Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

9 ВОДЕЩИ ЛЕКАРИ ОТ БОЛНИЦА “НАДЕЖДА“ С УЧАСТИЕ НА ГОДИШНАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА БЪЛГАРСКАТА AСОЦИАЦИЯ ПО MЕДИЦИНСКА OНКОЛОГИЯ

18.06.2021

От 18 до 20 юни в София ще се проведе Осмата годишна научна конференция на БАМО, посветена на постиженията в лекарственото лечение на солидните злокачествени тумори – новини от ASCO 2021. Поканените лектори са известни български и чуждестранни учени, работещи в областта на химиотерапията, лъчелечението, патоморфологичната диагностика, генетиката, репродуктивната медицина, пластично-възстановителната хирургия, сред които лекарите от клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“начело с д-р Мила Петрова, д-р Георги Стаменов – ръководител на инвитро центъра на болница „Надежда“, както и доц. Роман Романски – ръководител на отделението по Пластично-възстановителна хирургия.

Тази година конференцията ще бъде разделена в две части – в едната ще бъдат представени научните постижения и личните резултати на водещи онколози от България и чужбина, а в другата – най-новите възможности за лекарствено лечение на пациентите със солидни тумори, представени на тазгодишната конференция на ASCO (Американската асоциация по клинична онкология) – най-големият и авторитетен конгрес по медицинска онкология в света.

Д-р Георги Стаменов ще ангажира вниманието на аудиторията с презентация за тесните взаимоотношения между пациентките с онкологични заболявания, които искат да съхранят яйцеклетки преди стартиране на противотуморното лекарствено лечение, проследяващите ги репродуктивни специалисти и медицинските онколози, а доц. Роман Романски ще разкаже за най-съвременните възможности на естетичната реконструктивна хирургия при карцином на гърдата, като ще представи и персоналния си опит в тази сфера.

В сесията за белодробен карцином проф. Иван Щерев от клиниката по медицинска онкология на „Надежда“ ще изнесе интересни резултати във връзка с приложението на имунотерапия при пациенти с метастатичен белодробен карцином и ще представи два потенциални маркера за отдиференциране на пациентите, които биха имали полза от това лечение. Към момента данните показват, че едва 20-30% от пациентите с метастатичен белодробен карцином получават клинична полза от имунотерапията. Чрез установяването на нови предиктивни маркери групата на пациентите, които е вероятно да отговорят на терапията, ще може по-прецизно да бъде отграничена и в резултат всеки пациент да получи персонализирано лечение и грижа. Резултатите са плод на съвместната работа на водещи онколози от цялата страна.

В сесията за карцином на млечната жлеза презентации ще представят проф. Константа Тимчева, д-р Радостина Генчева и д-р Георги Жбантов от МБАЛ „Надежда“. Проф. Тимчева ще спре вниманието си на пациентките с тройно негативен карцином на гърдата – популация болни с лоша прогноза и сравнително малко възможности за лечение, като ще разгледа биологията на това заболяване, какви са терапевтичните възможности към момента, какви са бъдещите насоки и най-вече каква е ползата от приложението на имунотерапия. В рамките на сесията за малигнен меланом презентации и клинични случаи ще изнесат д-р Теодора Караниколова и д-р Аника Иванова – лекари със солиден научен интерес и клиничен опит в лечението на този вид особено агресивно злокачествено заболяване.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: