Новини

 • 05.05.2021
  bTV Репортерите: "Спасените" - история за вярата и надеждата!
  Всички Повече
 • 27.04.2021
  Пубертет
  Всички Повече
 • 24.04.2021
  ЗА РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ ТЕОДОРА И МИХАЕЛА
  Всички Повече
 • 23.04.2021
  ГРАФИК ЗА РАБОТА ПРЕЗ МАЙСКИТЕ ПРАЗНИЦИ В ПЕРИОДА 30 АПРИЛ – 9 МАЙ 2021
  Всички Повече
 • 22.04.2021
  ВСИЧКИ ТРЯБВА ДА БЪДЕМ ЧУВСТВИТЕЛНИ КЪМ МОМЕНТИТЕ, КОИТО НИ ПОКАЗВАТ, ЧЕ НЕ СМЕ ЩАСТЛИВИ
  Всички Повече

Д-Р КРИСТИНА ЧАЧЕВА: ЗА ПРЕНАТАЛНАТА ДИАГНОСТИКА В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

19.03.2020

Д-р Чачева, в сегашната извънредна ситуация, свързана с разпространението на COVID -19, какво трябва да знаят пациентите на болница „Надежда“ за прегледите в сектор "Пренатална диагностика и терапия"?

Секторът по "Пренатална диагностика и терапия" работи, но в ограничен обхват. Провеждаме ранната фетална морфология в 11-14 гестационна седмица, както и феталната морфология в 20-22 гестационна седмица. Разбира се, ще извършваме и прегледи по наша индикация при усложнения.

За момента сме преустановили прегледите за късна фетална морфология на пациентки, при които не се очакват усложнения (здрави жени и липса на усложнения при проведените ранни скрининги и феталната морфология в 20-22 г.с.).

Нашите пациентки не бива да се тревожат! В случай на рискова бременност, тези прегледи не са отказани (например многоплодна бременност, пациентки с високо кръвно налягане, диабет и тежки придружаващи заболявания и т.н.).

Нашата цел е да осигурим максимално безопасност за пациентите и безпроблемно протичане на бременността.

Безопасно ли е за бременната да посети МБАЛ Надежда за своята фетална морфология?

Ние сме разработили строги меки за безопасност в болницата, които включват драстично редуциране на посетителите. В тази връзка пациентките трябва да посетят болницата и кабинета по пренатална диагностика без придружители и да носят предпазни средства. Пациентките със симптоми на вирусно заболяване трябва да предприемат указаните от Националния кризисен щаб мерки, а именно да си останат вкъщи и да позвънят по телефон на своя личен лекар, който ще им даде насоки.

Защо са важни биохимичния скрининг и фетална морфология в 20-22 г.с и рисков ли е пропускът късната фетална морфология?

Първите две изследвания са важни, за да се открият потенциалните бременни, при които трябва да се проведе допълнителна диагностика, както и за да може да бъде изчакано технологичното време за провеждането им.
Пропускането на късната фетална морфология при нискорисковите пациетнки не носи голяма опасност за хода на бременността и по-скоро посещението в болницата и контактите с много хора, може да представлява по-голям риск за живота и здравето на бременната.

Кои са симптомите,които не бива да се пренебрегват бременните и които налагат спешна консултация в Дежурен кабинет ?

Посещение в дежурния кабинет се препоръчва при случаи на кървене, болки, изтичане на околоплодни води, съмнение за контракции, липса на движения на плода, високо кръвно налягане, влошено общо състояние на бременната.

Вътреутробните операции и терапии ще бъдат ли възможни в болница„Надежда“ в сегашната ситуация?

Пренаталната диагностика и терапия в болница „Надежда“ ще продължат да се провежда, както досега, доколкото това зависи от лечебното заведение. Като лекари, въпреки усложнената обстановка, с моите колеги ще направим всичко възможно, за да запазим живота и здравето на майка и нейното бебе, ако те са застрашени.

Има ли рискове за плода при евентуална инфекция с COVID – 19?

За момента няма такива данни. Все още няма данни за вертикално заразяване на плода (през пъпна връв, околоплодни води). Рисковете биха дошли от лошо клинично състояние на майката (ако майката трябва да бъде на командно дишане и има нужда от медикаменти, подкрепящи кръвообръщението). Бременните жени са по-податливи на вирусни инфекции и усложнения, затова препоръчваме да спазват стриктно указанията за превенция.

Инфекция с вируса предпоставка ли е за спонтанни аборти,преждевременно раждане и имате ли информация, дали се предприемапо-ранно родоразрешение в такива случаи?

За това също няма достатъчно данни. Тук индикациите могат да бъдат от страна на майката - при евентуално много тежко състояние, което изиква родоразрешение или прекратяване на бремеността.

Визитка: д-р Чачева започва следването си в Медицински Университет в София през 1996, но завършва в Бон, Германия.Там работи в един от най-големите и добри центрове за пренатална диагностика и терапия, който се намира в Университетската клиника по акушерство и гинекология в Бон. Учи се от най-известните и изтъкнати специалисти в областта на пренаталната диагностика.


Когато завършва обучението си в Бон, приема предизвикателството да оглавя отделението по пренатална диагностика на голяма клиника в Хамбург.
Въпреки че има специалност "Акушерство и гинекология" и по-тясна специалност "Акушерство и перинатална медицина" (това е допълнителна квалификация, която изисква още повече клиничен опит), проследила е много рискови бременности, водила е голям брой раждания, нейната страст си остава пренаталната медицина.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: