Новини

 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 19.10.2021
  БЕЗПЛАТНА ЕХОМАМОГРАФИЯ В ПАКЕТ „ЖЕНСКА КОНСУЛТАЦИЯ“ ДО 24 Г.С.
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 12.10.2021
  35% ОТСТЪПКА ОТ LIDL ЗА LUPILU ЗА ПАЦИЕНТИ НА "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 11.10.2021
  ИЗЛОЖБАТА „ЗА МЕН Е ВАЖНО ТИ ДА СИ ДОБРЕ“
  Всички Повече

200 безплатни ехомамографии за профилактика на рак на гърдата

01.10.2021

200 БЕЗПЛАТНИ ЕХОМАМОГРАФИИ НА МЛЕЧНА ЖЛЕЗА ВЪВ ВТОРИЯ ЕТАП НА КАМПАНИЯ „ЗАПАЗИ НАДЕЖДА“ ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА РАКА НА ГЪРДАТА

Днес стартира вторият етап на мащабната социална кампания „Запази надежда“ на болница „Надежда“. Той е посветен на превенцията и борбата с рака на гърдата, съхранение на репродуктивното здраве и повишаване качеството на живот на жените след онкологично лечение.

Всички активности в този етап на „Запази надежда“ ще бъдат обединени от посланието „За мен е важно ти да си добре“ – апел за грижа към най-близките ни жени, чрез който да им напомним, че редовните профилактични прегледи са от решаващо значение за ранната диагностика и навременното лечение на едно от най-честите онкологични заболявания. Превенцията е отговорност не само към нас самите, тя е отговорност и към най-обичаните ни хора. Ето защо кампанията призовава жените да направят своя годишен профилактичен преглед за рак на гърдата и заедно с това да напомнят на поне една своя близка да прегледа гърдите си. Така посланието за превенция и навременна грижа ще достигне двойно повече хора.

В подкрепа на това болница „Надежда“ ще проведе безплатни профилактични прегледи за рак на гърдата – ехомамографии. Ще бъдат предоставени 100 пакета, включващи две ехомамографии (общо 200 прегледа), като всяка жена, която желае да се прегледа, ще има възможност да запише час и да предостави безплатен преглед на още една своя близка – майка, дъщеря, приятелка, сестра, колега.

Заявките за безплатните ехомамографии ще могат да се подават онлайн в сайта zapazi.me от 8 октомври, в специалната форма, която ще се отвори тогава в 8:00 часа, като задължително се попълва за две жени.

Ще бъдат проведени и серия от тематични уебинари на живо и интервюта в каналите на болница „Надежда“ с водещи специалисти – онколози, хирурзи, специалисти по асистирана репродукция и образна диагностика, акушер-гинеколози, рехабилитатори, по значими въпроси, свързани с рака на гърдата.

Първият уебинар ще се състои на 8 октомври от 10:30 часа на тема: „Рак на гърдата – профилактика, диагностика и лечение“ с участието на д-р Маргарита Таушанова – онколог в клиниката по Медицинска онкология на МБАЛ „Надежда“ и д-р Миряна Сечанова – хирург в болница „Надежда“ с насоченост към оперативното лечение на заболяванията на гърдата.

Вторият уебинар ще бъде на 19 октомври, когато д-р Георги Стаменов – ръководител на центъра по асистирана репродукция и д-р Мила Петрова – ръководител на клиниката по „Медицинска онкология“ ще говорят за „Възможното майчинство при онко диагноза“.

Третият уебинар ще бъде на 29 октомври с тема: „Подобряване качеството на живот след онкологично лечение". Специалистите ще говорят по важни въпроси свързани с интимното здраве и отражението на терапиите, за психологическата подкрепа към жените с това заболяване, за грижата и възстановяването на кожата и косата, за практики, свързани с овладяване на стреса и тревожността, за нуждата от рехабилитация и физическа активност и др.

Тази година зад посланието „За мен е важно ти да си добре“ и мисията „Запази Надежда“ отново застанаха изтъкнати личности от света на спорта, музиката, театъра, медиите. Те се включиха в тематична фотосесия на модния фотограф Диляна Флорентин, която снима за каузата вече трета поредна година. Фотографиите предават по въздействащ начин послания за грижа към собственото здраве и повече отговорност към близките ни хора на 22 забележителни жени – снимани по двойки, в качеството си на майки, сестри, близки приятели и колеги.

Горди сме да споделим, че посланиците на надеждата тази година станаха:

• Тайбе Юсеин, Олимпийска бронзова медалистка по борба, и нейната близка приятелка София Георгиева, също състезателка по борба;

• Аня Пенчева, актриса от Народен театър „Иван Вазов“, и нейната дъщеря Петя Дикова, телевизионен водещ в bTV;

• Ана Пападопулу и Радина Боршош, приятелки и актриси от Народен театър „Иван Вазов“;

• Стефания Колева, актриса от Народен театър „Иван Вазов“, и нейната приятелката Ива Филипова, специалист по възстановяване след рак на гърдата BOSU, личен фитнес инструктор;

• Прея, артист и едно от лицата на bTV, и нейната близка приятелка Златина Ричева, асистент мениджър.

• Ваня Щерева, писател, и нейната дъщеря – певицата Мила Робeрт;

• Весела Делчева и Радостина Николаева, солисти на Софийската опера и балет, приятелки и колеги;

• Д-р Неделя Щонова, телевизионен водещ в bTV, и нейната дъщеря Лилия Маринова;

• Анна Ангелова, телевизионен водещ в БНТ, и нейната майка Татяна Ангелова;

• Надежда Стаменова, акушерка в МБАЛ „Надежда“, и сестра ѝ Ирина Желева, балерина в Софийската опера и балет;

• Д-р Мила Петрова, ръководител на Клиниката по Медицинска онкология в МБАЛ „Надежда“, и дъщеря ѝ Илина Петрова. Всички фотографиите на Диляна Флорентин тази година ще могат да бъдат разгледани в две тематични изложби в периода от 12 до 26 октомври. Първата ще бъде позиционирана в парковото пространство пред НДК, до лятна сцена „KINO & BAR CABANA“ с подкрепата на Столична община, а втората ще бъде организирана в Paradise center, ет. 2 с подкрепата на търговския комплекс.

Повече информация за превенцията, диагностиката и лечението на рака на гърдата можете да намерите в https://www.zapazi.me/

Тази година партньори на „Запази надежда“ във втория етап на кампанията, посветен на превенцията, диагностиката и лечението на рака на гърдата, са Народен театър „Иван Вазов“, Софийска опера и балет, bTV Media group и Българска национална телевизия.

Кампанията в частта оценка и съхранение на фертилитета се осъществява за втора поредна година с подкрепата на „cSMS”.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: