Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Кабинет по кърмене отваря врати в Болница "Надежда".

10.04.2014

Дългоочакваният кабинет по кърмене на територията на МБАЛ „Надежда“ започва да функционира веднага след Великден, на 23 април 2014г.

Създаването на кабинета по кърмене към МБАЛ за женско здраве "Надежда" е още една стъпка към доизграждането на образа на иновативна и различна болница. Кабинетът ще предоставя на майките помощ и подкрепа за кърмене. Тази услуга ще бъде предоставяна на жени, които са, ще бъдат или са били пациенти на болницата (родили са в нея), но също и на бъдещи майки и техните семейства, както и на двойки майка-бебе, които са били в друга болница, но имат нужда от консултация в момента.

Управление
Кабинетът по кърмене се ръководи от нашия международно сертифициран консултант по кърмене маг.фарм. Марияна Енева, IBCLC, в съответствие с правилата и нормите, възприети в МБАЛ за женско здраве Надежда, като се спазват и нормите и изискванията на правилата за професионално поведение и Обхват на дейността на IBCLC, които консултанта е възприел при сертификацията си.

Местоположение
Според моментната заетост на кабинетите майките и техните бебета ще бъдат поканени в педиатричния кабинет или помещението в съседство, които се намират на партерния етаж на болницата. Местоположението на кабинетите позволява е достъпно с бебешки колички, има добре оформено и сепарирано пространство за изчакване пред кабинетите.

Работно време
Кабинетът на кърмене работи с предварително записване в дните понеделник, сряда и петък от 09:00-11:00ч. Извънредни консултации през почивните дни или извън работно време (08:00-16:00ч.), както и посещения извън графика могат да провеждат единствено, когато е предварително съгласувано с консултанта.
Часовете се записват предварително на Регистратура, лично или на телефон:02/ 44 17 970.

Консултации
В кабинетът по кърмене се извършват 3 основни типа консултации: консултации преди раждането; консултации след изписване от болницата, част от предварително заплатен пакет; консултации на майки с наличен проблем или въпроси, независимо дали са били пациенти на болницата или не (включително консултации за захранване на бебето, отбиване, предоставяне на информация за лекарствена терапия по време на кърмене с изготвяне на план за кърменето и др.)

По време на предварителната (преди раждането) консултация е желателно да присъства и партньорът на майката.

Обхватът на предварителната консултация включва:

Информация за условията за кърмене в Родилно отделение на МБАЛ за женско здраве Надежда.
Обсъждане на влиянието на методите за раждане и последствията върху кърменето.

Обсъждане на проблеми от медицински, емоционален или религиозен характер, които биха имали отношение към избора на хранене на бебето, както и към добрия старт на кърменето.

Разговор за очакванията на майката относно кърменето, предоставяне на изчерпателна медицинска информация за ползите от кърменето и рисковете от употребата на адаптирани млека, ползите от ранния контакт с бебето, значението на контакт кожа-до-кожа, демонстриране на основни пози на кърмене, условия за добро засукване, следене на сигналите за глад на бебето и начални маркери за проблеми с кърменето.

При желание на майката – обсъждане на вариантите за избор на помпа за кърма, помощни пособия и др., възможностите за кърмене при ранно връщане на работа или други ограничения.

Предоставяне на информация за хранене по време на кърмене, ограничения в употребата на тютюнопушене и алкохол, информация за употреба на лекарства по време на кърмене (ако вече са предписани или предстои промяна в лекарствената терапия след раждането).

Цени на консултациите:

Консултация преди раждането и консултации извън предплатен пакет: 40лв.
Вторични консултации в рамките на месеца на първата: 20лв

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: