Новини

 • 19.05.2018
  Успешен старт на Програмата за продължаващо обучение за млади специалисти в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Празник на детето - ПРОДЪЛЖЕНИЕТО в Надежда на 3 юни 2018
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Видео: See & Treat: The New Trends in Office Hysteroscopy - двудневен уъркшоп с проф. Бетоки и проф. Хаимович
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  От 1 юни в "Надежда" ще има възможност за консултации при медицински онколог или хирург с направление от личн ...
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  Училище „Бременност и раждане без страх“ на CredoWeb и МБАЛ Надежда в рамките на изложението "БУЛМЕДИКА БУЛДЕН ...
  Всички Повече

See & Treat: The New Trends in Office Hysteroscopy – a two-day workshop & master class with Prof. Stefano Bettocchi & Prof. Sergio Haimovich, on 11-12 May 2018.

The father of office hysteroscopy Prof. Stefano Bettocchi and Prof.Sergio Haimovich - a pioneer in using medical laser in office hysteroscopy, were invited speakers at a two day international workshop with master class on office hysteroscopy hosted by Nadezhda Hospital.

VIDEO: N.Media

Вижте още »

Утре!

Вярвайте в утрешния ден, защото най-хубавото предстои.

Видео:NMedia

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Генетичен тест за рак на гърдата и яйчниците вече се предлага и в "Надежда"

11.12.2017

Около 80 % от жените, носители на BRCA-мутации, развиват рак на гърдата или на яйчниците

Мутациите (измененията) в гените BRCA1 и BRCA2 носят висок риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците.

Възможност да разберем дали сме носители на тези мутации предоставя скрининговият тест, който вече се предлага и в болница "Надежда". Изследването, което доби широка популярност след като актрисата Анджелина Джоли се подложи на него, дава информация дали е налице повишен риск от развитие на раково заболяване.

КАКВО ПРЕДСТАВЛЯВА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Скринингов тест, който помага да разберем какъв е нашият риск от наследствен рак на гърдата и яйчниците. Извършва се чрез взимането на проба от венозна кръв или слюнка в лабораторията на болница "Надежда".

ВАЖНО! Ако искате да направите този тест, моля, обърнете се за допълнителна информация и съдействие на сектор Регистратура на място в болницата.

BRCA-гените (BRCA1 и BRCA2) предпазват от развитие на няколко вида рак. Ако тези гени не функционират правилно, тогава рискът от развитие на рак се увеличава многократно.

Важно е да знаем, че:

 • при преобладаващата част от случаите на рак на гърдата или яйчниците се откриват наследствени мутации в BRCA-гените.
 • до 70-годишна възраст близо 87% от жените с мутации в един от тези гени развиват рак на гърдата, а до 44% от тях развиват рак на яйчниците.
 • носителите на мутация в BRCA-ените, които вече са диагностицирани с раково заболяване, имат повишен риск от развитие на втори основен тумор.

КАКВО ПРЕДЛАГАМЕ В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"?

Два пакета на изследване на тези гени: MY BRCA и MY BRCA HIRISK.

MY BRCA

Изследвани гени - BRCA1, BRCA2

Резултатът се изготвя за 3 до 4 седмици в лаборатория наVeritas Genetics, Бостън, САЩ.

MY BRCA HIRISK

Анализ на 26 гена* (включително гените BRCA 1 и 2), свързани с висок риск от развитие на рак на гърдата, рак на яйчниците и други наследствени онкологични заболявания.

ВАЖНО! Разширеният пакет се препоръчва при семейства с фамилна обремененост с две или повече различни ракови заболявания, хора с раннодиагностициран рак и такива с повече от веднъж диагностициран.

*Изследвани гени – BRCA1, BRCA2, ATM, MSH2, BLM, MUTYH, EPCAM, RAD51C, BARD1, MSH6, NBN, FAM175A, RAD51D, PALB2, MEN1, STK11, CDH1, PTEN, MRE11A, XRCC2, BRIP1, PMS2, MLH1, TP53, CHEK2, RAD50.

КОЙ ТРЯБВА ДА БЪДЕ ИЗСЛЕДВАН?

Всеки, който желае да разбере своето ДНК. С това изследване можем да разберем как нашите гени могат да повлияят на риска от развитие на рак, но също така може да помогне не само на нас, но и на нашите деца и близки, да имат по-здравословен и дълъг живот.

КАКВА ИНФОРМАЦИЯ ДАВА това генетично изследване?

Резултатите от изследването дават възможност за разработване на планове за персонална медицинска грижа, специфично насочени към намаляването на риска от рак. Ако Вашият резултат от изследването е положителен, могат да се предприемат следните действия:

1. По-чести профилактични прегледи и други индивидуални мерки с цел увеличаване на клиничната ефективност, които включват:

 • клинично изследване на млечните жлези на всеки 6-12 месеца;
 • мамография и ядрено-магнитен резонанс всяка година;
 • терапия, намаляваща риска от рак;
 • оперативна намеса, намаляваща риска от рак.

2. Елиминиране на излишните интервенции на членове от семейството, за които тестът за предразположеност е дал отрицателен резултат.

Всички тези мерки са съпътствани от значително намаление на медицинските разходи поради ранната диагностика и лечение.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: