Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Международният ден на акушерката в болница „Надежда“ беше отбелязан с различни инициативи

05.05.2017

Една от тях беше кампанията на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи „Аз съм акушерка и съм до теб“. Нашите акушерки от Отделението по акушерство и гинекология и Отделението по анестезиология и интензивно лечение се включиха в инициативата. В парка на район "Студентски" те, заедно със свои колеги от столични болници, раздаваха информационни брошури със съвети от акушерки за грижа за женското здраве.

Същевременно студенти от специалност "Акушерка" във ФОЗ на Медицински университет - София се срещнаха с посетителите и пациентите в болница „Надежда“. Те раздадоха информационните листовки в четири насоки: бременност, превенция и скрининг на рак на маточната шийка, превенция на рак на гърдата и менопауза. Заедно с тях, ние от екипа на Надежда, поднесохме и изненадата, която подготвихме за нашите акушерки във всяко едно от отделенията на болницата.

Вижте какво споделиха с нас гостите ни - бъдещите акушерки в края на срещатата ни.

Днес, на международния ден на акушерката, при нас бяха две вдъхновяващи момчета – Яница Дариткова и Диляна Димитрова. Те са студентки в III курс, бъдещи акушерки, които се включиха в инициативата на Българска асоциация на професионалистите по здравни грижи.

Заедно посетихме и всички отделения, в които работят акушерките на болница Надежда.

Млади, усмихнати, изпълнени с любов към акушерската професия, решихме да попитаме Яница и Диляна, защо са избрали именно акушерството за свой път.

Отговорите им ни дадоха надежда, че професията „акушерка“ има своето бъдеще и то е в ръцете на такива слънчеви момичета като нашите гости.

Какво за вас е акушерската професия?

Диляна:Това е професията, чрез която получаваш лично удовлетворение. Когато видиш усмивката на жената, на доволния пациент, всичко се изпълва със смисъл.

Яница: Лично за мен това е една от най-благородните професии. И това е стимулът, който ме накара да я избера. Никой от семейството ми не е свързан професионално с тази сфера. В този смисъл професията е и предизвикателство за мен – да се впусна към непознатото.

Каква според вас трябва да бъде акушерката?

Диляна: Лично за мен тя трябва да има усет, да предразположи жената, да накара пациентката да се чувства удобно и сигурно, да й обясни всичко, което я притеснява. Акушерката трябва да може да свали бариерата между персонал и пациент и да печели доверие – да е усмихната и позитивна, но най-вече – да разбира жената.

Яница: Лично за мен, основната ми цел като акушерка ще е да не спирам да се усъвършенствам, за да бъда полезна и да помагам по най-добрия начин. Акушерката трябва да бъде много неща, но най-важното е жената да я почувства близка.

Какво бихте казали на жените, които утре може би ще са ваши пациенти?

Диляна:Доверете се на акушерките си и се вслушвайте в съветите им.

Яница: Не се притеснявайте да споделяте, да говорите с акушерките. Грижете се за здравето си. Насладете се на хубавите моменти в живота си, какъвто е бременността и посрещането на новия живот.

Изпращаме Яница и Диляна с усещането, че сме се познавали отдавна и с вяра, че ще бъдат отлични професионалисти. Пожелахме им попътен вятър и най-вече - любовта към професията винаги да гори в сърцата им. Успех, момичета.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: