Новини

 • 21.06.2021
  БЕЗПЛАТНИ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ НА 3-ТА СЛИВИЦА ПРИ ДЕЦА
  Всички Повече
 • 18.06.2021
  9 ВОДЕЩИ ЛЕКАРИ ОТ БОЛНИЦА “НАДЕЖДА“ С УЧАСТИЕ НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА AСОЦИАЦИЯ ПО MЕДИЦИНСКА ...
  Всички Повече
 • 18.06.2021
  ПРОФ. Д-Р ИВАН ЩЕРЕВ: НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ С КАРЦИНОМ Е УЧАСТИЕТО В КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ
  Всички Повече
 • 17.06.2021
  Д-р Мила Петрова: Нашата страна е съизмерима по възможност за лекарствено лечение с всички европейски страни
  Всички Повече
 • 15.06.2021
  В рубриката ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Диляна Василева и нейната голяма победа - Виктория
  Всички Повече

Международен мини -симпозиум по репродуктивна хирургия в болница "Надежда" събра специалисти от цял свят

23.01.2019

Трансплантация на яйчник и яйчникова тъкан както и новости в оперативно лечение на ендометриоза бяха част от темите на престижен международен форум в болница „Надежда“

На 17, 18 и 19 януари в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ се проведе международен мини-симпозиум посветен на пресечните точки между Репродуктивната медицина и минимално инвазивната гинекологична хирургия (хистероскопия и лапароскопия). Той събра близо 100 делегати от България, Полша, Израел, Испания, Сърбия, Босна и Херцеговина, Ливан.

Събитието беше насочено към специалисти по репродуктивна медицина, които искат да оптимизират познанията си за модерната минимално инвазивна гинекологична хирургия, както и към лапароскописти/ хистероскописти, които искат да се запознаят в дълбочина с репродуктивния аспект на основните гинекологична патология.

Да споделят своя опит в Болница Надежда пристигнаха водещи световните имена в репродуктивната хирургия.
Освен богата лекционна програма и интерактивни сесии с експертите, в рамките на събитието бяха показани девет демонстрационни операции на живо

Основен лектор на събитието беше проф. Сеана Неджат (САЩ) – един от основоположниците на гинекологичната лапароскопия и експерт в лечението на най-тежките форми на ендометриоза – заболяване, което засяга всяка 10-та жена в света и представлява една от най-често срещаните причини за стерилитет. Д-р Неджат е и основател на световното движение The Worldwide Endometriosis March (EndoMarch), което има за цел да привлече общественото внимание към това коварно заболяване и да подобри информираността за този колкото медицински, толкова и социален проблем.

Проф. Неджат откри форума с обзорна лекция на тема: „Репродуктивна хирургия – какво означава това в 21 век?“, а във втория ден на събитието изнесе задълбочена презентация за съвременните теории за патогенезата и най-новите подходи в лечението на ендометриоза, като постави специален акцент върху последиците за фертилитета и съхранението на репродуктивните възможности на пациента.

„Трансплантация на яйчник и яйчникова тъкан: къде сме сега?“ беше темата, която проф. Милан Миленкович (Швеция) представи на симпозиума в „Надежда“. Проф. Миленкович е участвал в първите успешни трансплантации на матка с последвало успешно раждане в Каролинския университет в Швеция, както и в първата подобна роботизирана операция, , извършена в през 2017 г. в Сърбия.

Проф. Миленкович представи световните достижения и собствения си дългогодишен опит в не по-малко предизвикателната област на съхранение и трансплантация на яйчникова тъкан – процедура, която е единствен шанс за бъдеща нормална репродуктивна функция за жени и момичета, на които престои химио- или лъчетерапия, и при които няма възможност да се съхранят яйцеклетки.

Хистероскопската тема във форума беше представена от двама водещи израелски специалисти - проф. Серхио Хаимович,председател на световния конгрес по хистероскопия и пионер в лазерните офис хистероскопски техники, и д-р Гилад Ратан, хистероскопист с огромен опит.

Проф. Хаимович в характерния за него атрактивен стил постави темата за мястото на минимално инвазивната гинекологична хирургия при лечението на пациенти с репродуктивни проблеми и постави начало на дискусия по важния въпрос за границата между случаите, в които хирургията е нужна, и тези, в които е препоръчително да не се пристъпва към интервенция, с оглед на последствията за репродуктивните планове на пациента.

Д-р Ратан направи подробен обзор на хистероскопското лечение на различните типове маточни малформации – проблем, който се среща при близо 10% от пациентките с репродуктивни затруднения.

Проф. Елис Даунс (Великобритания), водещ експерт по гинекологична ендоскопия, беше основен лектор в последния ден от събитието. Той изнесе лекции за особеностите в лечението на интрaмуралните миоми при пациентки преминаващи през асистирана репродукия, както и за усложненията на гинекологичната ендоскопия и тяхното отражение върху репродуктивнтие функции на пациентите.

В сателитен симпозиум на Z-Med Laser (Израел) инж. Яир Леополд представи предимствата на диодната лазерна технология в съвременните гинекологични ендоскопски приложения, подкрепен от проф. Хаимович, световен експерт по темата.

Програмата на симпозиума включваше демонстрационни лапароскопски и хистероскопски хирургии и в трите дни на събитието.

Операциите се предаваха на живо от две от операционните зали на болница "Надежда", като участниците в лекционната зала имаха възможност да задават въпроси и да обсъждат с проф. Неджат и проф. Хаимович в хода на операциите.

Бяха представени корекции на маточна малформация (Т-образна матка), оперативно лечение на хроничен салпингит, на ендометриоза, миомни възли, синдром на Ашерман, синехии.

В минимално-инвазивните операции бе използван и медицински лазер, а по време на обсъждането проф. Неджат сподели: „Докато работех в операционната зала на „Надежда“ се чувствах все едно че съм в собствената си операционна зала – тук имат цялото необходимо оборудване и инструментариум и за най-сложната интервенция“


В специалната сесия „Закуска с експерта“ в неформална обстановка проф. Хаимович сподели с участниците любопитни случаи и находки от дългата си практика, илюстрирани с богат снимков и видео материал.

Форумът осигури преференциален достъп за специализанти по акушерство и гинекология, както и за студенти по медицина.

В специална интерактивна сесия, включваща въпроси върху изнесеното на форума, на състезателен принцип бяха определени петима студенти, които получиха лична покана за спонсорирано участие в Световния конгрес по хистероскопия, който се провежда от 30 април до 3 май тази година в Барселона, Испания от д-р Георги Стаменов, който е член на научния комитет на конгреса. .

В съпътстващото медицинско изложение бяха представени водещи фармацевтични компании и производители на модерно ендоскопско ободурдване.

Благодарим на партньорите на събитието: Аквахим, МЕRCK Bulgaria, MEYONA, Z-MED Lazer, Mylan, Infomed.

Специална благодарност към Минерална вода – КОМ ЕАД, N-media, IT Service – Bulgaria;

Очаквайте репортажно видео от събитието, както и серия интервюта с лекторите.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: