Новини

 • 22.10.2021
  Д-р Георги Стаменов е номиниран за Любимец на България в категорията Медицината
  Всички Повече
 • 21.10.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  ДОСТЪП БЕЗ ЗЕЛЕН СЕРТИФИКАТ ДО МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР „НАДЕЖДА“ В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Текстилна токсичност: Какво дебне в дрехите ви?
  Всички Повече
 • 20.10.2021
  Ранното диагностициране на рака на гърдата увеличава многократно шансовете за пълно излекуване
  Всички Повече

Когато човек превръща мъката си в гняв и омраза, не боли по-малко

27.03.2017

Публикуваме отговора на д-р Георги Стаменов по повод имейла до него на г-жа Боряна Стратиева и публикациите й по темата в интернет пространството.

Здравейте Боряна,

Благодаря за писмото Ви, то е ценно за нас. Опитваме се да вземем отношение по всички оплаквания и сигнали, това ни помага да бъдем по-добри.

Сега сядам да Ви отговоря, защото искам с този отговор да разсея всички неясноти към случая - обективно, без емоции, истински. Това писмо не е редактирано от PR съветници или юристи, то е човешко. Знам как се чувствате и колко силна е болката от станалото. Познавам тази разкъсваща болка добре, защото съм я изпитвал много пъти. Ние като ин витро специалисти преживяваме с Вас всяка загубена бременност, боли ни и макар че времето лекува, болката я има всеки път, когато си спомним за конкретен случай. Затова приемете моите най-искрени съчувствия и съболезнования за сполетялото Ви.

Нека започна с факта, че всяка пета многоплодна бременност се губи преждевременно и това е риск, който трябва да се поеме. Матката е направена да износва едно, а не две бебета. Защо тогава създаваме близнаци и поемаме риска? Причините са няколко - първо, процедурите са тежки и не е хубаво да се повтарят. И второ, при определена възраст на жената, втори опит ин витро след едно раждане и изминали 2-3 години ще е с много малки шансове за успех.

Факт е, че предприемайки подобна стратегия се движим по лед и може да се случи всичко.

Дилемите са много - да успееш или да повтаряш неуспешни процедури с един ембрион? Аз лично изповядвам първото и наистина вярвам, че си заслужава рискът, но ситуации като Вашата са факт,уви, по-често отколкото при едноплодната бременност.

Смятам, че при Вас, разглеждайки случая, двуплодната бременност е била по-добрата стратегия и тя е предприета, но с всички поети рискове!

Кървенето при ин витро пациентите и многоплодните бременности се среща много по-често. Вие сте била приета в нашата болница в 16-та седмица с кървене (това не е описано в писмото Ви) и знаете, че тогава е установена ниско прикрепена плацента, която ще е причина за леки изкървявания и в бъдеще. Това е било ясно на моите колеги и затова са питали за естеството на кървенето. Няма да коментирам как Ви е изглеждал приемът и поведението им. Когато човек е уплашен, вижда всичко в ярки тонове. Поведението им от медицинска гледна точка е напълно издържано и правилно. Могат да бъдат укорени в едно - че не са били достатъчно обстоятелствени в обясненията си и в това защо постъпват така.

Възниква въпрос - ако бяхте приета за втори път, можеше ли да се избегне цялата трагедия? Ако бяха включили тежки антибиотици? Ако бяхме мерили CRP?

Нека сега Ви кажа за вътрематочната инфекция. Хистологията показва, че именно по такава причина е преждевременното прекъсване на бременността.

Уважаема Боряна и уважаеми хора взели отношение по тази история, инфекцията в матката, преди да са изтекли водите, не може да бъде доказана и още по-малко лекувана. Знам, че тези редове шокират, но това е истината. Нито левкоцити, нито CRP имат някаква прогностична стойност. По-страшното е, че матката, когато е с инфекция вътре, при бебетата, не подлежи на лечение. Антибиотиците не достигат до нея - плацентата и мехурите на бебетата не ги допускат. Вътре инфекцията набира скорост все повече и повече, а при Вас, освен леки болки и леко кървене, няма никаква изява - дори и с температура. Това продължава, докато кипежът стане толкова силен, че спуква околоплодния мехур и инфекцията излиза навън. Лоша развръзка с безсилни медицински средства за лечение до този момент.

Това не е писание за оправдание на колегите ми, а за да Ви обясня какво е станало. Накратко, когато има инфекция вътре в матката, дори и да Ви приемем в болница, няма какво да се направи. Дори и да сте на най-силните антибиотици, те не достигат матката и не лекуват инфекцията.

Изтеклите води в седмицата, в която се намирате, не дават голям шанс на децата. Тежката недоносеност, дори и преодоляна, води до проблемно родителство впоследствие - слепота, проблеми с умственото развитие, детска церебрална парализа и т.н. и въпреки всичко моите колеги са се борили за Вашите бебета, защото ние го правим с всяка бременност, и се борим докрай. Жалко е, че не сте го разбрала или може би те не са Ви го обяснили внимателно. Именно благодарение на техните действия и адекватната борба с инфекцията едното от Вашите деца е живо.

Последният въпрос за инфекцията - че може да е в резултат на трансфера - рядко, но се случва. Катетърът с ембрионите минава през нестерилно влагалище и някоя бактерия може да полепне по него.

Друга вероятна причина е, че преди това в самата матка е имало дремеща, скрита инфекция, за която никой не подозира и която се „събужда“ при бременност.

Професионализмът е едно, а работата с хора е друго нещо. Не всички в болницата говорят с Вас достатъчно, работим много да подобрим нещата в тази насока, но това не значи, че лекарите не са направили максимума на съвременната медицина във Вашия случай.

Моите колеги може би е трябвало всичко това да Ви го разяснят неколкократно и да са по-обстоятелствени в обясненията си - за това мога да ги упрекна. Но не мога да ги укоря за медицинското поведение. Когато гледате една играчка, тя може на Вас да Ви изглежда счупена, но това не значи, че не работи.

Преди да ми пишете, Вие сте написала историята си в мрежата, което ми позволява да Ви отговоря честно, искрено и пред всички.

Да, сполетяла Ви е най-ужасната мъка - да загубиш една от рожбите си и аз напълно съчувствам за болката. Повярвайте, и нас ни боли заедно с Вас! Но, уважаема Боряна, когато човек превръща мъката си в гняв и омраза, не боли по-малко, знам го от собствен опит! Ако сте човек, който търси обяснение за сполетялото го, то това е Вашето писмо с моя отговор. Ако пък търсите отмъщение и някой виновен - забравете за него!

За да спра полемиката за всички учени, недоучени, амбулаторни доктори и лидери на интернет-форуми ще публикувам и научни статии по темата и нека да не ровим в мъката и душите на хората повече!

И не забравяйте – НАДЕЖДА винаги ще има, особено при нас, в "НАДЕЖДА", защото работим със сърце и се борим докрай.

Вярвайте и нещата ще се случат.

Искрено Ваш,

д-р Стаменов

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: