Новини

 • 18.06.2021
  9 ВОДЕЩИ ЛЕКАРИ ОТ БОЛНИЦА “НАДЕЖДА“ С УЧАСТИЕ НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА AСОЦИАЦИЯ ПО MЕДИЦИНСКА ...
  Всички Повече
 • 18.06.2021
  ПРОФ. Д-Р ИВАН ЩЕРЕВ: НАЙ-ДОБРОТО ЛЕЧЕНИЕ ЗА ВСЕКИ ПАЦИЕНТ С КАРЦИНОМ Е УЧАСТИЕТО В КЛИНИЧНО ПРОУЧВАНЕ
  Всички Повече
 • 17.06.2021
  Д-р Мила Петрова: Нашата страна е съизмерима по възможност за лекарствено лечение с всички европейски страни
  Всички Повече
 • 15.06.2021
  В рубриката ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Диляна Василева и нейната голяма победа - Виктория
  Всички Повече
 • 14.06.2021
  Д-Р МИЛА ПЕТРОВА Е НОВИЯТ РЪКОВОДИТЕЛ НА КЛИНИКАТА ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ В МБАЛ „НАДЕЖДА“
  Всички Повече

Четири бебета с много рядко срещани заболявания спасени, благодарение на съвместна работа между неонатолози и фетални морфолози в МБАЛ „Надежда“

23.10.2019

Четири бебета с много рядко срещани заболявания са спасени, благодарение на перфектната съвместна работа между неонатолози и фетални морфолози в МБАЛ „Надежда“. Примерите са от последните няколко години. Те бяха представени от неонатолозите на болницата по време на VII Национална конференция по неонатология в Бургас.

В единия от случаите още по време но бременността е установена прекъсната аортна дъга на плода. Благодарение на пренаталната диагноза, екипът на отделението по Неонатология веднага след ражадането консултира бебето с детски кардиолог и започва своевременно лечение. Последва операция в Националната кардиологична болница, след което детето е изписано в добро общо състояние.

Спасени са и три други деца с изключително рядкото заболяване вроден хилоторакс. То се среща веднъж на 8600 – 10 000 раждания, а смъртността варира от 20 до 60 %. И в трите случая е приложена интраутеринна манипулация от специалистите по фетална морфология в болница „Надежда“. След раждането лечението е било продължително, изискващо много точно прецизиране на медикаментозната и хирургична терапия. Благодарение на точната диагноза, поставена още по време на бременността, лечението е започнато навреме и трите новородени са изписани клинично здрави.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: