Новини

 • 22.02.2021
  СТО БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДА ЗА ЖЕНИ СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА ЕНДОМЕТРИОЗА ОТ 01 МАРТ 2021 г. В БОЛНИЦА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда“ за ваксинирането на пациенти, планиращи бременност
  Всички Повече
 • 21.02.2021
  Становище на МБАЛ „Надежда” относно ваксинирането на бременни
  Всички Повече
 • 08.02.2021
  Детски консултации в Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 21.01.2021
  Честит професионален празник на всички акушерки и акушер-гинеколози
  Всички Повече

Д-Р АНЕЛИЯ РАЧЕВА И КМЕТ ФАНДЪКОВА ОТКРИХА ИЗЛОЖБАТА "ЗАПАЗИ НАДЕЖДА"

19.10.2020

ИЗЛОЖБА ПОД НАДСЛОВ „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“, ПОСВЕТЕНА НА БОРБАТА С РАКА НА ГЪРДАТА И МЕЧТАТА ЗА ДЕТЕ, БЕШЕ ОТКРИТА ДНЕС В ГРАДСКАТА ГРАДИНА НА НАРОДНИЯ ТЕАТЪР

Кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, заедно с четири вдъхновяващи млади жени, преминали през борбата с рака на гърдата, се включиха в церемонията по откриването

В Международния ден за борба с рака на гърдата 19 октомври, в Градската градина пред Народния театър се състоя официалното откриване на фотоизложбата „Запази надежда“, която се реализира от болница „Надежда“ с любезното съдействие на Столична община.

Изложбата е част от едноименната мащабна кампания на лечебното заведение, посветена на борбата с рака на гърдата и съхраняването на репродуктивните възможности на младите жени, сблъскали се с диагнозата.

На официалното откриване присъстваха кметът на Столична община г-жа Йорданка Фандъкова, директорът на болница „Надежда“ д-р Анелия Рачева, специалисти от лечебното заведение, пряко ангажирани с грижата за жените с рак на гърдата, и четири смели момичета, които застанаха с лицата и личните си истории за срещата си с това заболяване.

Автор на снимките е известният моден фотограф Диляна Флорентин, също гост на събитието, която за втора поредна година подаде ръка на кампанията на болница „Надежда“. Изложбата „Запази надежда“ е история на победите, разказана по въздействащ начин именно през нейния обектив – уловени моменти на копнеж и сила, на търсене и откриване на себе си след срещата с рака на гърдата.

Ритуално, днес лентата за откриването на изложбата беше прерязана от г-жа Фандъкова, заедно с четирите смели жени, станали лица на кампанията: Анета Тодорова, Виржиния Сърнова, Теодора Тодорова и Валентина Йорданова.

В приветствието си към гостите на събитието кметът на София обърна внимание на важността на превенцията на заболяването:

„От изключително значение е информираността на жените, за това колко е важно да се прегледат навреме, защото открит в ранен стадий, ракът на млечната жлеза е лечим. Столичната община е първата, започнала кампания за превенция чрез скрининг на рак на гърдата, която продължаваме и тази година. По тази програма са прегледани над 22 000 жени.“

Д-р Рачева, административен директор на МБАЛ“Надежда“, сподели, че жени в млада възраст също се сблъскват с диагнозата рак на гърдата. За съжаление, терапиите, през които трябва да преминат, могат да се отразят негативно на шансовете им за дете след лечението. Затова е важно да бъдат информирани навреме за възможностите за съхраняване на репродуктивните им способности преди началото на терапията.“

В рамките на кампанията „Запази надежда“ през м. октомври и ноември в болница „Надежда“ ще бъдат проведени 200 безплатни профилактични прегледа за рак на гърдата (ехомамографии) за жени до 40 г., както и оценка на яйчников резерв (100 безплатни пакета) за жени до 39 г.

Повече информация на www.zapazi.me .

Кампанията се осъществява с подкрепата на „СSMS” и „Новартис България”.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: