Новини

 • 20.09.2019
  Питай Надежда, еп. 35 НЕОНАТОЛОГИЯ - част II
  Всички Повече
 • 19.09.2019
  "Надежда пътува" отново във Видин в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми
  Всички Повече
 • 18.09.2019
  МИОМА И РЕПРОДУКТИВНА ХИРУРГИЯ (видео)
  Всички Повече
 • 16.09.2019
  Д-Р АНДРЕАС ТУРКОВ: МНОГО ЖЕНИ ИСКАТ ДЕТЕ В ТВЪРДЕ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, НО ВСЕ ОЩЕ ПРИРОДАТА Е ГОСПОДАР НА ВСИЧ ...
  Всички Повече
 • 14.09.2019
  10 УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ЖИВО ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Жълтата подводница или какво още може да научим за ендометриозата

30.03.2019

На 30 март, когато в над 60 страни по света се реализират различни инициативи, свързани информираността за ендометриозата, в болница Надежда се проведе училище „Майка навреме“, посветено на темата. Събитието стана своеобразна кулминация на кампанията на болницата през м. март - „ЕндоМарт. Защото е важно“ и в която говорихме много за това колкото разпространено, толкова и непознато гинекологично заболяване.

Над 50 човека посетиха изключително интересната лекция на д-р Георги Стаменов, разказваща за малко известни и любопитни факти, свързани с ендометриозата. Щастливи сме, че в залата присъстваха не само жени, страдащи от заболяването, но и много мъже, придружаващи партньорките си, майки на момичета, които искаха да научат повече, представители на учредилата се съвсем скоро фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Верни на традицията темите в училището „Майка на време“ да носят филмови заглавия, нарекохме лекцията на д-р Стаменов „Жълтата подводница“, заради пряката връзка с жълтия цвят – символ на борбата с ендометриозата и поради факта, че заболяването все още крие твърде много неизвестни. Лекцията следваше сюжетната линия на едноименния филм на The Beatles от 1968 г. и беше съпътствана с някои от най-емблематичните песни на великата четворка.

Заедно с Огнян Пелев от фондация „Майка навреме“, д-р Стаменов ни преведе през различните морета, пълни с приключения, през които преминават и главните герои на филма, само че в нашия случай пътешествието беше представено през призмата на ендометриозата. А за нея се казаха наистина важни и значими неща.

Появата на ендометриозата не може да се предвиди, нито да се предотврати. Тя не може да бъде излекувана на 100% , защото все още не знаем, коя е точната причина за нейното развитие. Има различни теории, които обясняват появата й. Има хипотези, които датират началото й преди раждането – още от ембрионалното развитие. Има теории свързани с ретроградната менструация, обърнатата матка, промени в имунитета и др.

Но това, което със сигурност може да се каже е, че тя получава своето „гориво“ всеки месец от женските полови хормони – естрогените, и веднъж вече появила се, израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. В подкрепа на това, д-р Стаменов представи един изключително интересен факт - ендометриозата е специфично заболяване, срещащо се единствено при човека и приматите. При повечето бозайници, репродуктивния цикъл е веднъж или два пъти годишно, докато при човека той е 12 пъти в годината т.е ендометриозата се получава и се развива в резултат на многото менструални цикли, които жените имат.

"Ендометриозата се надява на вашето бездействие, за да се развива спокойно.", акцентира д-р Стаменов. Поради факта, че не е животозастрашаващо заболяване, в много от случаите жените игнорират нейните сигнали, което не бива да бъде допускано.

Важно е да се намери точния сценарий за лечението, спрямо индивидуалния случай. А сценариите могат да бъдат различни в зависимост от симптомите и от това, как ендометриозата повлиява качеството на живот на жената – дали се касае за болков синдром, дали е свързано с репродуктивни затруднения или се сблъскваме с дълбока ендометриоза – най-тежката форма на заболяването.

Именно поради тази причина, д-р Стаменов изтъкна, че за първи път в България, в болница „Надежда“ работи специализиран кабинет по ендометриоза, който обединява водещи специалисти, с опит в диагностиката и лечението на това заболяване.

В заключение д-р Стаменов изтъкна, че е важно жените да знаят да заболяването и да мислят за него, ако имат някой от симптомите.

„Не може да предотвратите ендометриозата, но може да предположите, че я има и да вземете мерки навреме.“, добави той.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: