Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

Д-Р СТАМЕНОВ ПРЕДИЗВИКА СИЛЕН ОТЗВУК С ПЛЕНАРНАТА СИ ЛЕКЦИЯ НА ВТОРА НАЦИОНАЛНА „АКАДЕМИЯ МЕЛАНОМ“

02.11.2021

Д-Р СТАМЕНОВ ПРЕДИЗВИКА СИЛЕН ОТЗВУК С ПЛЕНАРНАТА СИ ЛЕКЦИЯ НА ВТОРА НАЦИОНАЛНА „АКАДЕМИЯ МЕЛАНОМ“

По покана на Българската асоциация по дерматоонкология (БАДО) д-р Георги Стаменов бе специален гост на Втора национална „Академия Меланом“, която се състоя в гранд хотел Милениум – София от 22 до 24 октомври 2021 г.

Д-р Стаменов изнесе пленарна лекция на тема „Бременност и малигнен меланом. Репродуктивни възможности и предизвикателства.“

Той запозна дерматоонколозите с това какви са актуалните международни препоръки и добри практики за лечение на меланом по време на бременност или с оглед на планове за забременяване в бъдещ момент, както и кога и как трябва да бъде насочен пациента, за да получи навременна консултация с репродуктивен специалист относно възможностите за съхранение на фертилитета и да се възползва и от обществено финансиране на процедурата.

Темата бе посрещната със силен интерес и предизвика голям отзвук сред делегатите на форума, тъй като в последните години и у нас нараства броят на жените, диагностицирани с малигнен меланом преди да са станали майки, или по време на бременност. Това се дължи на две насрещни тенденции – от една страна раждането на първо дете все повече се отлага за по-късна възраст, от друга – при злокачествените заболявания се наблюдава „подмладяване“ на заболелите.

Болница „Надежда“ от години е трайно ангажирана с каузата за запазването на репродуктивните шансове при пациенти с онкологични заболявания и бе главен инициатор на изготвянето и приемането на националния медицински консенсус по тези въпроси през 2017 г.

Своята презентация д-р Стаменов завърши с ключовите послания:

- Всички пациенти до 40 години с добра прогноза трябва да се консултират за съхранение на фертилитета преди започване на онколечението;

- Процедурата по стимулация и извличане на яйцеклетки няма да доведе до риск за онко пациента;

- При жените денят от менструалния цикъл е без значение за започване на процедурата по съхраняване на яйцеклетки преди онко лечението;

- Случаите на млади жени с онко диагноза, които биха могли да замразят яйцеклетки преди старта на лечението, изискват интердисциплинарен подход. Комуникацията между специалистите – онколог и репродуктивен, е решаваща!

Изключително високо оценяваме решението на БАДО да включи тази тема в научната програма на Академията и сме горди, че наш експерт бе избран да запознае колегите с най-новите научни виждания в областта.

Запазването на бременността и съхраняването на фертилитета при млади пациентки с меланом не е само лично предизвикателство за всеки пациент и всеки лекар, но има и висока социална значимост, и само чрез подобряване на информираността и сътрудничеството между лекарите от различните специалности можем да осигурим най-добрата съвременна грижа на българските жени.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: