Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

Жена роди близнаци с помощта на ембриоскоп

07.11.2014

"Жена роди близнаци чрез ембриоскоп"

в-к Преса
бр.302/07 ноември 2014 г.

След четири неуспешни опита в продължение на 14 години и множество обиколки из различни столични болници Людмила Захариева и мъжът й Светозар най-после се сдобиват с рожба. И то не една, а две - прекрасните шестмесечни близнаци Антон и Васил.
Людмила е на 37 г., а Светозар - на 42 години. Те са заедно от 15 години. Опитите за дете са започнали веднага след сватбата, когато тя е на 23 години. „Преди да се оженим, имах извънматочна бременност и оттам идва проблемът ми. След години се оказа, че едната ми маточна тръба (позната още като фалопиева) е била отстранена, а другата се е запушила вследствие на възпаление, което не е открито навреме. Тя просто не вършеше работа, беше напълно атрофирала“, разказва Людмила.
Тя си спомни за първата си бременост. Въпреки че е заченала, на втория месец е изгубила детето. „Оказа се, че е извънматочна. Отстраниха плода лапароскопски, а докторите ми обясниха, че ми е направена пластика на тръбата, което на практика не е истина“, разкри Людмила.

Въпреки че
дотогава не е
чувала за инвитро
процедурата

тя не се отказва от мечтата си да стане майка и така през 2008-а отива в медицински център, където да направи първия си инвитро опит. След като я прегледали, лекарите я уверили, че няма никакъв проблем да се подложи на такава процедура. И действително месец по-късно Людмила вече е забременяла. За съжаление след още един губи плода. Единият ембрион се е качил в остатъка от фалопиевата тръба и така отново се е получила извънматочна бременност. Състоянието й се е влошило толкова бързо, че лекарите от Майчин дом я приемат по спешност и на практика спасяват живота й. Тя е приета с висока и постоянна температура. След спешната операция акушер-гинеколозите установяват каква е причината - околоплодните води са попаднали в стомаха и се е получила инфекция. „Така завърши първият ми опит. Наистина ме спасиха, защото и хемоглобинът ми беше много нисък“, уточни тя.

Въпреки ада, през който преминава Людмила, семейство Захариеви не се отказва от мечтата да остави живот след себе си и да отгледа наследници. От 2008 до 2013 г. те преминават през различни клиники, центрове и болници и правят още четири опита. Първите два плащат от собствения си джоб - малко над 12 000 лв. След още три опита Людмила и мъжът й най-после вадят късмет и птичката каца на рамото им. „Разбрахме за клиниката на д-р Георги Стаменов - МБАЛ „Надежда“. Отидохме през март миналата година и си записахме час. И така започна нашата история“, спомня си с усмивка щастливата майка. След осем месеца в корема й, на 5 април тази година се раждат две прекрасни синеоки момчета - близнаците Антон и Васил. Тъй като е имала доста високо кръвно по време на бременността, както и цялостни подувания, които са били повече от нормалните, лекарите от „Надежда“ преценяват, че е по-добре Людмила да роди по-рано. За да наваксат единия месец и да се родят деца с добре развити бели дробове, жената е преминала на специални вливания, които да ускорят процеса на сформиране на организма на момчетата. През цялото време тримата доктори, които са се грижели за нея, са били взаимозаменяеми. „Едни от тях наблюдаваха през определени седмици феталната морфология на децата. През 16-ата например изследваха момчетата за наличие на трите наследствени болести - синдром на Даун, на Едуардс и на Патау“, разкри жената. Освен това специалистите са прегледали всички органи на децата най-подробно още докато са били в корема й - как работят сърчицата им, какъв е кръвотокът от майката към плода, дори и какви са очните им дъна. Преди да се родят, са измерили главичките им, дължината на костите при ръчичките и крачетата, за да разберат дали нямат увреждания. Дори са разбрали колко ще тежи всяко, когато се роди. Антон се е родил 2490 г, а брат му - 2290 грама.

Успехът да зачене и износи бременността се крие в нещо друго - в използването на ембриоскоп. Той е последна технология за култивиране, анализ и проследяване на развитието на ембрионите в лабораторния етап на инвитро процедурата.

Чрез него
се проследява
развитието на
всеки ембрион

и по този начин може да се уловят евентуални грешки в процеса, преди да се осъществи трансферът им. Чрез математически модел софтуерът осигурява информация за това кой от ембрионите има най-висок потенциал за имплантация. Нормално процесът продължава от три до пет дни, като в случая на Людмила трансферът е направен на петия. От общо четири ембриона два са поставени в нея, а други два са замразени с намерението някой ден Людмила отново да забременее. След като е родила, се е оказало, че има проблеми с червата, които са били силно оплетени. „Заради това ме е страх за още един опит, но все още не съм решила дали няма да пробваме за последно“, размишляваше тя.
Родителите са силно впечатлени от начина, по който са се погрижили за Людмила в клиниката. „В другите болници ембрионите се поставят на втория или третия ден. В случая обаче изчакаха до петия, за да са сигурни, че и двата ембриона са напълно готови. Те ги наблюдаваха непрекъснато и всеки ден ни се обаждаха, за да ни кажат в какъв стадий са и колко са се оплодили. Сякаш говореха като за вече родени дечица“, пошегува се жената. „Ембриоскопът дава много по-голяма сигурност, че ще родиш здраво бебе. Чрез него се вижда в детайли как се делят ембрионите. Преди две седмици дори ни подариха 4-минутно филмче с целия процес, не очаквах такава приятна изненада“, разказва Людмила.
Семейството е заплатило само за допълнителните изследвания, които по принцип не са задължителни. „Фондът за асистирана репродукция е невероятно финансово облекчение за семействата, които правят опити за дете. Много сме благодарни, че най-после държавата помисли за двойките с репродуктивни проблеми“, разказва Светозар. Колкото и въпроси да сме им задали, всеки един от клиниката ни обръщаше внимание и ни отговоряше спокойно, като започнем от дамата на рецепцията и стигнем до санитарките. Не искам да правя комплименти, но просто имам база за сравнение. Дали си беден или богат, все си добре посрещнат, твърди семейство Захариеви.

автор: Радина ВАСИЛЕВА

Оригиналната статия може да намерите на сайта на в-к "Преса".

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: