Новини

  • 08.12.2021
    Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
    Всички Повече
  • 07.12.2021
    МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
    Всички Повече
  • 06.12.2021
    ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
    Всички Повече
  • 03.12.2021
    Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
    Всички Повече
  • 02.12.2021
    ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
    Всички Повече

Д-р Чачева стана част от инициативата на Dir.bg "She's the One"

16.07.2020

За втора поредна година екипът на Dir.bg дава сцена на популярни личности - седем силни жени, общото между които е, че изразът "Няма невъзможни неща" ги описва най-добре.

"Избрахме точно тези жени, защото знаем, че можем да научим много от тях. Защото ценим смислените примери без филтър. "She's The One" e сцената за дами, които има какво да разкажат за успеха и пътя към него. Добрият пример е заразителен и ние вярваме в това.", казват организаторите от Dir.bg.

Снимка: Булфото

Д-р Кристина Чачева

Тя лекува с грижа, човечност и с най-съвременни знания. Работи 10 години в отделение по пренатална диагностика на голяма клиника в Германия, но се връща в България и сега приема пациентите си в болница "Надежда" в София. Проследява новия живот още от момента, в който той е малка пулсираща точица, а в критичните моменти извършва изключително сложни операции на малкия човек, още преди да се е родил - тя е един от малкото ни специалисти по вътреутробни операции.

Казва, че е съвсем обикновен човек, но за много хора е супергерой. В професията си прави максималното, за да стигне до добър изход.

Д-р Чачева обясни, че пренаталната операция е по-различна от всички останали. При нея не виждаш пациента, не можеш да го упоиш, трябва да го дебнеш, да го хванеш и да го изненадаш. Това са много рискови операции. Един от най-големите рискове е да не успееш и да не отговориш на надеждите на хората.

Кристина Чачева казва, че е постигнала всичко, благодарение на собствените си усилия и мотивация. Това е всеобщата формула за успех. И тук даде пример с музиката:

"Не ставаш виртуоз в музиката, без да прекараш часове в свирене. Същото е и в хирургията."

Снимкa: Студио КАРЕ за Dir.bg

Д-р Чачева сподели, че след като се е върнала от Германия, е разбрала, че България дава много възможности, а там всяка ниша е заета, конкуренцията е много по-голяма.

"Но аз не се върнах заради това, а заради личното си щастие. Тук живея по-щастливо. Родината си е една и тя не се сменя."

В Германия ѝ е било много интересно, но и шокиращо, научила е много от хората там. Била е много натоварена, тъй като дежурствата са продължавали по 24 часа. Стресът е бил голям, но казва, че така човек научава много неща.

"Никой не ме е дискриминирал и не се е отнасял лошо с мен",казва успялата докторка.

Пренесла е в България отношението към работата - отговорността, като това да обясни на пациента за какво става дума, за да може да направи информиран избор. Счита, че хората тук не са много готови за това, но има надежда.

Открива успеха у дома. Семейството е много по-важно от професията според нея. Има дете на 4 години, което изцяло поглъща времето ѝ вкъщи.

Казва, че винаги е искала да разбира от физика, но в свободното си време и за удоволствие ходи на уроци по пеене.

"Аз съм един обикновен човек", завърши участието си в събитието д-р Чачева, но за всички присъстващи и за нейните пациенти е ясно, че прави необикновени неща.

Източник: Dir.bg

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: