Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Естетична гинекология в болница "Надежда"

13.11.2018

Прегледите са безплатни за пациентки, родили в "Надежда", и ще се осъществяват от д-р Десислава Станева. Датите, за които може да запишете час за преглед, са: 6 декември от 8:30 до 13:00 ч., както и 12, 13, 14 декември от 14:00 до 17:30 ч.

Записването на час става през кол центъра на болницата на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970 или на място на сектор Регистратура.

Научете повече за естетичната гинекология и за кого още биха били подходящи прегледите в интервюто на д-р Станева:

Д-р Станева, какво се крие зад понятието „естетична гинекология"?

Естетичната гинекология е сравнително ново направление в специалността Акушерство и гинекология, което стана по-известно в България през последните няколко години. Тази субспециалност е свързана с извършването на миниинвазивни или неинвазивни интервенции в интимната област с цел корекция на анатомията ѝ, лечение на вулво-вагиналната атрофия, кожни хиперпигментации.

При какви състояния помага естетичната гинекология?

Всяка жена има различни проблеми и потребности в различните си възрасти. Естетичната гинекология може да помогне почти навсякъде – от репродуктивната възраст през следродилния период до постменопаузалния. Най-честите оплаквания на пациентките са вагиналната сухота, болезнения полов контакт, а оттам и намаленото до липсващо сексуално желание, кожните хиперпигментации в интимната зона.

От какво могат да бъдат провокирани те и какви са симптомите, за които трябва да следят жените?

Бременността и раждането са специален момент в живота на всяка жена, съпроводени с характерни промени в урогениталната система. Често след раждане жените се оплакват от сухота и дискомфорт в интимната област, промяна в анатомията ѝ, болка при полов контакт, проблеми с уринирането, особено изразени в лактационния период.

Подобни оплаквания имат и жените в перименопаузата; жените в репродуктивна възраст на хормонална терапия за ендометриоза или за някои онкологични заболявания. Повишената чувствителност и сърбежът в менопаузалния период са причина за образуването на рани по кожата на гениталиите.

Какво може да предложи МБАЛ „Надежда” като възможност за лечение на тези състояния?

Продуктите с хиалуронова киселина за приложение в гениталната област могат да решат проблемите със сухотата.

Хиалуроновата киселина е глюкозаминогликан, изграждащ кожата и лигавиците в тялото. Притежава свойството да задържа вода 1000 пъти над молекулното си тегло, с което допринася за хидратацията, еластичността и добрия тонус на тъканите.

Хиалуроновата киселина значително подобрява състоянието на интимната зона. Вагиналното ѝ приложение хидратира интензивно мукозата, облекчава сухотата, сърбежа и дискомфорта при полов контакт. В определени случаи може да се използва за укрепване на предната влагалищна стена и намаляване симптомите на уринарна инконтиненция.

В областта на големите лабии се прилага при хипотрофия - загуба на обема им, често срещано в перименопаузата, както и за корекция на кожни дефекти от епизиотомия или от разкъсване на тъканите при вагинално раждане.

Мезотерапията в интимната област също е решение. Тя е нехирургична козметична процедура, която стимулира синтеза на колаген и действието на антиоксидантите, потенцира задържането на вода в тъканите, подобрява структурата и трофиката им. Използването на микронизирана хиалуронова киселина в гениталната област осигурява дълбока хидратация, тонизиращ и ревитализиращ ефект върху кожата, особено при вулварна атрофия.

Към кого е насочена кампанията през месец декември?

Кампанията е насочена към всички пациентки, страдащи от по-горе описаните оплаквания, които желаят да намерят решение на проблема си – жени след раждане, жени в перименопаузалния период или жени на хормонална терапия, причиняваща вагинална сухота.

Прегледите са безплатни за пациентки, родили в болница „Надежда“, извършват се по график, след предварително записан часпрез кол центъра на болницата на тел. 02 441 79 70, 0882 193 970 или на място на сектор Регистратура.

Датите за преглед през месец декември са: 6 декември от 8:30 до 13:00 ч., както и 12, 13, 14 декември от 14:00 до 17:30 ч.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: