Новини

 • 24.01.2020
  Ограничения в работата на "МБАЛ"Надежда" по повод обявената грипна епидемия за територита на София-град от 27. ...
  Всички Повече
 • 22.01.2020
  БЕЗПЛАТНИ КОНСУЛТАЦИИ С Д-Р СТАМЕНОВ НА МЕДИЦИНСКО ИЗЛОЖЕНИЕ В ЦЮРИХ, ШВЕЙЦАРИЯ
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  Седем лица на акушерката
  Всички Повече
 • 21.01.2020
  БУРЯ ОТ ЕМОЦИИ НА БАБИНДЕН В "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.01.2020
  БОЛНИЦА "НАДЕЖДА" ОБЯВЯВА СВОБОДНO МЯСТО ЗА ЛЕКАР, СПЕЦИАЛИЗАНТ ПО „АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ“ И ЛЕКАР, СПЕЦИАЛ ...
  Всички Повече

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

1. Спермограма:

Спермограмата обикновено е първото изследване, което се провежда, за да се установи дали причината за инфертилитет в двойката е при мъжа. Проблемът за незабременяване при партньора сe установява при повече от една трета от двойките със стерилитет.

2. SDI тест ( Sperm DNA integrity)

Качеството на ДНК на сперматозоидите е от съществено значение за оплождането и правилното развитие на ембрионите.

Качеството на хроматина в сперматозоидите е много важен фактор за мъжкия инфертилитет особено в приноса на генетичния материал на сперматозоида в ранното ембрионално развитие. Изследванията върху структурата на хроматина имат прогностичен характер за развитието на фертилизацията и успеха при изкуствените репродуктивни технологии. Тестът дава представа за разпределението на сперматозоидите без фрагментация, с фрагментирана ДНК и тези с незрял хроматин. Степента на нарушения в генетичния материал на сперматозоидите се изразява числено, като информацията се представя в % чрез 2 индекса - DFI (индекс, показващ фрагментацията)и HDS (индексa на ДНК с незрял хроматин).

Проведените досега изследвания показват, че сперматозоидите се класифицират в 3 групи според индекса на фрагментация спрямо оплодителната им способност.
• с отлична оплодителна способност – DFI< 15%
• с добра оплодителна способност – 15%>DFI<30%
• с ниска оплодителна способност - DFI>30%
• повишен риск от загуба на ембриона в ранните месеци от бременността - HDS >20%

Тъй като SDI тестът е независим от конвенционалните спермални параметри, резултатите могат да идентифицират пациент с нормални спермални показатели да има увреждане на ДНК в степен, сравнима с тази на мъже с инфертилитет с патологични сперматозоиди.

По-често се наблюдават лоши резултати при мъже, които са с необичайни параметри на спермата (нарушени брой, подвижност и/или морфология).

3. Halo test - метод за оценка на уврежданията в ДНК

По своята същност този тест е аналогичен с SDI теста. Изразява структурната цялост на хроматина в сперматозоидите в %. Прилага се в случаи на пациенти с намалена концентрация на сперматозоиди в еякулата (концентрация по-малка от 3 млн. сперматозоида в целия обем).

4. Тест за наличие на антитела от IgA и IgG тип срещу сперматозоидите в еякулата

Приблизително 5-7 % от мъжете с инфертилни проблеми образуват антитела спрямо собствените си сперматозоиди.

Тези антитела могат да имат разрушителен ефект за фертилността, покривайки сперматозоидите и пречейки на движенията им в женската репродуктивна система.

Антиспермалните антитела могат да предотвратят и взаимодействията между яйцеклетката и сперматозоида, които протичат по време на оплождането. При някои случаи тези антитела могат да нанесат щети на образуването на сперматозоиди вътре в тестисите.

Антиспермалните антитела могат да се образуват след операция на тестисите, травма или след вазектомия, когато сперматозоидите се реабсорбират в епидидимиса. Има и случаи, когато наличието на антиспермални антитела не може да бъде обяснено.В повечето случаи се наблюдават струпвания от сперматозоиди или така наречените аглутинати.

Присъствието им най-често се обяснява с факта, че сперматозоидите имат отрицателен електричен заряд (този еднороден електричен заряд е причина за непрекъснатото отблъскване на сперматозоидите един от друг), промяната или загубата на този заряд води до тяхното слепване, наречено аглутинация.

5. Тест за виталност
Оцветяване на сперматозоидите, за да се види какъв процент от тях са живи (това се налага, ако няма никакви подвижни сперматозоиди или % на неподвижните сперматозоиди е > от 72%).

6. Изследване на еякулата за наличие на левкоцити

Присъствието на левкоцити (над 1млн.) в спермата е сигнал за тревога - възпалителен процес на гениталния тракт (възпаление на епидидимиса, тестиса, простатната жлеза, разширена вена), бактериална инфекция и др. Левкоцитоспермията се свързва с увеличение броя на незрелите сперматозоиди, увеличени нива на ДНК увреждания и последващ неуспех при оплождането.

При наличие на отклонения в спермограмата се налага да се проведат допълнителни тестове - хормонални изследвания, биопсия и др.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: