеха участие и лекари от Клиниката по Медицинска онкология към МБАЛ "Надежда" - д-р Спартак Вълев, д-р Мила Петрова, д-р Теодора Караниколова и д-р Борис Кръстев, които също изнесоха лекции и влязоха в интригуващи за аудиторията в залата дискусии с чуждестранните лектори по отношение на медицински казуси от богатата им практика, като обмениха опит и мнение с тях. Кои храни са разрешени при химио- и таргетна терапия, провеждани в таблетна форма, също беше сред темите на конференцията и бе представена от маг. фармацевт М. Енева, ръководител на Болнична аптека в МБАЛ „Надежда“.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: