Новини

 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече

Свободнo място за АГ специализант

Вижте още »

В човека само две неща не остаряват: очите и мечтите....

Ако можеш да погледнеш през очите на другия, ще можеш да видиш и мечтите му!

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

Болница Надежда посрещна студенти по медицина от различни държави на специализирано обучение

12.05.2019

За втора поредна години МБАЛ "Надежда" стана домакин на студенти по медицина и млади лекари от различни държави в рамките на провеждащия се в София Международен конгрес по медицински науки – ICMS 2019.

В последните години Международният конгрес по медицински науки спечели репутация на една от най-големите и престижни конференции от този вид в Европа с повече от 600 участници от над 60 държави от целия свят. В него вземат участие студенти и специализанти по медицина, фармация, дентална медицина, здравен мениджмънт и други медико-биологични специалности, както и млади лекари.
Организатор на събитието е Асоциацията на студентите по медицина в България.

Като част от инициативата болница "Надежда" беше домакин на специализирано обучение (workshop), разделен в две тематични направления - диагностична офис хистероскопия и прекъсванена бременност в първи триместър.

Обучители бяха специалистите по репродуктивна медицина от МБАЛ „Надежда“ д-р Георги Стаменов и д-р Димитър Цветков.

В лекцията посветена на прекъсването на бременността в първи триместър, д-р Цветков запозна студентите с видовете аборти – медикаментозен и оперативен, начините и новостите в приложението на отделните методи, недостатъците и предимствата на всеки от тях. Той постави акцент върху практическата работа – примери от нашия професионален опит подплатиха теоретичната част, а конкретните насоки и препоръки при приложението на отделните методи бяха приети като безценен ресурс в помощ на бъдещите медицински специалисти.

Офис хистероскопията като „метод на бъдещето“ за диагностика и третиране на различни гинекологични заболявания като аденомиоза, ендометриални полипи, синдром на Ашерман, миома, беше представен от д-р Георги Стаменов. Демонстрационните видеа на хистероскопски операции с медицински лазер от болница „Надежда“ предизвикаха изключителен интерес в бъдещите ни колеги. Д-р Стаменов представи предимствата на офис хистероскопията като диагностичен метод и сподели, че на Световния конгрес по хистероскопия в Барселона през май 2019 г. е затвърдено становището, че методът ще бъде неделима част от стандартния гинекологичен преглед в бъдеще.

След теоретичната част всички участници в уъркшопа се включиха в тренировъчна сесии по разгледаните теми.


Студентите имаха възможност да упражнят наученото на хистероскопски симулатор от най-ново поколение, както и да упражнят техниките за хирургично прекъсване на бременност.

Щастливи сме, че и днес отворихме широко вратите на „Надежда“, уверени, че Бъдещето има своето бъдеще и то е в ръцете на младите хора, които бяха тук при нас.

Ето какво споделиха те:

 • Александра Соколова, II курс МУ- София:

„Бях на семинара, организиран от Болница Надежда през м. януари, бях и с екипа на Надежда на Световния конгрес по хистероскопия в Бярселона. Имам огромно желание да присъствам на всяко едно събитие. За мен уъркшопът днес беше изключително полезен, защото лекциите бяха на изключително достъпен език, обясних си много неща, които бях виждала преди това на видео. Беше ми полезно и ще се радвам да присъствам на повече такива мероприятия в болница Надежда. Наистина беше много добре организиран и много полезен Наистина, това е най-добрият уъркшоп, на който съм присъствала. Имам интерес към акушерството и гинекологията и ще се радвам, ако болницата организира стажове за студентите по медицина – ще дойда с удоволствие."

 • Христина Маркова,I курс, МУ-София:

"Много ми хареса събитието днес. Получих нови знания. Беше полезно за нас, студентите, защото освен теория, получихме много практически насоки за нашата бъдеща работа."

 • Северио Панчети,Студент по медицина, Италия

"Беше много добро обучение, което предостави не само теория, но даде допълнителна информация с много практическа насоченост. Уверен съм ще ни бъде полезна занапред."

 • Пол Акиойе, Великобритания

"Хареса ми, беше много информативно. Хубаво е да научаваш нови неща и информацията, която получих днес ще ми бъде полезна като лекар. Мисля, че минимално-инвазивната хирургия е една от най-вълнуващите иновации в медицината днес."


Благодарим ви, колеги! За нас беше чест да сте наши гости.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: