Новини

 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече
 • 16.01.2020
  ПОЗИЦИЯ НА МБАЛ "НАДЕЖДА" ОТНОСНО ТИРАЖИРАНИ НЕВЕРНИ ТВЪРДЕНИЯ
  Всички Повече
 • 14.01.2020
  СЕДМИЯТ РОЖДЕН ДЕН НА БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 13.01.2020
  ЗА ПЪРВИТЕ СЕДЕМ - СЕДЕМ СПЕЦИАЛНИ ПОДАРЪКА ОТ БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 08.01.2020
  АКУШЕРКАТА - ВИНАГИ ДО ВАС
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Д-р Ангел Радев пред Zdrave.to: Мит е, че разширените вени се лекуват само с операция

20.11.2017

В България навлезе иновативен американски метод за лечение на разширени вени
Д-р Ангел Радев: Мит е, че разширените вени се лекуват само с операция

автор: Яна Бояджиева

източник: Zdrave.to

Отскоро в България навлезе и иновативен американски лечебен метод, известен като механо-химична аблация на вени, каза в интервю за в. “Доктор” д-р Ангел Радев - специалист по ангиология, част от екипа на МБАЛ “Надежда”, където е създал сектор по ангиология и миниинвазивно лечение на разширени вени. Работил е в отделението по съдова хирургия и ангиология на Националната кардиологична болница, в болница “Токуда” и “Сити клиник“. Основен акцент в работата на д-р Радев е миниинвазивното лечение на разширени вени, съдовата диагностика, профилактиката и лечението на артериалните и венозните заболявания, както и скринингът и профилактиката на атеросклерозата. Специализирал е в САЩ и Германия в областта на съвременното лечение на венозните заболявания.

- Д-р Радев, да започнем с това - висока ли е честотата на болестта разширени вени?
- Разширените вени са едно от най-разпространените заболявания в индустриално развитите страни на Европа и Северна Америка, а това ги нарежда до социално-значими заболявания, като артериална хипертония и захарен диабет. По статистически данни около 30% от човешката популация в световен мащаб страда в една или друга степен от разширени вени. За България статистиката сочи, че между 30-40% от жените и около 20% от мъжете имат някаква форма на хронична венозна болест. Въпреки това заболяването неправилно остава встрани от вниманието както на самите пациенти, така и на медицинските специалисти. Решение на проблема се търси едва в напредналите стадии на болестта, когато качеството на живот на страдащия е силно влошено. През последните години поради бурното развитие на високите технологии, промяната в работния режим и стила на живот на много хора, честотата на венозните заболявания расте, като прогнозите са, че в бъдеще тази тенденция трудно ще се промени.

- Казвате, че това заболяване се неглижира и от пациентите, и от медицинските специалисти. В тази връзка, какво не знаят хората за него?
- Всъщност, разширените вени са колкото широкоизвестен и разпространен, толкова и непознат и обгърнат в митове и заблуди проблем. Основната заблуда сред хората е, че разширените вени се лекуват предимно оперативно, което е и причината много пациенти да се страхуват да решат проблема си. Истината е, че модерните клиники по света от години лекуват разширените вени най-вече неоперативно. За щастие, вече и в България много успешно прилагаме съвременните технологии при лечението на хроничната венозна болест. За съжаление, все още са малко местата в страната ни, на които пациентите могат да получат наистина качествено лечение по най-съвременните световни стандарти.

Вижте цялото интервю на д-р Радев на Zdrave.to

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: