Новини

 • 24.09.2021
  Болница "Надежда" ще вземе участие в най-големият форум за репродуктивно здраве в Обединеното Кралство - The F ...
  Всички Повече
 • 23.09.2021
  Под микроскоп яйцеклетките приличат на малки блестящи перли
  Всички Повече
 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече

МБАЛ „Надежда“ партньор в Международния конгрес по медицински науки – ICMS 2018

12.05.2018

Студенти по медицина и млади лекари от различни държави посрещнахме на 13 май 2018 г. в МБАЛ „Надежда“ в рамките на Международния конгрес по медицински науки – ICMS 2018. Като част от инициативата болницата беше домакин на специализирано обучение (workshop) по репродуктивна хирургия.

Лектори бяха специалистите по репродуктивна медицина от МБАЛ „Надежда“ д-р Георги Стаменов и д-р Димитър Цветков, а темата на уъркшопа предизвика огромен интерес в младите ни колеги.

Д-р Стаменов разказа повече за това какво е репродуктивна хирургия и с какво тя се отличава от конвенционалната; какво е важно да знаят за нея бъдещите специалисти и как трябва да я прилагат в практиката си.
За репродуктивна хирургия може да се говори още на ниво генетика, разясни д-р Стаменов. Биопсията на ембрионите и приложението на метода CRISPR са примери за това. Феталната хирургия с уникалните вътреутробни операции на още неродените бебета също може да се причисли към тази сфера на хирургията.

Важен акцент в изложението на д-р Стаменов беше това, че репродуктивната хирургия е част от асистираните репродуктивните техники. Тя трябва да бъде щадяща - насочена към съхранението на репродуктивните способности на пациента.

Този извод залегна и в изложението на д-р Димитър Цветков, който разказа повече за развитието на репродуктивната хирургия и представи пред младите колеги най-новите тенденции от акушеро-гинекологичната практика в тази сфера.

Офис хистероскопията като „метод на бъдещето“ за диагностика и третиране на различни гинекологични заболявания беше широко дискутиран, а демонстрационните видеа на хистероскопски операции с медицински лазер от болница „Надежда“ предизвикаха изключителен интерес у младите специалисти.

По време на лекциите беше осъществена и директна видео връзка с ембриологична лаборатория, откъдето в реално време бяха показани интересни примери за развитието на ембрионите след ин витро оплождане.

След теоретичната част всички участници в уъркшопа се включиха в тренировъчна сесия на хистероскопски симулатор от най-ново поколение, която се проведе под ръководството на д-р Стаменов и д-р Цветков.

Нашите млади колеги имаха възможност да разгледат болница "Надежда" (операционните и родилните зали, кабинетите по репродуктивна медицина), както и да зададат своите въпроси директно към нашите специалисти.

А ние днес отворихме широко вратите на „Надежда“, уверени, че Бъдещето има своето бъдеще и то е в ръцете на младите хора, които бяха тук при нас.

Благодарим ви, колеги! За нас беше чест да бъдете наши гости.

В последните години Международният конгрес по медицински науки спечели репутация на една от най-голямите и най-перспективни конференции от този вид в Европа с над 600 участници от над 60 държави от целия свят. В него вземат участие студенти, специализанти и докторанти по медицина, фармация, дентална медицина, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари.

Организатор на събитието за България е Асоциацията на студентите по медицина в България – София.

Мотото на тазгодишния конгрес е „You Science. Our Future", с което се поставя акцент върху медицинските студенти и тяхното участие в образованието. Тази инициатива е стимул за всеки бъдещ лекар и изследовател да се включи активно в пътя към по-добро лечение и грижи за пациента, което да подпомогне професионалната му реализация.

В рамките на ICMS 2018 участниците чуха и за постиженията и преживяванията на вдъхновяващи гост-лектори:

Проф. Фердинанд Уолденбергер е сърдечен хирург (Инсбрук, Австрия), който е участвал в първата сърдечна успешна трансплантация на новородено в Хюстън. Първи прави операця за поставяне на байпас на биещо сърце в Германия.
Д-р Рос Фишър е детски хирург (Великобритания), с тясна специалност в онкологична хирургия и травматология. Световноизвестен мотивационен говорител, участвал и в конференция TEDx
Проф. д-р Николай Янев е лицево-челюстен хирург, работи в България и Великобритания. Използва 3D импланти за реконструкция на челюсти след отстраняване на тумори. "Лекар на годината" за 2017г.
Проф. Ранда Акоури е акушер-гинеколог, провела първата трансплантация на матка, довела до живо раждане

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: