Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Клиника по Медицинска онкология се откри в МБАЛ "Надежда"

14.03.2014

На 14 март с водосвет в МБАЛ за женско здраве „Надежда“ официално беше открита Клиниката по Медицинска Онкология.

Тя е част от структурата на болницата и в нея екип от утвърдени онколози-химиотерапевти ще прилагат лекарствено лечение на рак на гърдата, гинекологични и урологични тумори, рак на белия дроб, дебелото черво и други локализации.

Лечението на пациентите ще се извършва по клинична пътека 298 и по клинични процедури, финансирано от НЗОК.

Новата клиника работи в тясно сътрудничество с останалите звена в МБАЛ „Надежда“, като осигурява както образна диагностика на високо ниво, така и изключително широка гама от лабораторни изследвания.

Тя разполага с дневен стационар за амбулаторно лечение на 15 болни и 5 болнични стаи с 13 легла. За удобството на пациентите се грижат специално обучени медицински сестри. Условията за престой са съобразени изцяло с европейските стандарти.

В клиниката работи екип от утвърдени специалисти в областта на онкологията. Ръководител на екипа е проф. д-р Константа Тимчева, д.м. - практикуващ лекар от 1975 год., специалист по вътрешни болести и онкология, с европейска диплома за лекарствено лечение на туморите. Проф. Тимчева е ръководила Клиниката по медицинска онкология на СБАЛО-София в продължение на 10 години. Автор е на единствения учебник по специалността в страната, член и председател на БАМО и член на Eвропейската асоциация по медицинска онкология.

На церемонията по откриването присъстваха д-р Нигяр Джафер, председател на комисията по здравеопазване в Народното събрание, г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София, д-р Тунчер Кърджалиев, заместник –председател и д-р Даниела Дариткова, член на комисията по здравеопазване към Парламента, медицински специалисти, представители на фармацевтични компании, пациентски организации, приятели, журналисти и съмишленици.

Г-жа Йорданка Фандъкова, кмет на гр. София ни оказа честта да открие новата клиника.В изказването си тя сподели:
„Като кмет на София, бих искала да благодаря на екипа и ръководството на болница „Надежда” за това, което направиха за нашия град...Бих искала да пожелая успех на целия екип. Безспорно, условията са видими, това е важно за пациентите, наистина от най-тежкия момент в живота им, е важно да се почувстват като хора, да продължат да се чувстват като хора. Най-важното са специалистите и лекарите. Винаги съм казвала, че в България имаме лекари на световно ниво, казвам го и от личен опит. Господ ни дава живот, лекарите ни помагат да го запазим. Пожелавам на всички пациенти, да имат възможност да се лекуват от такъв екип. В София има много държавни и общински болници, ние от Столична община, се стремим да се поучим от добрите практики, които виждаме тук в момента" (източник: focus.bg)

Изключително емоционален момент от церемонията бяха думите на пациентите, смели и борбени хора, които споделиха своите впечатления от клиниката.

Д-р Анелия Рачева, Административен директор на МБАЛ „Надежда“ приветства с добре дошли нашите нови колеги и им пожела много успехи.

Водещ на церемонията беше очарователната Поля Александрова, главен редактор на сп. „Грация“.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: