Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

Близначета бяха спасени благодарение на вътреутробно кръвопреливане в болница "Надежда"

28.06.2019

Подобни медицински случаи са рядкост в световен мащаб, а манипулацията изисква изключителна прецизност и опит от страна на лекарския екип.

Две момченца се родиха на 30 май в болница „Надежда“ след успешно четирикратно кръвопреливане още в утробата на майката.

След близо месец възстановителен период в неонатологичното отделение на болницата, днес близнаците Мехмед и Мустафа се прибират у дома със своите борбени родители.

Животоспасяващата терапия е извършена от д-р Кристина Чачева и нейния екип от сектора по Пренатална диагностика и терапия.
Причината, наложила вътреутробното кръвопреливане на близнаците е тежка анемия по резус-несъвместимост и при двата плода – състояние, което се среща рядко (Резус положително бебе с резус отрицателна майка). В такива случаи майчиният организъм започва да произвежда антитела срещу еритроцитите на бебетата и те развиват тежка анемия. Състоянието е животозастрашаващо за момченцата, чакани цели 8 години, а единственият шанс за спасение е въвтреутробното кръвопреливане.

Д-р Кристина Чачева извършва общо четири хемотрансфузии на всяко от децата. Специфичното в този случай е трудния технически достъп за трансфузия при едно от бебетата.

Предизвикателството е голямо, но с успешен финал - децата се раждат с добър хемоглобин в 32-а г.с., с тегло 1650 гр. и 1870 гр. След раждането те се нуждаят от допълнителни грижи и адаптация в Неонатология от най-високо ниво на компетентност и близо месец остават в отделението за новородени на МБАЛ „Надежда“. Там, еднократно е извършено допълнително кръвопреливане на всяко от тях (но не се наложило да бъде направено обменно кръвопреливане), защото при раждането те все още имат антитела от майката в кръвта си, което поддържа анемията, а и кръвотворната им функция първоначално е потисната.

След успешно възстановяване, днес Мустафа и Мехмед се прибират у дома в Якоруда. Желаем им здраве и безоблачно детство.

Екипът на МБАЛ „Надежда“ изказва своята искрена благодарност към Националния център по трансфузионна хематология, които за пореден път осигуриха своевременно кръвните продукти за терапията, както и към Центъра по лъчетерапия в университетската болница “ИСУЛ-Царица Йоана”, където тези продукти се обработват по специален начин.

Поздравления за всички наши колеги от болница „Надежда“, които направихте така, че чудото на Живота да се случи - по две!

ВИЖТЕ тази вдъхновяваща история в репортаж на ЗДРАВЕЙ БЪЛГАРИЯ по Nova

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: