Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

Фондация "Една от 8" в "Запази надежда"

03.11.2021

ДАЙТЕ ШАНС НА ЖИВОТА!

Продължаваме с материалите ни в социалната кампания „Запази надежда“, посветена на превенцията и борбата с рака на гърдата, съхранение на репродуктивното здраве и повишаване качеството на живот на жените след онкологично лечение. Днес разговаряме с Нана Гладуиш и дамите от екипа на фондация "Една от 8"

1. Нана, когато взе решение за създаването на фондация в подкрепа на жени с рак на гърдата, коя беше основната цел, която тогава постави пред себе си?

Горда съм от факта, че създадох фондация с мисълта да помагаме на жените с рак на гърдата и на техните близки. И мисля, че изпълняваме целите си. Най-ценното в нашата фондация е екипът. Антонина, Вера, Жужа, Гери и всички други, които ни помагат. Без тяхното доброволно желание да помагат и да се раздават за хората, нищо от това, което постигнахме, нямаше да се случи. Нашата ценностна система включва това да помагаш и да работиш не само за себе си, но и за другите.

2. С какви проблеми се сблъсква една жена, която е диагностицирана с рак на гърдата – как се отразява диагнозата на личния ѝ свят, на работата ѝ... Какво Ви споделят жените, които се обръщат към Вас?

Почти всяка жена с диагноза рак на гърдата споделя усещането, че личният й свят се срутва, пропадат плановете, надеждите и мечтите й. Този срив в емоционален и психологически план продължава дълго време, до момента, когато се видят положителни резултати от лечението и жените възстановят нормалния си ритъм на живот. Тези, които сами се грижат за себе си и своите деца, се плашат как ще поемат финансовото бреме през почти едногодишния период на активна терапия.

Често диагностицираните не знаят през какви стъпки трябва да преминат като пациенти, кога се прави операция, реконструкция на премахнатата гърда, кога се провежда химио, лъче и хормоно терапия. Фактът, че лечението на рака на гърдата е комплексно, затруднява жените, защото няма един лекар, който да проследява процеса и да коментира с тях състоянието им.

3. Как чрез „Една от 8“ помагате на тези жени? Разкажете ни повече за отделните инициативи, в които могат да се включат дамите

Клубът на „Една от 8“ е това място, което жените с рак на гърдата могат да почувстват като свой дом, в който да споделят притесненията и очакванията си с хора, преминали този път. Дамите, които посещават нашата фондация, го правят, защото тук те се чувстват разбрани и приети, тук те отново започват да възвръщат позабравената си увереност, като се учат да не пазят чувствата си, а да ги изразяват на глас. Тук те се научават да бъдат автентични със себе си. Това, че всяка от нас е преминала през лечение на заболяването, като при някои то се връща отново, ни прави полезни и съпричастни към всички драматични промени на външния вид, към емоционалните изблици и страховете за живота ни.

Даваме напълно безплатно информация за пътя на пациента на място, по телефона, през комуникационните канали на социалните ни медии на пациенти не само от цяла България, но и от други точки на света. Помагаме с индивидуални и групови психологически консултации за жените и техните близки – съпрузи, партньори, деца, майки, дъщери…

Каним приятелките на „Една от 8“ да се включват в артерапиите, където смехът, творчеството и доброто настроение изчистват неприятните мисли за бъдещето ни. В групите за взаимопомощ споделяме как използваме собствените си ресурси не за оцеляване, а за пълноценен живот. В тази защитена среда се учим как да преразгледаме досегашното си поведение на необичане и неуважение към собствените си желания, учим се да бъдем честни пред житейските си драми.

4. Вие подкрепяте жените и при изграждане на хармонията вътре в тях чрез подобряване на външния вид и индивидуалната красота. Разкажете ни за тази част от Вашата дейност.

Лечението на рака на гърдата има множество странични ефекти, които се отразяват на външния вид и самочувствието на дамите. Ние, диагностицираните жени, имаме нуждата да знаем, че продължаваме, въпреки болестта, да бъдам харесвани и желани жени, затова фондацията предлага безплатни консултации с професионален гримьор.

Подкрепяме жените с диагноза, като предоставяме безплатно и специализирани аксесоари и помощни средства - тюрбани, перуки, протези, сутиени и бански костюми за след мастектомия, които са доста скъпи и много жени не могат да си позволят.

5. Колко важна е подкрепата на семействата и има ли инициативи, които включват работа с тях?

Изключително важна е работата с близките, които да се научат как да не третират жената с рак на гърдата като инвалид, който ще се прости с живота си скоро и как да я подкрепят. Тези, от нашите приятелки, които чувстват обичта и готовността за подкрепа, се възстановяват психологически и емоционално много по-бързо. По-леко понасят химиотерапията и намират смисъл в продължаване на лечението. Често дамите, идващи в нашия клуб споделят, че желанието им за живот е свързано с мечтата си да видят децата си пораснали, образовани и задомени. Именно затова каним съпрузите, майките и дъщерите на срещи с нас, за да им помогнем да се справят с това изпитание, което разстройва живота на цялото семейство.

Установено е, че партньорите на жени с рак на гърдата поне година и половина имат тревожност и депресивни състояния по време на първоначалното лечение. Затова за нас е важно да помагаме емоционално и психологически на цялата фамилия.

6. За мисията на „Една от 8“ споделяте, че за Вас е от изключително значение жените с рак на гърдата и техните близки да поддържат добро качество на живот. Какво се крие зад понятието „качество на живот“ в контекста на заболяването „рак на гърдата“?

Добро качество на живот в контекста на рака на гърдата, означава жените да не носят стигмата на болестта, да се върнат към обичайния си начин на живот - да работят, това което харесват, да пътуват, където пожелаят, да се грижат за външния си вид, да продължат социалните си контакти, да се забавляват, да хапват от любимите си храни и да спортуват. Много от ново диагностицираните жени, в желанието си да контролират болестта, сякаш се самонаказват, като започват да гладуват, лишават се от ласки с партньорите си, престават да излизат от дома си поради страх от зараза, крият се от живителните слънчеви лъчи. Опитваме се да ги убедим, че животът след лечението не спира и не е поредица от забрани и неприятни задължения. Вярваме, че радостната, обичаща и обичана жена ще предотврати метастазиране на рака, ще удължи периода на ремисия и няма да подчини живота си на болестта. Целта е да напомним на всички хора, че жените, диагностицирани с рак на гърдата сме като всички останали жени. Като тях мечтаем, надяваме се, обичаме… Като тях искаме да плануваме бъдещето и почивките си… Като всички останали вярваме, че заслужаваме щастие.

7. Работите много и по отношение на превенцията на заболяването и то в различни краища на страната, разкажете ни повече за тази част от Вашата дейност?

Ранната диагностика е, да откриеш заболяването на профилактичен преглед, когато то още не е дало симптоми. Затова, ние непрекъснато говорим колко е важно да имаме национална скринингова програма. Ракът на гърдата се подмладява. Все повече жени биват диагностицирани във възрастта между 30 и 50 г. Трябва да има профилактични прегледи, регламентирани и платени от държавата и за тях. Абсолютно задължително е. Тогава, лечението е много по-леко, по-евтино. Сега държавата плаща повече пари, за да лекува късни стадии на заболяването. Затова и статистиката не е приятна. България продължава да е на първите места в Европа по смъртност от това заболяване. Единственото решение е държавата да осигурява редовни прегледи, и жените на една или две години да са задължени да проверяват здравето на гърдите си.

Ние, като неправителствена организация, не можем да заместим държавните институции. Но благодарение на нашите дарители, всяка година пътуваме с Розовия кемпер до малки населени места в цялата страна, където лекар-специалист извършва безплатни ехографски прегледи за хиляди жените. Част от усилието ни е и да повишаваме здравната култура на жените за профилактиката за рака на гърдата.

8. Как хората могат да подкрепят вашата кауза?

Всеки може да припознае каузата ни с финансова подкрепа под формата на дарение - директно или с кампания за набиране на средства по повод лично събитие (сватба, рожден ден) . Имаме и кръг от приятели, които винаги са готови да ни помогнат за по-неспецифичните дейности. А що се отнася до фирмите, освен с парично дарение, могат да ни помогнат и с експертност в дадени области, в които бихме имали нужда от подкрепа, с труда си, с дейността си, която може да е в полза на Фондацията или директно към пациентите. На нашият уеб сайт има публикувани нашите контакти, банкова сметка иPayPalбутон.https://ednaot8.bg/dari-sredstva/

9. Какво е посланието Ви към жените в месеца за борба с рака на гърдата?

Скъпи дами, преглеждайте редовно гърдите си, защото открит навреме, ракът на гърдата може да бъде овладян и контролиран. Дайте шанс на живота!

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: