Новини

 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 19.10.2021
  БЕЗПЛАТНА ЕХОМАМОГРАФИЯ В ПАКЕТ „ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ“ ДО 24 Г.С.
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  35% ОТСТЪПКА ОТ LIDL ЗА LUPILU ЗА ПАЦИЕНТИ НА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.10.2021
  ИЗЛОЖБАТА „ЗА МЕН Е ВАЖНО ТИ ДА СИ ДОБРЕ“
  Всички Повече

Д-р Теодора Караниколова: У нас около 800 жени годишно се диагностицират с рак на яйчниците

24.09.2020

Септември е месец за борба с рака на яйчниците. Всяка година в световен мащаб около 240 000 жени се диагностицират с това заболяване, у нас около 800 жени годишно чуват диагнозата за първи път.
Д-р Теодора Караниколова, специалист от клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ „Надежда“, разказва в интервю за в. Монитор повече за заболяването и неговото лечение, както и какви са симптомите му и кога трябва да потърсим лекарска помощ.

Д-р Теодора Караниколова: У нас около 800 жени годишно се диагностицират с рак на яйчниците

Сред рисковите фактори са късна бременност и ендометриоза, казва специалистът по Медицинска онкология, МБАЛ „Надежда“

- Д-р Караниколова, септември е месец за борба с рака на яйчниците. Колко жени са диагностицирани с това заболяване и увеличават ли се случаите през последните години?

- В световен мащаб с това заболяване се диагностицират приблизително 240 000 жени годишно. У нас около 800 жени се срещат с диагнозата овариален карцином. Нареждаме се на пето място по честота сред онкологичните заболявания. Засега не се наблюдава тенденция за увеличаване на заболяeмостта.

- Има ли подмладяване като цяло, спада ли възрастта на пациентите?

- Не, не може да се говори за подмладяване. Това е заболяване, което е характерно за по-възрастни жени. Около половината от диагностицираните са над 60-годишна възраст.

- Кои са рисковите фактори?

- Някои от рисковите фактори могат да се свържат с еманципацията на жените и изместването на репродуктивните планове за по-късна възраст. Това са липсата на раждания и настъпване на първа бременност и раждане след 35-годишна възраст. Други рискови фактори са наличието на ендометриоза, наднормено тегло и хормонално-заместителна терапия след менопауза. Факторите, които намаляват риска от овариален карцином, са настъпване на първа бременност преди 25-годишна възраст, кърмене, както и употребата на орални контрацептиви.

- Кои са най-младите пациентки?

- Имали сме пациентки и под 30-годишна възраст, но при тях най-често се касае за герминативноклетъчни овариални тумори, които са много редки и се срещат при подрастващи и млади жени.

- Казахте рисковите фактори, но все пак може ли да има наследственост?

- В повечето случаи овариалните карциноми възникват спонтанно, само при 10-15% от жените се наблюдава генетично предразположение. При фамилния рак на гърдата или яйчниците се установява патогенна мутация в един от двата гена – BRCA1 и BRCA2. Тези мутации се предават в потомството и носителството им увеличава риска от развитие на рак на млечната жлеза и яйчниците.

- Какви са симптомите, какво трябва да ни насочи, че нещо се случва?

- За съжаление ранното поставяне на диагнозата е доста трудно. Само около 20% от диагностицираните са в ранен стадий. Много по-често диагнозата е поставена в по-късен стадий, когато заболяването вече е разпространено извън яйчниците. Симптомите са много неспецифични, което е причина за късната диагноза. Често оплакванията могат да имитират диетична грешка, поради което пациентите не търсят своевременнo медицинска помощ. Основните симптоми са подуване и болка в корема, усещане за ранно засищане по време на хранене, по-чести позиви за уриниране. Други характерни симптоми са умора, гадене, констипация, промени в менструалния цикъл и болка по време на сексуален акт. Когато тези оплаквания персистират в продължение на седмици, моят съвет е да се проведе консултация със специалист.

- Какво е лечението?

- За лечението на овариалния карцином е необходим комплексен подход. В масовия случай е комбинация от хирургично лечение и лекарствена терапия. При по-ранен стадий на болестта и по-млади пациентки се използват по-щадящи хирургични методи с оглед запазване на репродуктивната функция. Повечето пациентки с карцином на яйчника получават следоперативно системно лечение. Конвенционалната химиотерапия, която се прилага, е на основата на платин-базирани цитостатични режими. През последното десетилетие широко използвани са и инхибиторите на ангиогенезата в комбинация с химиотерапия, а отскоро и PARP-инхибиторите, които са особено ефективни при установена патогенна мутация в BRCA1/2. Ранната детекция на заболяването е ключова за резултата от лечението. С увеличаването на стадия, в който е поставена диагнозата, намалява 5-годишната обща преживяемост. Ето защо е важно жените да са добре информирани за симптомите на овариалния карцином и при изявата им да потърсят консултация със специалист.

Визитка:

Д-р Теодора Караниколова е с 10-годишен професионален опит.

Дипломира се в МУ – София и стартира специализиция в Националната Онкологична Болница в София. През 2012 г. печели стипендия „Теодора Захариева” , а през 2017 г. придобива специалност Медицинска онкология.

Участва в редица български и чуждестранни онкологични форуми. Посещава специализирани обучителни курсове в Австрия, Германия, Англия и Израел. Лектор е на научни събития, свързани с лечението на солидни и кожни тумори. Има опит като главен- и подизследовател в клинични изпитвания ( I-IV фаза ) при рак на млечната жлеза, яйчниците, белите дробове и меланома. Има специален интерес в областта на имуноонкологията, както и участия в научни публикации по темата.

Член е на Европейската Асоциация по Медицинска Онкология (ESMO), Българската Асоциация по Медицинска Онкология (БАМО), Българската Асоциация по Дермато-Онкология (БАДО), Българското Онкологично Дружество (БОНД) и Клуб на лауреатите “Теодора Захариева”.

Източник: в. Монитор

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: