Новини

 • 21.04.2018
  Обещаващ старт на двудневния курс "Доплерова сонография по време на бременността" в НАДЕЖДА
  Всички Повече
 • 19.04.2018
  Програма за продължаващо обучение на млади специалисти в "Надежда"
  Всички Повече
 • 11.04.2018
  Проф. д-р Златко Кълвачев: "Значителна част от „неясните“ причини за безплодие е свързана с вируси"
  Всички Повече
 • 10.04.2018
  Визитка на Надежда: Д-р Анелия Рачева, Административен директор на болница "Надежда"
  Всички Повече
 • 05.04.2018
  МБАЛ "Надежда" представя: Поли и Мартина
  Всички Повече

Визитка на Надежда: Д-р Анелия Рачева, Административен директор на болница "Надежда"

Видео: NMedia

Вижте още »

Утре!

Вярвайте в утрешния ден, защото най-хубавото предстои.

Видео:NMedia

Вижте още »

Винаги до вас!

Видео: NMedia

Вижте още »

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

5% отстъпка за генетичен тест за рак на гърдата и яйчниците до края на април в "Надежда"

26.03.2018

От днес до края на месец април всяка дама, желаеща да направи генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISК, ще може да се възползва от ваучер за 5% отстъпка от цената на изследването в "Надежда".

ВАЖНО! Ваучерът може да бъде получен на място в болницата на сектор Регистратура и се отнася единствено и само за предоставената услуга в рамките на текущата кампания (генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISK) и не може да бъде осребряван като парична равностойност. Валидността на ваучера не може да бъде удължавана (срокът на ваучера е 30 април 2018 г.). Ваучерът е валиден за употреба само от своя получател и не може да бъде преотстъпван на трети лица.

През 2013г. медиите оповестиха, че актрисата Анджелина Джоли е предприела операция за отстраняване на гърдите си поради установен унаследен висок риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Покрай нейния на пръв поглед шокиращ избор много жени по света научиха за генетичния тест за мутации в гените BRCA1 и BRCA2, който установява този висок риск.

Гените BRCA 1 и 2 са част от естествената защитна система на организма и ни предпазват от развитие на някои видове рак. Когато има наличие на мутация в тези гени обаче, рискът от развитие на рак на гърдата и/или яйчниците се увеличава многократно. Един-единствен генетичен тест, който се предлага и в болница „Надежда“, е достатъчен, за да се определи наличието на наследственост и да се разбере съществува ли повишен риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Ако се открият опасните мутации, това не означава непременно, че трябва да се прибегне до избора на Анджелина Джоли, но е задължително да се започне стриктно лекарско наблюдение не по-рядко от два пъти годишно.

В какви случаи е подходящо да се направи това изследване:

 • Ако имате майка, сестра, баба или леля, диагностицирани с рак на гърдата или яйчниците. Този тест позволява да се установят членовете на семейството, които са в риск.
 • Ако до 45-годишна възраст сте развили рак на гърдата. В този случай установяване на генетична мутация в BRCA гените показва, че рискът от развиване на рак на другата гърда и на яйчниците е много висок и може да се обмислят по-радикални решения.
 • Ако имате рак на гърдата и след това на яйчниците или обратното;
 • Ако имате открит тройно негативен рак на гърдата;
 • Ако имате член на семейството с вече установена мутация в BRCA ген.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: