Новини

 • 26.10.2020
  НАДЕЖДНА КАРДИОЛОГИЯ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "НАДЕЖДА" В МОЛ ПАРАДАЙС
  Всички Повече
 • 25.10.2020
  НАДЕЖДНИ ПЕДИАТРИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "НАДЕЖДА" В МОЛ ПАРАДАЙС
  Всички Повече
 • 25.10.2020
  Социалната Кампания "Запази надежда" в bTV репортерите
  Всички Повече
 • 22.10.2020
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 22.10.2020
  НАДЕЖДНИ ПЕДИАТРИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "НАДЕЖДА" В МОЛ ПАРАДАЙС
  Всички Повече

ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „НАДЕЖДА“ ПРЕДСТАВИХА НОВОСТИ ЗА УСПЕШНАТА БОРБАТА С ЕНДОМЕТРИОЗАТА

21.09.2020

ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „НАДЕЖДА“ ПРЕДСТАВИХА НОВОСТИ ЗА УСПЕШНАТА БОРБАТА С ЕНДОМЕТРИОЗАТА

Акушер гинеколози от МБАЛ „Надежда“ участваха с две презентации на новости в успешната борба с ендометриозата, по време на XXIII Национална гинекологична конференция, която се проведе от 17-20.09.2020 в к.к. Боровец, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология. Основните теми на научното събитие бяха борбата с ендометриозата и диагностиката и лечението на остър гинекологичен корем.

Екипът на болницата непрекъснато развива и усъвършенства своя опит в различните форми на лечения на отделните заболявания, така че да предлага индивидуален подход на всеки пациент, минимално инвазивна терапия и максимален ефект. Част от тях са фокусирани върху ендометриозата и бяха споделени с останалите участници в конференцията.

Д-р Георги Стаменов изнесе пленарна лекция на тема "Стерилитет и ендометриоза- нови терапевтични аспекти и стратегии" в научната сесията, посветена на репродуктивното здраве и ендометриозата. Той разгледа последователно патофизиологичните механизми на ендометриозата, причиняващи стерилитет, и представи абсолютно нова стратегия на терапевтичен подход, която повишава възможността на една жена да има потомство. Д-р Стаменов залага на лечение, при което не всяка ендометриозна киста трябва веднага да се третира хирургично, а първо да се изработи индивидуален лечебен план за действие в зависимост от репродуктивните желания на жената.

Той предложи и „по-щадящи“ оперативни техники при хирургични интервенции върху яйчниците с лазер, вместо с биполярен ток.

Втората презентация бе за изключително рядък клиничен случай от практиката на лекари в МБАЛ “Надежда“ – „Атипична ендометриоза на оперативен цикатрикс“. Презентацията бе изготвена от д-р Тихомир Тотев и д-р Десислава Станева в тясно сътрудничество с лекарите патолози – д-р Даниела Димова, д-р Камен Аначков и д-р Димитър Методиев.

Екипът на болницата вярва, че подобни случаи трябва да се проучват максимално и да се описват подробно, така че всички специалисти в България и по света да допълват опита в борбата с това все още неясно заболяване – ендометриозата.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: