Новини

 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 19.10.2021
  БЕЗПЛАТНА ЕХОМАМОГРАФИЯ В ПАКЕТ „ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ“ ДО 24 Г.С.
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  35% ОТСТЪПКА ОТ LIDL ЗА LUPILU ЗА ПАЦИЕНТИ НА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.10.2021
  ИЗЛОЖБАТА „ЗА МЕН Е ВАЖНО ТИ ДА СИ ДОБРЕ“
  Всички Повече

Д-р Ангел Радев пред Zdrave.to: Мит е, че разширените вени се лекуват само с операция

20.11.2017

В България навлезе иновативен американски метод за лечение на разширени вени
Д-р Ангел Радев: Мит е, че разширените вени се лекуват само с операция

автор: Яна Бояджиева

източник: Zdrave.to

Отскоро в България навлезе и иновативен американски лечебен метод, известен като механо-химична аблация на вени, каза в интервю за в. “Доктор” д-р Ангел Радев - специалист по ангиология, част от екипа на МБАЛ “Надежда”, където е създал сектор по ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени. Работил е в отделението по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница, в болница “Токуда” и “Сити клиник“. Основен акцент в работата на д-р Радев е миниинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скринингът и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ и Германия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания.

- Д-р Радев, да започнем с това - висока ли е честотата на болестта разширени вени?
- Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, а това ги нарежда до социално-значими заболявания, като артериална хипертония и захарен диабет. По статистически данни около 30% от човешката популация в световен мащаб страда в една или друга степен от разширени вени. За България статистиката сочи, че между 30-40% от жените и около 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти. Решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора, честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.

- Казвате, че това заболяване се неглижира и от пациентите, и от медицинските специалисти. В тази връзка, какво не знаят хората за него?
- Всъщност, разширените вени са колкото широкоизвестен и разпространен, толкова и непознат и обгърнат в митове и заблуди проблем. Основната заблуда сред хората е, че разширените вени се лекуват предимно оперативно, което е и причината много пациенти да се страхуват да решат проблема си. Истината е, че модерните клиники по света от години лекуват разширените вени най-вече неоперативно. За щастие, вече и в България много успешно прилагаме съвременните технологии при лечението на хроничната венозна болест. За съжаление, все още са малко местата в страната ни, на които пациентите могат да получат наистина качествено лечение по най-съвременните световни стандарти.

Вижте цялото интервю на д-р Радев на Zdrave.to

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: