Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

Моята позиция

04.12.2018

Моята позиция

Много прочетох преди да започна тези редове. Мислих много и върху това не как аз го възприемам, а как ще го разберат хората, които ще четат. Защото има много мнения, много камъни и клетви по темата, но преди да стигна до тях - малко информация. Какво се случи?

С генетична технология, наречена CRISPR (ножица, подменяща гени), на 31 ембриона от 8 двойки е сменен ген, който прави ембрионите резистентни на атаките на вируса на СПИН.

Всички или поне повечето хора са смутени и шокирани от това, научните списания са разтърсвани от негативни коментари. „Потресаващо и преждевременно“. Дали? Та тази технология е известна от две години, бяха направени опити с много гени на мишки, прасета и беше доказано, че тя работи. Въпрос на време беше технологията да се приложи и при хора. Нима не вървяха всички натам?

Друг е въпросът как в конкретния случай е приложена – 31 ембриона, това са потенциални хора и бройката ми се вижда огромна, дори и за Китай. Никой не протестира за това... А към ембрионите трябва да се подхожда с респект и уважение, не да се гледа на тях просто като на бройка, защото всеки е ценен! От 31 ембриона са „родени“ само два – двойка близнаци. Попита ли някой каква е съдбата на останалите 29? Не, май никой. Затова ще кажа: по-добре експерименти да се правят първо на животински и едва след това на 2-3 човешки ембриона. Уважението към ембрионите е по-важно за мен от проведения експеримент.

Трябва обаче да добавим – идеята не е лоша, резистентни на СПИН ембриони - та нали за тази чума все още няма ваксина? В този смисъл, помислете за хората с генетични увреждания , за които подмяната на болния ген ще е единствено спасение – бета таласемия, хорея на Хънтингтън и още стотици такива. Помислете, че така ще можем да преборим и някои форми на рак, при които знаем гена и във всяко поколение умира човек, обречен да заболее.
Да, от една страна имаме прибързано и безнравствено отношение към малките ембриони, но от друга - идеята CRISPR е добра!

Второто, което подразни, е начинът на съобщаване на новината. Медиите търсят сензацията, а д-р Хи май това е искал... Е, аз не разбирам така научните открития, особено като не си проследил, поне в първата година, как ще се развиват децата и дали всичко ще е наред. Но и тук имам малко оправдание за д-р Хи - научните списания трудно публикуват открития, особено ако не си от САЩ или западната част на Европа, намират хиляди причини да откажат - специалисти са в това.

На всички, които се надпреварват да пишат за Апокалипсиса, ще кажа: подценявате Господ. Винаги съм обяснявал, че геномът е само програми, които се задействат (ако това стане изобщо) само под влияние на външни фактори. Над генетиката има нещо много по-силно – епигенетика. Давам прост пример – генетичните ни програми са като клавишите на роял, но каква мелодия ще излезе от този роял знае само онзи, който може да свири на него. Д-р Хи е подменил само един клавиш, но Господ ще покаже живота на тези деца, защото той е Маестрото.

В много мои лекции съм казвал, че Асистираната репродукция е не само решаване на репродуктивен проблем, а и новата форма на еволюция на човека - може би съм прав.
Д-р Хи потърси известност и сензация и не му пукаше за 31 ембриона. Който търси - намира. Аз не съм негов защитник, напротив – не харесвам начина му изобщо! Но идеята си струва и ние вървяхме от години към нея. Не той, а всички ние , борейки се за по-добър живот за хората!

За финал – не подценявайте Маестрото, той знае по-добре от нас мелодията и единствено той я свири! Ние сме само акордьори и нищо повече! Не го забравяйте, а и Касандра дори не сме! Не можем да отлагаме всичко за утре.

„Туй наше вечно „“утре“, „утре“, „ утре“
Пълзи от ден на ден с крачета ситни...“
„Макбет“, V5, Шекспир

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: