Новини

 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »


1. По кое време може да си направите изследвания?

Работното време на лабораторията е свързано с работното време на регистратура и каса. Тоест лабораторията работи с пациенти в часовете, в които работят регистратура и каса (изключение - пациентите със спешен прием).

2. Трябва ли серумния тест за бременност да е на гладно?

Не, взимането на кръв и изследването на ЧХГ не е необходимо да е сутрин на гладно за разлика от други изследвания.

3. В Клинична лаборатория НЕ можете да получите резултат за :

- стерилна урина и други микробиологични изследвания

- цитонамазка и хистология

- спермограма

За резултати от тези изследвания се обърнете съответно към Микробиология, Патоанатомия или Андрология. Когато се обадите на Call-центъра изрично предупредете за какъв резултат се интересувате за да не ви свързват погрешно с клинична лаборатория.

4. Онлайн резултати

Получаването на резултати онлайн може да стане след като си вземете парола за достъп от регистратура в момента на заявяване на изследванията. Ако не сте си взели парола се обърнете към Информация.

5. ОГТТ/орален глюкозотолерантен тест/ или Обременяване с глюкоза - КАК СЕ ПРАВИ ?

 • Изследването продължава два часа.
 • В деня на изследването идвате в лабораторията сутринта в 9.00ч без да сте закусвали. Изследването може да започне най-късно в 10.00ч. Пациенти, които идват след този час, се връщат за следващия ден!
 • Изследването започва с взимане на кръв за да се определи началното ниво на глюкоза в кръвта. След това ще ви бъде дадена 75гр глюкоза на прах, която лаборантът ще разтвори пред вас в 250мл вода. Изпивате я на малки глътки в продължение на 10 минути, аненаведнъж цялото количество!
 • Точно един час след изпиване на глюкозата идвате в лабораторията и отново ви се взима кръв за да се определи глюкозата на 60та минута.
 • След още един час, тоест на 120-та минута от началото на изследването се взима кръв за трети път.
 • През този период от два часа НЕ трябва да приемате храна и да пушите.

6. Количество белтък в урина

След ставане от сън, пациентът уринира и изхвърля първата за деня урина. От този момент , например в 8.00ч започва събирането за период от 24 часа , тоест до 8.00ч на другата сутрин. Използва се предварително добре измит съд, който в интервалите между доливането на порциите урина, стои в хладилник. Препоръчва се бутилка от 2 литра,голям буркан. Съдът, в който ще се събира урина, трябва предварително да е много добре измит. На следващата сутрин, първата сутрешна порция също се добавя към общото количество. Измерва се количеството урина, разклаща се съда и се отлива в чист съд около 10 мл. В лабораторията се донасят тези 10 мл от цялото количество. Абсолютно необходимо за изследването е да се посочи количеството на цялата урина!

По време на събирането на урината пациентът не спазва диети, не пие насила течности и не пропуска нито една порция урина!

7. Получаване на информация за резултати по телефона и коментар на резултати

За коментар на вашите резултати се обрърнете към вашия лекуващ лекар.

8. Щитовидни хормони - fT4, fT3 и TSH

Важно изискване при изследването на тези хормони е кръвта да бъде взета сутрин на гладно , без консумация на кафе и цигари!

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: