Новини

 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 19.10.2021
  БЕЗПЛАТНА ЕХОМАМОГРАФИЯ В ПАКЕТ „ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ“ ДО 24 Г.С.
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  35% ОТСТЪПКА ОТ LIDL ЗА LUPILU ЗА ПАЦИЕНТИ НА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.10.2021
  ИЗЛОЖБАТА „ЗА МЕН Е ВАЖНО ТИ ДА СИ ДОБРЕ“
  Всички Повече

Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.

18.09.2021

Днес разговаряме по темата за яйчниковия резерв с д-р Димитър Цветков – акушер-гинеколог и един от водещите репродуктивни специалисти в МБАЛ „Надежда“.

Визитка: Д-р Цветков е роден през 1978 г. във Видин. Средното си образование завършва в Природо-математическата гимназия „Екзарх Антим I“ с профил „Биология“ в родния си град.

Завършва медицина в Плевен, работи като медицински представител във фармацевтична фирма в Северозапада, специализира „Акушерство и гинекология” отново в Плевен, работи в чужбина като акушер-гинеколог.

От създаването на МБАЛ „Надежда“ той е част от екипа по репродуктивна медицина и е помогнал на хиляди двойки да сбъдна мечтата си за дете.

Той споделя: „Когато се докоснах до акушерството и гинекологията, разбрах колко интерeсна и необятна е тази наука. Наистина жената е една вселена...“

1. Д-р Цветков, защо оценката на яйчников резерв е едно от първите изследвания, които се назначават в кабинетите по репродуктивно здраве?

Всяка жена се ражда с определен запас от фоликули и този брой е генетично определен. До момента, в който жената влиза в репродуктивна възраст и започва да овулира, тези фоликули са „заспали“. След това всеки месец тя отделя определен брой яйцеклетки, който при различните жени варира в зависимост от яйчниковия им резерв. При някои, в хода на цикъла може да се образуват 2 фоликула, а при други – 52. И всичко това зависи от яйчниковия резерв.

За нас, репродуктивните специалисти, оценката на яйчниковия резерв е важен ориентир за времето, което има жената, за да осъществи репродуктивните си планове. Колкото по-малко е резервът, толкова по-бързо трябва да се предприемат стъпки за постигане на бременност или за съхранение на репродуктивни клетки.

2. Какво точно се крие зад диагнозата „намален яйчников резерв“?

Това е състояние, при което в един цикъл в яйчниците на жената започват да растат много малко на брой фоликули. И съвсем логично е, когато имаш малко количество от нещо, изборът да е ограничен. Това, съотнесено към асистираната репродукция, означава, че ако имаме две яйцеклетки, изборът на „най-добрата“, която да даде живот, е силно ограничен. Когато имаме 15-20 яйцеклетки след пункция, изборът е много по-голям, а съответно и шансът за успешен резултат. Но количеството е в пряка зависимост от състоянието на яйчниковия резерв. То най-често се установява с измерване на нивата на хормоните FSH, Антимюлеров хормон и Естрадиол на определен ден от цикъла. Стойностите на AMH и на FSH дават информация за броя яйцеклетки и тяхното качество, което ни е и важен ориентир за начина на стимулация и за медикамента, с който стимулираме. Тези стойности, разбира се, не бива да се абсолютизират и да се тълкуват самоволно. Има и още една важна величина, която отчитаме, и тя се нарича възраст.

3. Какво е отношението на възрастта?

Шансът за една жена с намален яйчников резерв на възраст под 37 години да забременее е много по-голям, отколкото при жена със същия резерв или дори малко по-голям, но на възраст над 43 години. И това е така, защото с напредване на възрастта, качеството на яйцеклетките прогресивно намалява. Има проучвания, които показват, че след 37 години качеството на яйцеклетката драматично спада, а след 43-ата година то рязко тръгва надолу – кривата клони към вертикала.

Затова и много често се случва при жени в напреднала репродуктивна възраст, които имат сравнително хубави яйчници и добър резерв, да не може да получим качествен ембрион и съответно – да постигнем успешна бременност. Не твърдя, че е невъзможно да се забременее спонтанно и на 46-48 години, но ако извадим като процент тези случаи за конкретната възрастова група, ще видим, че той е много нисък в сравнение с процента успешни бременности при жени с намален яйчников резерв, но в по-ранна репродуктивна възраст.

4. При какви стойности на Антимюлеровия хормон говорим за намален яйчников резерв?

Граничната стойност е 0,5 ng/ml и тя логично е залегнала в критериите на Центъра за асистирана репродукция в България, чрез който държавата финансира инвитро процедурите. В Европа също се приема, че под тази стойност яйчниковият резерв е значително намален.

Но знаете ли, в практиката си срещам различни сценарии. Имах пациентка с АМХ 0,16, която успя да забременее и да износи бременността си успешно. Тук, обаче, отново намесваме фактора възраст, защото жената беше под 37 години.
Имах и обратния случай – жена с една успешна инвитро процедура. Опитът е правен, когато жената е на 42. На 44 години тя имаше спонтанен аборт след спонтанно забременяване, дължащ се вероятно на влошено качество на ембрионите. При последващите ни инвитро опити правеше перфектни фоликули с достатъчно на брой яйцеклетки, но въпреки процедурите, този път не стигахме до успешен трансфер.

5. Често ли в практиката си се сблъсквате със случаи на намален или изчерпан яйчников резерв?

Да, често срещаме жени с намален или напълно изчерпан яйчников резерв. Това е нормално, тъй като болница „Надежда“ е най-големият специализиран център по репродуктивна медицина в страната и хиляди пациенти се обръщат към нас за помощ. За съжаление, голям процент от жените, не са достатъчно добре информирани за изчерпването на яйчниковия резерв и остават с впечатление, че щом имат цикъл и образуват фоликули, това означава, че всичко е наред.
И тук искам да кажа колко важно е жената да прави регулярно изследвания за оценка на яйчниковия резерв – особено жените над 35-37 години. Ако се установи нисък яйчников резерв, това не означава, че нямате шанс за забременяване, но колкото по-рано се открие проблемът, толкова повече време и възможности имаме ние, за да успеем да Ви помогнем.

6. Има ли симптоми, по които да разберем, че яйчниковият резерв започва да намалява?

Няма специфични симптоми. Ако чакате да усетите горещите вълни, промяната в настроението, безсънието – типични симптоми при менопауза, това означава, че яйчниците вече са отказали да изпълняват своята функция.
Може би един от индикаторите е нестабилната работа на яйчника, която обикновено води до промени в цикъла. Такива промени са нормални в началото и в края на „функционалния“ живот на яйчника: в ранна тийнейджърска възраст и в периода на пременопаузата. Тогава цикълът може да прескочи, да има по-оскъдни или по-обилни кръвотечения, да идва неравномерно и на кратки интервали, което е сигнал, че нещо се случва. Това, разбира се, не е правило – на всяка жена се случва цикълът да прескочи веднъж в годината, но когато продължава с месеци, трябва да се посети лекар, за да се установи причината.

Изследването, което може да покаже със сигурност, че яйчниковият резерв намалява, е измерването на хормони FSH, LH, AMH, Е2. Изследвания само на FSH и AMH без естрадиол не са информативни. Защо? Защото задържаните фоликули, които често срещаме при намален яйчников резерв, произвеждат високи дози естрадиол. Високият естрадиол намалява FSH. Срещал съм жени със силно намален яйчников резерв, но идват с FSH 5,3 и ми казват „Вижте, добре съм“. В случая, обаче, високият естрадиол е потиснал FSH. Когато изчезне задържаният фоликул, това се променя и отчитаме реалните стойности на хормона – над 25-30, което индикира изчерпан яйчников резерв.

7. Присъда ли е намаленият яйчников резерв?

Не. Никой не знае точния момент, в който яйчниците спират работа. Имах пациентка на 39 г. от чужбина. Там ѝ бяха казали, че ако до 6 месеца не забременее, няма да успее със собствени яйцеклетки. Но нещата при нея се случиха по друг начин – не само забременя инвитро и роди близнаци, но след това забременя спонтанно и стана майка за трети път. Така че, не съм привърженик на крайните изказвания за това точно колко време остава на жената, за да бъде майка. При всички положения, обаче, намаляването на яйчниковия резерв означава навременни действия за реализация на плановете за бебе или ако обстоятелствата налагат друго – съхраненяване на репродуктивни клетки.

8. Има ли специфика в приложението на асистираните репродуктивни техники при жени с намален яйчников резерв?

Разбира се, и тази тема винаги в дневния ред на всички световните конгреси по асистирана репродукция. Стимулацията при пациентки с намален яйчников резерв е специфична, прилагат се протоколи, различни от конвенционалните. Смея да кажа, че в нашата клиника подаваме ръка на трудните случаи в това отношение и успяваме при много от тях.

9. Каква е Вашата препоръка за профилактирането на това състояние?

Изследвайте хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв. Резултатите се разчитат от лекаря, който ще направи и ултразвуков преглед за установяване на броя антрални фоликули, и ще Ви каже какво се случва с Вашето тяло. Препоръчвам това да стане част от Вашите годишни профилактични прегледи, ако имате планове за бебе, особено след 35-годинишна възраст.

 • Повече информация за яйчниковия резерв на WWW.ZAPAZI.ME
 • С подкрепата за втора поредна година на компанията CSMS

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: