Новини

 • 20.09.2019
  Питай Надежда, еп. 35 НЕОНАТОЛОГИЯ - част II
  Всички Повече
 • 19.09.2019
  "Надежда пътува" отново във Видин в подкрепа на двойки с репродуктивни проблеми
  Всички Повече
 • 18.09.2019
  МИОМА И РЕПРОДУКТИВНА ХИРУРГИЯ (видео)
  Всички Повече
 • 16.09.2019
  Д-Р АНДРЕАС ТУРКОВ: МНОГО ЖЕНИ ИСКАТ ДЕТЕ В ТВЪРДЕ НАПРЕДНАЛА ВЪЗРАСТ, НО ВСЕ ОЩЕ ПРИРОДАТА Е ГОСПОДАР НА ВСИЧ ...
  Всички Повече
 • 14.09.2019
  10 УСПЕШНИ ОПЕРАЦИИ НА ЖИВО ЗА ПО-МАЛКО ОТ 24 ЧАСА В БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Д-р Румяна Тодорова, дерматолог в Надежда: Всяка кожна аномалия, която расте или се променя, изисква консултация със специалист

03.06.2019

 • Болница „Надежда“ се включи в кампанията за превенция на рака на кожата „Евромеланома“. Какви са вашите впечатления от проведените прегледи?

На 18.05.2019 г. бяха организирани на безплатни прегледи за превенция на рака на кожата в болница „Надежда“. Бих искала да благодаря на организаторите и на домакините в лицето на ръководството на болницата. Графикът, определен за този вид прегледи, беше запълнен. Интересът беше голям, което е доказателство, че информацията е достигнала до хората. Не бяха открити злокачествени образувания на кожата, но имаше пациенти с доброкачествени, като някои от тях бяха насочени за оперативно лечение, електрокоагулация или криотерапия.

 • Каква е честотата на това заболяване?

Съществуват 4 основни типа лезии, за които трябва да се внимава, когато се проверява кожата за признаци за рак.

- Базоцелуларен карцином- това е най- честата форма на рак на кожата, но и най- малко опасната. Най- честата локализация е по огряваните от слънцето места. Започва като малка подутина с телесен цвят, с лъскав перловиден ръб, като рана, която не зараства. Ако не се лекува, може да навлезе и в по - дълбоките тъкани.

- Спиноцелуларен карцином - това е втората най- разпространена форма на рак на кожата, която също се явява в онези зони, които са били най- много изложени на слънце. Започва като подутина с грапава повърхност, която може да се разрасне бързо и да образува язви. Понякога клинично двата вида карцином трудно могат да бъдат отдиференцирани.

- Актинична кератоза- това е преканцероза (предраково заболяване). В 10- 15% от случаите могат да преминат в спиноцелуларен карцином, затова трябва да се лекуват своевременно. Среща се най- често при хора в средна или напреднала възраст, в областта на най- често излаганите на слънце места. Започва като червено- кафяви залющени и грапави петна по кожата.

- Меланом - това е най- редкият вид рак на кожата, но и най-опасният. Може да порази хора от всяка възраст. Започва като петно, което се пигментира, оформят се неравномерни граници или различни цветове с времето, или като бързо растяща и променяща цвета си бенка. Може да засегне и вътрешни органи затова е нужно незабавно лечение.

Честотата на всички видове рак на кожата еоколо 40- 50/100 000 население.Честотата на меланома е около 10 пъти по- ниска.

ЧЕТЕТЕ ЦЯЛАТА СТАТИЯ ТУК:

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: