Новини

 • 15.01.2021
  8 блиц интервюта с 8 специалисти за 8-ия рожден ден на болница "Надежда"
  Всички Повече
 • 14.01.2021
  Технически проблем с приложението Nadezhda Mobile
  Всички Повече
 • 13.01.2021
  8 ГОДИНИ МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.01.2021
  Свободно място за лекар, специализант по Акушерство и гинекология
  Всички Повече
 • 07.01.2021
  Проф. Иван Щерев: Лечението с химиотерапия е еднакво и у нас, и в чужбина
  Всички Повече

ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „НАДЕЖДА“ ПРЕДСТАВИХА НОВОСТИ ЗА УСПЕШНАТА БОРБАТА С ЕНДОМЕТРИОЗАТА

21.09.2020

ЛЕКАРИ ОТ МБАЛ „НАДЕЖДА“ ПРЕДСТАВИХА НОВОСТИ ЗА УСПЕШНАТА БОРБАТА С ЕНДОМЕТРИОЗАТА

Акушер гинеколози от МБАЛ „Надежда“ участваха с две презентации на новости в успешната борба с ендометриозата, по време на XXIII Национална гинекологична конференция, която се проведе от 17-20.09.2020 в к.к. Боровец, организирана от Българското дружество по акушерство и гинекология. Основните теми на научното събитие бяха борбата с ендометриозата и диагностиката и лечението на остър гинекологичен корем.

Екипът на болницата непрекъснато развива и усъвършенства своя опит в различните форми на лечения на отделните заболявания, така че да предлага индивидуален подход на всеки пациент, минимално инвазивна терапия и максимален ефект. Част от тях са фокусирани върху ендометриозата и бяха споделени с останалите участници в конференцията.

Д-р Георги Стаменов изнесе пленарна лекция на тема "Стерилитет и ендометриоза- нови терапевтични аспекти и стратегии" в научната сесията, посветена на репродуктивното здраве и ендометриозата. Той разгледа последователно патофизиологичните механизми на ендометриозата, причиняващи стерилитет, и представи абсолютно нова стратегия на терапевтичен подход, която повишава възможността на една жена да има потомство. Д-р Стаменов залага на лечение, при което не всяка ендометриозна киста трябва веднага да се третира хирургично, а първо да се изработи индивидуален лечебен план за действие в зависимост от репродуктивните желания на жената.

Той предложи и „по-щадящи“ оперативни техники при хирургични интервенции върху яйчниците с лазер, вместо с биполярен ток.

Втората презентация бе за изключително рядък клиничен случай от практиката на лекари в МБАЛ “Надежда“ – „Атипична ендометриоза на оперативен цикатрикс“. Презентацията бе изготвена от д-р Тихомир Тотев и д-р Десислава Станева в тясно сътрудничество с лекарите патолози – д-р Даниела Димова, д-р Камен Аначков и д-р Димитър Методиев.

Екипът на болницата вярва, че подобни случаи трябва да се проучват максимално и да се описват подробно, така че всички специалисти в България и по света да допълват опита в борбата с това все още неясно заболяване – ендометриозата.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: