Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

МАЩАБНА КАМПАНИЯ „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ

05.10.2020

БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ С МАЩАБНА КАМПАНИЯ „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РЕПРОДУКТИВНОТО ЗДРАВЕ

200 безплатни прегледа за рак на гърдата и 100 безплатни пакета за оценка на яйчников резерв ще бъдат направени по време на първия етап на кампанията


МБАЛ „Надежда“ стартира мащабна и първа по рода си социална кампания „Запази надежда“ през октомври. Тя е фокусирана върху запазване на репродуктивното здраве при различни заболявания, чието лечение води до невъзможност или затруднения в създаването на потомство. Наред с това, кампанията ще акцентира върху превенцията, диагностиката и профилактиката на тези заболявания, както и ще насочи вниманието върху теми като яйчников резерв, изследването му, възможността за замразяване на репродуктивен материал по медицински и социални причини.

Кампанията „Запази надежда“ ще е дългосрочна и ще бъде надграждана в отделни етапи за различните фактори, които влияят негативно на репродуктивните способности при жените и мъжете. Такива заболявания са онкологичните, автоимунни, ревматоидни, генетични, някои гинекологични и др.

Първият етап на кампанията, е фокусиран върху женското здраве по отношение на профилактиката и лечението на рака на гърдата, съхраняване на репродуктивните възможности на пациенти с онкологични заболявания, както и оценка на яйчниковия резерв, а през ноември – мъжкото здраве.

В рамките на инициативата ще бъде открит специализиран кабинет за съхраняване на фертилитета и превенция на репродуктивното здраве. В него, като част от кампанията, ще се проведат серия от безплатни консултации и прегледи, в периода 12.10.2020 – 30.11.2020.

 • 200 безплатни ехомамографски прегледа, за жени до 40-годишна възраст.
 • 100 безплатни пакета за оценка на яйчников резерв с включени хормонални изследвания и ултразвуков преглед при акушер-гинеколог за жени на възраст между 28 - 39 години.

Записването за безплатните прегледи ще започне от 12.10.2020 на www.zapazi.me – нов уеб сайт, специално разработен за кампанията „Запази надежда“.

Ще бъдат проведени различни информационни събития – четири уебинара с водещи специалисти от МБАЛ „Надежда“, сред които д-р Георги Стаменов, проф. д-р Константа Тимчева, д-р Деян Атанасов, д-р Спартак Вълев, д-р Джаудат Макки и др. В тях по достъпен начин ще се представят темите за профилактика и лечение на рака на гърдата и възможностите за родителство след тежко лечение и ще се отговаря на пациентски въпроси на живо.

На 19 октомври в Градската градина пред Народния театър ще бъде открита изложба „Запази надежда“ с въздействащи снимки на фотографа Диляна Флорентин и с подкрепата на Столична община. Участници във фотоизложбата са жени, преминали през диагнозата рак на гърдата, замразили яйцеклетки преди лечение или вече реализирали мечтата си за родителство. Те застават открито с лицата си, за да разкажат своята история и да дадат повече гласност по темата. Към тях във фотосесията се включиха лекари от МБАЛ „Надежда“ – д-р Георги Стаменов– репродуктивен специалист, проф. Константа Тимчева – онколог, д-р Деян Атанасов - хирург, д-р Настя Балаценко – образна диагностика, Стефка Николова - ембриолог, както и Нана Гладуиш, основател на фондация „Една от 8“.

Част от целите на кампанията „Запази Надежда“ в този първи етап са свързани с насочване на общественото внимание върху навременната профилактика на рака на гърдата. Диагностициран навреме, ракът на гърдата е лечим, а в случай на предстояща химио- или лъчетерапия е важно младите жени в репродуктивна възраст да проучат възможността за съхраняване на яйцеклетки или ембриони. За съжаление, често лечението, през което се налага да преминат в битката с онкологичното заболяване, застрашава репродуктивната им способност. Малко са жените, които знаят това, когато се сблъскват със страшната диагноза. Малко са лекарите, които насочват тези млади жени към специалисти по репродуктивно здраве, за да се проведе спешно процедура по замразяване на яйцеклетки или ембриони преди да започне тежкото лечение. Не на последно място – битуват различни митове, че няма достатъчно време за процедура по съхраняване на фертилитет преди старта на основното лечение или че стимулацията, която е строго специфична за тези случаи, е опасна и би повлияла негативно на онкологичното заболяване.

Затова МБАЛ „Надежда“ желае да даде повече гласност по темата, да допринесе с конкретни безплатни прегледи, изследвания и консултации, да проведе различни информационни срещи и дискусии. За да може всеки да получи своя шанс да бъде родител.

Повече информация на www.zapazi.me .

Кампанията ще бъде осъществена с подкрепата на „CSMS” и „Новартис България”.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: