Новини

 • 14.09.2018
  Близнаци се родиха по естествен път на 11 септември в „Надежда“
  Всички Повече
 • 04.09.2018
  Болница "Надежда" обявява свободнo място за лекар специализант за специалност „Акушерство и гинекология“
  Всички Повече
 • 04.09.2018
  Нов лекар в отбора на „Надежда“. Д-р Диана Атанасова - специалист невролог ще консултира от 18 септември в наш ...
  Всички Повече
 • 31.08.2018
  Закрива се спешната телефонна линия на ин витро сектора в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 28.08.2018
  Бебе, родено в 25 г.с., беше спасено в болница "Надежда"
  Всички Повече

Отделение "Неонатология" в "Надежда" - какво е важно да знаем

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделение "Неонатология" и доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти - новородените, разказва защо отделението е с най-високото -III ниво на компетентност,и какъв е алгоритъмът на работа в него.

Вижте още »

За донорството - с любов

За да бъдеш донор, трябва да имаш сърце, в което да побереш болката и мечтите на хората, жадуващи свое дете. А протегнатата ръка ражда Живот – изстрадан и дълго очакван.

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

5% отстъпка за генетичен тест за рак на гърдата и яйчниците до края на април в "Надежда"

26.03.2018

От днес до края на месец април всяка дама, желаеща да направи генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISК, ще може да се възползва от ваучер за 5% отстъпка от цената на изследването в "Надежда".

ВАЖНО! Ваучерът може да бъде получен на място в болницата на сектор Регистратура и се отнася единствено и само за предоставената услуга в рамките на текущата кампания (генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISK) и не може да бъде осребряван като парична равностойност. Валидността на ваучера не може да бъде удължавана (срокът на ваучера е 30 април 2018 г.). Ваучерът е валиден за употреба само от своя получател и не може да бъде преотстъпван на трети лица.

През 2013г. медиите оповестиха, че актрисата Анджелина Джоли е предприела операция за отстраняване на гърдите си поради установен унаследен висок риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Покрай нейния на пръв поглед шокиращ избор много жени по света научиха за генетичния тест за мутации в гените BRCA1 и BRCA2, който установява този висок риск.

Гените BRCA 1 и 2 са част от естествената защитна система на организма и ни предпазват от развитие на някои видове рак. Когато има наличие на мутация в тези гени обаче, рискът от развитие на рак на гърдата и/или яйчниците се увеличава многократно. Един-единствен генетичен тест, който се предлага и в болница „Надежда“, е достатъчен, за да се определи наличието на наследственост и да се разбере съществува ли повишен риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Ако се открият опасните мутации, това не означава непременно, че трябва да се прибегне до избора на Анджелина Джоли, но е задължително да се започне стриктно лекарско наблюдение не по-рядко от два пъти годишно.

В какви случаи е подходящо да се направи това изследване:

 • Ако имате майка, сестра, баба или леля, диагностицирани с рак на гърдата или яйчниците. Този тест позволява да се установят членовете на семейството, които са в риск.
 • Ако до 45-годишна възраст сте развили рак на гърдата. В този случай установяване на генетична мутация в BRCA гените показва, че рискът от развиване на рак на другата гърда и на яйчниците е много висок и може да се обмислят по-радикални решения.
 • Ако имате рак на гърдата и след това на яйчниците или обратното;
 • Ако имате открит тройно негативен рак на гърдата;
 • Ако имате член на семейството с вече установена мутация в BRCA ген.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: