Новини

 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

ДЕН НА ПРОФЕСИИТЕ В МЕДИЦИНАТА В МБАЛ “НАДЕЖДА“

09.11.2019

Какво е да си хирург, а анестезиолог? Как акушерката помага на раждащата жена и какво се вижда под микроскопите в андрологична лаборатория? Как неонатолозите се грижат за най-малките бебета и защо течният азот е толкова интересен? Трудно ли се прави хирургичен шев и какво трябва да знаем, когато поставяме инжекция?

На тези и още много любопитни въпроси търсихме отговор с над 40 ученици от 8 до 12 клас напрофесионална гимназия „Пейо К. Яворов", гр. Петричв пилотното издание на инициативата „Дни на професиите в медицината“. Тя се реализира по идея на фондация „Майки за донорството“ и има за цел да запознае децата с различните професии в медицината и възможностите за кариерно развитие.

Вълнението и емоцията от тази среща както при децата, така и при нас – медицинсикте специалисти, беше огромна. Споделихме с тях нашия опит и видяхме в очите им будния интерес и безкрайното любопитство към медицинската професия . В края на срещата ни вече разпознавахме сред тях бъдещите анестезиолози, неонатолози, хирурзи, акушерки...

Маршрутът в дебрите на медицината включваше няколко важни звена в болница „Надежда“. Едно от тях в днешния ден беше Андрологична лаборатория. Там биологът Деница Великова разказа подробно защо е важна работата в андрологична лаборатория и защо тя помага на двойки с репродуктивни проблеми да имат деца. Дени демонстрира как биолозите правят оценка на качеството на сперматозоидите и как те се виждат под микроскоп.В родилна зала ак. Надежда Стаменова очакваше нашите гости с безкрайно интересни факти за акушерската професия. Какво е да си акушерка и защо тази професия възвръща престижа и значимостта си – това беше един от акцентите в разказа на ак. Стаменова. Тя сподели, че връзката, която се създава между раждащата жена и акушерката е изключително силна и остава за цял живот, а професионалното удовлетворение от това, че си помогнал да се роди живот е безценно. В родилна зала учениците видяха как се измерват детските сърдечни тонове при раждането, как за секунди леглата в залите могат да се пригодят за сюблимния момент на раждането, как родилката може подпомогне дивжението на бебето и да облекчи болката, ползвайки слинг, топка, различни пози.

Спирка в пътешествието на Надеждата беше и отделението по Неонатология. Няма да скрием, че срещата с най-малките пациенти на болница „Надежда“ предизвика еуфория сред гостите ни. Д-р Мария Рангелова разказа за професията на неонатолога и как в МБАЛ „Надежда“ се грижим за новородените. Учениците видяха залата, където се обгрижват доносените бебета и Интензивния сектор на отделението, оборудван с апаратура за най-малките пациенти, нуждаещи се от специални грижи. Д-р Рангелова поясни какво точно означава III-то, най-високо, ниво на компетентност на отделение по неонатология и разказа историята на Юлето, родена при нас едва 650 гр.

Операционна зала е мясотото, което впечатли нашите гости с апаратурата, хирургичните инструменти, стерилната среда. Там те бяха посрещнати от д-р Ива Сърбянова, завеждащ отделението по анесетзиология и интензивно лечение и доц. Георги Григоров, ръководител на отделение „Хирургия“ в болница „Надежда“. Те споделиха в какво се състои работата на анестезиолога и хирурга и какви са хоризонтите пред тези професии в България. Показаха инструменти и апаратура, които се ползват по време на операциите.

В края на срещата ни с учениците от гр. Петрич д-р Анелия Рачева, административен директор на МБАЛ“Надежда“, сподели любопитни факти от историята на медицината, а нашите партньори от SIAD - BULGARIA демонстрираха на живо свойствата на течния азот, който се ползва за замразяване и съхранение на яйцеклетки, ембриони, сперматозоиди и стволови клетки в криобанката на болница „Надежда“.

Практическата сесия в „Деня на професиите“ беше „черешката на тортата“. Как се поставя инжекция... в портокал, как се прави шев с истинска хирургична игла и конец върху макет, как се определя кръвна група – това опитаха лично младите ни бъдещи колеги под вещото ръководство на медицински специалисти.

И докато наблюдавахме работата и ентусиазма, с който учениците подхождаха към всяка практическа задача, се убедихме, че бъдещето на медицината в България го има и професията ще остане в добри и сигурни ръце.

А на финала получихме аплодисменти, както и много споделени планове за бъдеща медицинска кариера.

Успех, приятели! Нашите врати са отворени за вас.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: