Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

ИНОВАТИВЕН ФОРУМ "ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦА" 2021

11.11.2021

ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦА“ 2021

МБАЛ „Надежда“ ще проведе „Дни на психоанализата в болница“ 2021 – форум за специалисти за психоанализа и медицина с акцент „Майчинство и ранно детско развитие“, на 28.11.2021 г. от 9:30 до 17:00 часа.

Целта на форума е да популяризира психологичната практика в клинична среда сред психолози и психотерапевти, социални работници и акушерки и да предостави достъп до най-съвременните практики в сферата, както и да даде по-висока информираност на медицинските специалисти от различни специалности и отделения как могат да работят в синергия с клиничните психолози в ежедневната практика по отношение на намаляване на тревожността сред хоспитализираните пациенти, а също и на стреса при самите медици.

Форумът е естествено продължение на две ключови инициативи, провеждани през последните години поотделно: „Дни на психологичната грижа в болница“, които стартираха през 2019 г., и „Дни на Франсоаз Долто в България“, които се случват още от 2012 г.

През 2021 г. двете инициативи се обединяват в едно общо издание, което ще обхване по-мащабно и по-пълноценно темите за развитието на ефективната психологична помощ в болничната среда и е пряко посветено на иновативната практика на психоаналитичната грижа, която МБАЛ „Надежда“ въвежда по най-модерния световен стандарт.

Основен акцент тази година е „Майчинство и ранно детско развитие“ и ще наблегне на практиките за консултиране, подкрепа и психотерапия по време на бременността и изграждане на връзка с бебето вътреутробно, раждането и периода на адаптация на новороденото и неговите родители. Ще дискутира и подходите за намаляване на стреса и подкрепа в развитието на преждевременно родените бебета от психолози, медици и родители, а също така и за адаптиране и изграждане на вяра в семействата на недоносените деца за възстановяването им.

Психологичната помощ в болнична среда е активно развита навсякъде по света, а в България все още е рядкост като форма на взаимодействие.

Лекторите във форума, които ще представят своя опит, са клинични психолози, които вече работят в такива сформирани екипи, и медицински специалисти, които си взаимодействат с психолозите.

Гост-лектори са двама водещи специалисти със световен принос в психоанализата:

Д-р Антония Грималт Естелрих е обучаващ психоаналитик и психоаналитик на деца и юноши, член и бивш председател на Испанското психоаналитично общество и обучаващ аналитик към Института по психоанализа в Барселона.

Д-р Мириам Сежер е детски психиатър и психоаналитик, ученик ипоследовател на Франсоаз Долто, съосновател и президент на организацията „Каузата на бебетата“, кавалер на Ордена на Почетния легион.Един от първите психоаналитици, работещи в родилно отделение.

Основните лектори са:

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

Доц. д.п.н. Моника Богданова e психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика. Ангажирана е с каузата на бебетата и децата от 2010 г., развивайки френския и немския опит. Председател на УС на Българската асоциация по психотерапия, както и пълноправен член на „Българско психоаналитично пространство“.

Венцислав Герасимов е психолог, кандидат по психоаналитична психотерапия към Дружеството за психоаналитична психотерапия, член на Европейската федерация по психоаналитична психотерапия.

Специални гости в дискусионната част ще бъдат:

- д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделението по Неонатология в МБАЛ "Надежда", което е с най-високата – III степен на компетентност, с капацитет за отглеждане на преждевременно родени деца с екстремно ниско тегло;

- Траянка Григорова, клиничен психолог.

Повече информация за лекторите и пълната програма на форума можете да намерите ТУК.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: