Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Жълтата подводница или какво още може да научим за ендометриозата

30.03.2019

На 30 март, когато в над 60 страни по света се реализират различни инициативи, свързани информираността за ендометриозата, в болница Надежда се проведе училище „Майка навреме“, посветено на темата. Събитието стана своеобразна кулминация на кампанията на болницата през м. март - „ЕндоМарт. Защото е важно“ и в която говорихме много за това колкото разпространено, толкова и непознато гинекологично заболяване.

Над 50 човека посетиха изключително интересната лекция на д-р Георги Стаменов, разказваща за малко известни и любопитни факти, свързани с ендометриозата. Щастливи сме, че в залата присъстваха не само жени, страдащи от заболяването, но и много мъже, придружаващи партньорките си, майки на момичета, които искаха да научат повече, представители на учредилата се съвсем скоро фондация „Ендометриоза и репродуктивно здраве“.

Верни на традицията темите в училището „Майка на време“ да носят филмови заглавия, нарекохме лекцията на д-р Стаменов „Жълтата подводница“, заради пряката връзка с жълтия цвят – символ на борбата с ендометриозата и поради факта, че заболяването все още крие твърде много неизвестни. Лекцията следваше сюжетната линия на едноименния филм на The Beatles от 1968 г. и беше съпътствана с някои от най-емблематичните песни на великата четворка.

Заедно с Огнян Пелев от фондация „Майка навреме“, д-р Стаменов ни преведе през различните морета, пълни с приключения, през които преминават и главните герои на филма, само че в нашия случай пътешествието беше представено през призмата на ендометриозата. А за нея се казаха наистина важни и значими неща.

Появата на ендометриозата не може да се предвиди, нито да се предотврати. Тя не може да бъде излекувана на 100% , защото все още не знаем, коя е точната причина за нейното развитие. Има различни теории, които обясняват появата й. Има хипотези, които датират началото й преди раждането – още от ембрионалното развитие. Има теории свързани с ретроградната менструация, обърнатата матка, промени в имунитета и др.

Но това, което със сигурност може да се каже е, че тя получава своето „гориво“ всеки месец от женските полови хормони – естрогените, и веднъж вече появила се, израства с всяко покачване на нивата на тези хормони. В подкрепа на това, д-р Стаменов представи един изключително интересен факт - ендометриозата е специфично заболяване, срещащо се единствено при човека и приматите. При повечето бозайници, репродуктивния цикъл е веднъж или два пъти годишно, докато при човека той е 12 пъти в годината т.е ендометриозата се получава и се развива в резултат на многото менструални цикли, които жените имат.

"Ендометриозата се надява на вашето бездействие, за да се развива спокойно.", акцентира д-р Стаменов. Поради факта, че не е животозастрашаващо заболяване, в много от случаите жените игнорират нейните сигнали, което не бива да бъде допускано.

Важно е да се намери точния сценарий за лечението, спрямо индивидуалния случай. А сценариите могат да бъдат различни в зависимост от симптомите и от това, как ендометриозата повлиява качеството на живот на жената – дали се касае за болков синдром, дали е свързано с репродуктивни затруднения или се сблъскваме с дълбока ендометриоза – най-тежката форма на заболяването.

Именно поради тази причина, д-р Стаменов изтъкна, че за първи път в България, в болница „Надежда“ работи специализиран кабинет по ендометриоза, който обединява водещи специалисти, с опит в диагностиката и лечението на това заболяване.

В заключение д-р Стаменов изтъкна, че е важно жените да знаят да заболяването и да мислят за него, ако имат някой от симптомите.

„Не може да предотвратите ендометриозата, но може да предположите, че я има и да вземете мерки навреме.“, добави той.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: