Новини

 • 27.11.2021
  ТВ ЕВРОПА: "КАКВО ЩЕ ВКЛЮЧВАТ ТАЗГОДИШНИТЕ ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦАТА?"
  Всички Повече
 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече

1. Спермограма:

Спермограмата обикновено е първото изследване, което се провежда, за да се установи дали причината за инфертилитет в двойката е при мъжа. Проблемът за незабременяване при партньора сe установява при повече от една трета от двойките със стерилитет.

2. SDI тест ( Sperm DNA integrity)

Качеството на ДНК на сперматозоидите е от съществено значение за оплождането и правилното развитие на ембрионите.

Качеството на хроматина в сперматозоидите е много важен фактор за мъжкия инфертилитет особено в приноса на генетичния материал на сперматозоида в ранното ембрионално развитие. Изследванията върху структурата на хроматина имат прогностичен характер за развитието на фертилизацията и успеха при изкуствените репродуктивни технологии. Тестът дава представа за разпределението на сперматозоидите без фрагментация, с фрагментирана ДНК и тези с незрял хроматин. Степента на нарушения в генетичния материал на сперматозоидите се изразява числено, като информацията се представя в % чрез 2 индекса - DFI (индекс, показващ фрагментацията)и HDS (индексa на ДНК с незрял хроматин).

Проведените досега изследвания показват, че сперматозоидите се класифицират в 3 групи според индекса на фрагментация спрямо оплодителната им способност.
• с отлична оплодителна способност – DFI< 15%
• с добра оплодителна способност – 15%>DFI<30%
• с ниска оплодителна способност - DFI>30%
• повишен риск от загуба на ембриона в ранните месеци от бременността - HDS >20%

Тъй като SDI тестът е независим от конвенционалните спермални параметри, резултатите могат да идентифицират пациент с нормални спермални показатели да има увреждане на ДНК в степен, сравнима с тази на мъже с инфертилитет с патологични сперматозоиди.

По-често се наблюдават лоши резултати при мъже, които са с необичайни параметри на спермата (нарушени брой, подвижност и/или морфология).

3. Halo test - метод за оценка на уврежданията в ДНК

По своята същност този тест е аналогичен с SDI теста. Изразява структурната цялост на хроматина в сперматозоидите в %. Прилага се в случаи на пациенти с намалена концентрация на сперматозоиди в еякулата (концентрация по-малка от 3 млн. сперматозоида в целия обем).

4. Тест за наличие на антитела от IgA и IgG тип срещу сперматозоидите в еякулата

Приблизително 5-7 % от мъжете с инфертилни проблеми образуват антитела спрямо собствените си сперматозоиди.

Тези антитела могат да имат разрушителен ефект за фертилността, покривайки сперматозоидите и пречейки на движенията им в женската репродуктивна система.

Антиспермалните антитела могат да предотвратят и взаимодействията между яйцеклетката и сперматозоида, които протичат по време на оплождането. При някои случаи тези антитела могат да нанесат щети на образуването на сперматозоиди вътре в тестисите.

Антиспермалните антитела могат да се образуват след операция на тестисите, травма или след вазектомия, когато сперматозоидите се реабсорбират в епидидимиса. Има и случаи, когато наличието на антиспермални антитела не може да бъде обяснено.В повечето случаи се наблюдават струпвания от сперматозоиди или така наречените аглутинати.

Присъствието им най-често се обяснява с факта, че сперматозоидите имат отрицателен електричен заряд (този еднороден електричен заряд е причина за непрекъснатото отблъскване на сперматозоидите един от друг), промяната или загубата на този заряд води до тяхното слепване, наречено аглутинация.

5. Тест за виталност
Оцветяване на сперматозоидите, за да се види какъв процент от тях са живи (това се налага, ако няма никакви подвижни сперматозоиди или % на неподвижните сперматозоиди е > от 72%).

6. Изследване на еякулата за наличие на левкоцити

Присъствието на левкоцити (над 1млн.) в спермата е сигнал за тревога - възпалителен процес на гениталния тракт (възпаление на епидидимиса, тестиса, простатната жлеза, разширена вена), бактериална инфекция и др. Левкоцитоспермията се свързва с увеличение броя на незрелите сперматозоиди, увеличени нива на ДНК увреждания и последващ неуспех при оплождането.

При наличие на отклонения в спермограмата се налага да се проведат допълнителни тестове - хормонални изследвания, биопсия и др.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: