Новини

 • 18.09.2021
  Изследвайте регулярно хормоните, които показват състоянието на яйчниковия резерв.
  Всички Повече
 • 17.09.2021
  Честит празник на вярата, надеждата и любовта!
  Всички Повече
 • 14.09.2021
  АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
  Всички Повече
 • 13.09.2021
  КАМПАНИЯТА „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ НА БОЛНИЦА „НАДЕЖДА“ СЪС СИЛНО ПОСЛАНИЕ ЗА ЖИВОТ!
  Всички Повече
 • 08.09.2021
  Стягане на тазовото дъно
  Всички Повече

АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ

14.09.2021

АКТИВНА Е ФОРМАТА ЗА ЗАПИСВАНЕ ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ "ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ" ЗА ЖЕНИ ОТ 28 ДО 39 ГОДИНИ
В рамките на кампанията „Запази надежда“ болница „Надежда“ и CSMS ще проведат 100 безплатни оценки на яйчников резерв за жени между 28 и 39 години.

 • Пакетът включва кръвни изследвания на хормоните FSH, LH, E2, AMH на 2-3 ден от менструалния цикъл и преглед с ултразвук при акушер-гинеколог до 10 ден, като е препоръчително да е на чист ден.
 • Желаещите да се възползват е необходимо да подадат заявка през ОНЛАЙН ФОРМА ЗА БЕЗПЛАТЕН ПАКЕТ"ОЦЕНКА НА ЯЙЧНИКОВ РЕЗЕРВ".


Оператори от контактния център ще се свържат по телефона с всяка дама, попълнила формата, и ще обсъдят подходящите дати за провеждане на изследванията и прегледа през октомври и ноември, съобразени с менструалния цикъл. Прегледите ще се извършват в Медицински център „Надежда“ в Paradise center от д-р Мила Кайрякова, д-р Зорница Бутева, д-р Румяна Войнова и д-р Петко Илиев.

Какво означава яйчников резерв?

 • Момичето се ражда с около 1 милион яйцеклетки и това са всички яйцеклетки, които някога ще има – т.нар. „яйчников резерв“. Той не се допълва и обновява.
 • До настъпването на пубертета в яйчниците на девойката остават около 250-300 хиляди яйцеклетки.
 • В рамките на репродуктивния си живот жената отделя зряла яйцеклетка (овулира) около 300 до 500 пъти, а неизползваните фоликули се разграждат.
 • Количеството на яйцеклетките започва плавно да намалява около 25 г., до 35-37, когато изчерпването на яйчниковия резерв се ускорява.
 • Успоредно с намаляването на броя се влошава качеството на яйцеклетките: нараства делът на тези, при които има хромозомни дефекти.
 • В годините между 35 и 40 яйцеклетките с хромозомни увреждания се увеличават от 20% на 45%. Само за две години негодните яйцеклетки се удвояват и на 42 вече са над 80% от яйчниковия резерв.

Какво представлява „оценка на яйчников резерв“ и кога се прави?

Изследванията за оценка на яйчников резерв дават информация за репродуктивния статус на жената. За съжаление те не се включват в рутинната АГ профилактика.
Обикновено такива изследвания се назначават едва в кабинета на репродуктивния специалист, когато вече е потърсена помощ поради проблемно забременяване, възрастта е напреднала и са отминали години в опити на естествено забременяване.
Така мнозинството жени, които иначе редовно следят женското си здраве, не разбират, ако при тях е налице намаляване на яйчниковия резерв, още повече, че изчерпването му протича тихо, без всякакви симптоми.
Всяка жена, която има планове за бъдеща бременност, може да вземе нещата в свои ръце и да направи изследвания за оценка на яйчниковия резерв, особено ако при нея е налице някой от факторите, които я поставят в риск от преждевременното му изчерпване, като например наследственост, лечение при злокачествени заболявания, автоимунни заболявания и тяхната терапия, генетични причини, хирургични интервенции върху яйчниците, начина на живот, фактори на околната среда и др.


Всички материали по темата в социалните ни канали може да търсите с #запазинадежда и #яйцеклеткатаимаживот.
ПОВЕЧЕ ЗА ЯЙЦЕКЛЕТКАТА И ЮЙЧНИКОВИЯ РЕЗЕРВ: www.zapazi.me

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: