Новини

 • 30.10.2020
  Надежда в мола - създаването стъпка по стъпка
  Всички Повече
 • 26.10.2020
  НАДЕЖДНА КАРДИОЛОГИЯ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "НАДЕЖДА" В МОЛ ПАРАДАЙС
  Всички Повече
 • 25.10.2020
  НАДЕЖДНИ ПЕДИАТРИ В МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР "НАДЕЖДА" В МОЛ ПАРАДАЙС
  Всички Повече
 • 25.10.2020
  Социалната Кампания "Запази надежда" в bTV репортерите
  Всички Повече
 • 22.10.2020
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече

BabyNext – първият надежден ДНК паспорт на Вашето дете!

08.07.2020

BabyNext – първият надежден паспорт на Вашето дете!

ДНК тест дава възможност за допълнителна информираност в първите дни след раждането

Болница „Надежда“ стартира извършването на широкообхватен скринингов тест за новородени в партньорство с NM Genomix. Тестът представлява генетично неинвазивно изследване (взема се ДНК материал чрез натривка от вътрешната страна на бузката на детето), което дава възможност на родителите да научат повече за здравния статус на своето дете още в първите дни от живота му и при необходимост да положат навременна грижа за здравето му.

BabyNext анализира унаследими заболявания, които могат да се проявят скоро след раждането или на по-късен етап през детските години и изследва до 220 гена за до 222 състояния. Предлагат се два пакета – стандартен тест на 86 гена или разширен тест на 220 гена. Резултатите излизат след 15 дни.

За сравнение в България към момента се извършва задължителен скрининг само за три метаболитни заболявания – вродена надбъбречна хиперплазия, вроден хипотиреоидизъм и фенилкетонурия, а освен тях – и скринингово изследване на слуха.

Наследствените заболявания е трудно да бъдат регистрирани при прегледа веднага след раждането, тъй като нямат проявления в началните етапи от живота. Ранният скрининг обаче би помогнал на родители и педиатри да идентифицират тези състояния в най-ранната им фаза, което би позволило да бъде положена адекватна и навременна грижа за здравето на най-малките пациенти - новородените.

Повече за изследването и как се извършва то ще научите тук: http://nmgenomix.com/baby-next/

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: