Новини

 • 23.10.2019
  Четири бебета с много рядко срещани заболявания спасени, благодарение на съвместна работа между неонатолози и ...
  Всички Повече
 • 22.10.2019
  Поставихме началото на нашата Гора на Надеждата
  Всички Повече
 • 03.10.2019
  ОТНОВО В ЛОНДОН: БЕЗПЛАНТИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р ГЕОРГИ СТАМЕНОВ
  Всички Повече
 • 25.09.2019
  "ДАРИ КАПКА ЖИВОТ ЗА ЖИВОТ"! Кръводарителска акция в болница "Надежда"
  Всички Повече
 • 24.09.2019
  ТАМ, КЪДЕТО ИМА ВЯРА ИМА И НАДЕЖДА, А ВСИЧКО ТОВА СЕ УВЕНЧАВА С ЛЮБОВТА (видео)
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Д-Р АНДРЕАС ТУРКОВ: МНОГО ЖЕНИ ИСКАТ ДЕТЕ В ТВЪРДЕ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, НО ВСЕ ОЩЕ ПРИРОДАТА Е ГОСПОДАР НА ВСИЧКО

16.09.2019

Д-р Андреас Турков от Холандия e преподавател по минимално инвазивна хирургия в медицинския център на Амстердамския университет. Той е бивш председател на Холандското дружество по гинекологична ендоскопия и член на международния експертен борд на Американската асоциация по гинекологична лапароскопия (AAGL). Два пъти е бил член на експертния борд на Европейското дружество по гинекологична ендоскопия (ESGE), автор е на научни публикации, водещ изследовател на маточните фиброиди и минимално инвазивното им хирургично лечение. Д-р Турков беше един от гост-лекторите на международния уъркшоп "Миома и репродуктивна хирургия".

Тук сте за втори път. Какви са впечатленията Ви за работата на болница „Надежда“ и по-специално за уъркшопа, посветен на лечението на миомите?

За втори път съм в болница „Надежда“. Всичко е много професионално. Професионалните стандарти са високи, оборудването е качествено и модерно. Всъщност съм силно впечатлен. Смятам, че в тази болница стандартът на грижа към пациентите е висок.

Всички уцастници в уъркшопа наблюдаваха операции на живо в реално време. Това ли е новият и модерен начин за развитие и учене в медицината?

Това е един от начините. Мисля, че това е добър метод, защото ключът към обмяната на знания е интеракцията. Ако хората само гледат и слушат, тогава те биха взели само 10% от преподаденото. Добрият пример в случая е смесицата от дискусии, презентации, операции на живо и възможност за обсъждане по време на операциите. Мисля, че това е един много добър начин за провеждане на професионални уъркшопове. Но може да се отиде и по-далеч. Може да се работи върху модели, на които да се правят „hands on“ трейнинги.

Всички операции на миоми бяха мини инвазивни. Какви са предимствата от този подход в гинекологичната хирургия?

Предимствата са много. Основното е, че възстановяването е много по-бързо. Колкото по-малко инвазивен е начинът на лечение, толкова по- кратък е периодът на възстановяване, жените могат бързо да се върнат към своите нормални ежедневни дейности. Болката е по-малко в сравнение с отворените операции. Наистина мисля, че отворените операции са нещо от миналото. Освен ако не се налага цезарово сечение. Може би в бъдеще ще се измисли нещо ново, но за момента в някои ситуации няма друг начин за раждане. Важното е, че днес повечето операции могат да се правят с мини инвазивни методи.

Колко важен е този подход за запазване на репродуктивните възможности при жените?


- Колкото по-малко са щетите на органите по време на операция, толква по-ефективни сме по отношение на фертилността. Запазването на репродуктивните способности на жената всъщност е най-важното, особено в случаите, когато тя все още няма деца.

Колко често наличието на миома води и до репордуктивни проблеми?


- Знаем, че 70 процента от жените имат миоми, а в много случаи дори нямат симптоми. По-скоро е норма една жена да има миома, отколкото да няма. Това е част от живота, но не винаги е свързано с невъзможността да имаш дете. Много е лесно да кажеш – ти имаш миома и вероятно това пречи на твоята фертилност. Но това съвсем не е задължително да е така. Може да има друга причина, която да води до фиброид и до инфертилитет едновременно. Важното е лечението да не е агресивно. Кървенето е много често срещан симптом при миомите. Около 20 % от жените с миоми имат силно кървене, получават анемия и това, разбира се, се отразява върху социалния им живот. Някои пациентки дори не могат да излязат навън.

Възрастовата граница за първо дете непрекъснато расте. Докъде стигат възможностите на медицината?

- Всичко е свързано с възрастта. Всички знаем, че с напредването на възрастта шансовете за забременяване намаляват. Не зная как е във вашата страна, но в моята жените започват да искат дете във вече напреднала възраст, защото първо развиват кариерата си. Но когато поискат дете, понякога е твърде късно. С възрастта идват и проблемите. Не зная дали ние можем да направим нещо по отношение на тази тенденция. В такива случаи прилагаме асистирана репродукция, но дори тук има ограничения. Природата все още е господар на всичко.

В София средната възраст за раждане на първо дете е 30.2 г.

- Не зная колко точно е възрастта за първо дете в моята страна, но със сигурност непрекъснато се увеличава всяка година.

Освен кариерата, много често липсата на бременност е заради липсата на партньор.

- Да. Точно така. Това също е фактор. Сега все повече жени, които осъзнават, че все още нямат партньор, а стават все по-възрастни, взимат решението да станат майки без партньор. И това е все по-често в моята страна. Отиват в някоя клиника и се възползват от донорска програма за инсеминация.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: