Новини

 • 29.07.2021
  Проф. Кълвачев участва в кампанията на МОН за повишаване на информираността относно ваксините срещу SARS-COV-2
  Всички Повече
 • 24.07.2021
  РАЖДАНЕТО НА БЛИЗНАЧКИТЕ КАТЕРИНА И МАРТИНА
  Всички Повече
 • 23.07.2021
  АКО ЕДИН КОНТРАЦЕПТИВ ДЕЙСТВА ПРИ ВАША ПРИЯТЕЛКА, НЕ ОЗНАЧАВА, ЧЕ ЩЕ ДЕЙСТВА НАДЕЖДНО И ПРИ ВАС
  Всички Повече
 • 20.07.2021
  КАЧЕСТВЕНАТА И ПРАВИЛНА КОНТРАЦЕПЦИЯ Е ОТ СЪЩЕСТВЕНО ЗНАЧЕНИЕ ЗА ЗДРАВЕТО НА ЖЕНАТА
  Всички Повече
 • 16.07.2021
  ВАГИНАЛНАТА КАНДИДОЗА ОБИЧА ЛЯТОТО
  Всички Повече

5% отстъпка за генетичен тест за рак на гърдата и яйчниците до края на април в "Надежда"

26.03.2018

От днес до края на месец април всяка дама, желаеща да направи генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISК, ще може да се възползва от ваучер за 5% отстъпка от цената на изследването в "Надежда".

ВАЖНО! Ваучерът може да бъде получен на място в болницата на сектор Регистратура и се отнася единствено и само за предоставената услуга в рамките на текущата кампания (генетичен тест MY BRCA или MY BRCA HIRISK) и не може да бъде осребряван като парична равностойност. Валидността на ваучера не може да бъде удължавана (срокът на ваучера е 30 април 2018 г.). Ваучерът е валиден за употреба само от своя получател и не може да бъде преотстъпван на трети лица.

През 2013г. медиите оповестиха, че актрисата Анджелина Джоли е предприела операция за отстраняване на гърдите си поради установен унаследен висок риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Покрай нейния на пръв поглед шокиращ избор много жени по света научиха за генетичния тест за мутации в гените BRCA1 и BRCA2, който установява този висок риск.

Гените BRCA 1 и 2 са част от естествената защитна система на организма и ни предпазват от развитие на някои видове рак. Когато има наличие на мутация в тези гени обаче, рискът от развитие на рак на гърдата и/или яйчниците се увеличава многократно. Един-единствен генетичен тест, който се предлага и в болница „Надежда“, е достатъчен, за да се определи наличието на наследственост и да се разбере съществува ли повишен риск от развитие на рак на гърдата и яйчниците. Ако се открият опасните мутации, това не означава непременно, че трябва да се прибегне до избора на Анджелина Джоли, но е задължително да се започне стриктно лекарско наблюдение не по-рядко от два пъти годишно.

В какви случаи е подходящо да се направи това изследване:

 • Ако имате майка, сестра, баба или леля, диагностицирани с рак на гърдата или яйчниците. Този тест позволява да се установят членовете на семейството, които са в риск.
 • Ако до 45-годишна възраст сте развили рак на гърдата. В този случай установяване на генетична мутация в BRCA гените показва, че рискът от развиване на рак на другата гърда и на яйчниците е много висок и може да се обмислят по-радикални решения.
 • Ако имате рак на гърдата и след това на яйчниците или обратното;
 • Ако имате открит тройно негативен рак на гърдата;
 • Ако имате член на семейството с вече установена мутация в BRCA ген.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: