Новини

 • 19.05.2018
  Успешен старт на Програмата за продължаващо обучение за млади специалисти в МБАЛ "Надежда"
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Празник на детето - ПРОДЪЛЖЕНИЕТО в Надежда на 3 юни 2018
  Всички Повече
 • 18.05.2018
  Видео: See & Treat: The New Trends in Office Hysteroscopy - двудневен уъркшоп с проф. Бетоки и проф. Хаимович
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  От 1 юни в "Надежда" ще има възможност за консултации при медицински онколог или хирург с направление от личн ...
  Всички Повече
 • 17.05.2018
  Училище „Бременност и раждане без страх“ на CredoWeb и МБАЛ Надежда в рамките на изложението "БУЛМЕДИКА БУЛДЕН ...
  Всички Повече

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Историята на Златина

НАШЕТО БОЖЕСТВЕНО ЦВЕТЕ - ЛИЛИЯ

Здравейте, ние сме Милен и Златина от Бургас.Обикновени хора, които съдбата реши да провери колко силна е любовта им. През годините проверките бяха доста, но най- силната решихме да сподeлим с вас - преживяното с нашата прекрасна дъщеря-боец Лилия.

След четири години, две операции и три опита ин-витро, Господ реши да ни дари с най-прекрасния дар, нашата малка дъщеря Лилия. Пациенти сме на доктор Стаменов, благодарение на който днес държа в ръцете си най-безценния дар, нашето момиченце. Благодарим Ви ДОКТОРЕ, че ни помогнахте да сбъднем най-голямата си мечта.

Бременността ми може да се каже, че до 33-та седмица минаваше леко, като изключим всекидневните сутрешни повръщания. Дълго чакахме двете чертички, затова посещавах женска консултация в Бургас и фетална морфология и наблюдение в София в МБАЛ"Надежда" при д-р Чачева. При предпоследното посещение на ФМ в 28г.с.(и всъщност последно по план) д-р Чачева препоръча да си запишем час и следващият месец, въпреки всичките добри резултати от изследванията и много доброто състояние на бебето. Тогава никой не предполагаше, че това е нашия шанс да станем родители.

И така, следващият преглед ни беше на 20.04.2015г. /понеделник/, никога няма да забравя този ден. При прегледа д-р Чачева установи, че детето ни е с риск за живота, тъй като в кухината в плеврите има голямо количество течност, която притиска дробовете и води до събиране на вода в цялото тяло.

Това наложи спешна вътреутробна манипулация, при която д-р Чачева, в екип с д-р Михова постави дренаж в плевралната кухина, за да може белия дроб да се разгърне и това да позволи на бебето ни да диша, когато се роди.

За съжаление перипетиите не свършиха до тук.Оказа се, че в България НЯМА от жизненоважните дренажи за вътреутробните манипулации. Беше поставен само един - от дясната страна на гръдния кош, който д-р Чачева за щастие беше донесла от Германия. Отново благодарение на нейната лична ангажираност от Германия беше доставен в много кратък срок жизненоважният за спасяване на детето ни втори дренаж, който поставиха вътреутробно и в лявата част на гръдния кош.

Следващите няколко дни д-р Чачева и д-р Михова следяха състоянието на бебето.

На 28.04.2015г беше назначено секцио. Сутринта преди операцията се запознах и с д-р Стоичкова (шеф на неонатологичното отделение на „Надежда“), която ми разясни, че бебето ми е в много голям риск и има опасност за живота му след раждането. В този момент единствено вярата в Доброто и в Господ ми даваха сили да издържа това изпитание.

След като д-р Личева и д-р Белкин извадиха малката Лилия, грижите за нея пое екипът на д-р Стоичкова. Съпругът ми беше пропътувал разстоянието от Бургас до София за максимално кратко време и първи от нас двамата видя малкото ни момиченце. На следващия ден, след като ме преведоха от реанимация в родилно отделение в стаята донесоха детенцето на другата родилка, която беше с мен, а аз стоях с празни ръце и сълзи в очите задавайки си въпроса /Нали и аз родих, къде е моето бебе?/.

Въпреки болките след операцията станах от леглото и с бавни крачки тръгнах по коридора, за да видя рожбата си. Тя беше в кувьоз, от двете страни на гръдния кош бяха поставени дренажи, за да изтича събралата се течност, беше сложена на апаратна вентилация, на системи и всички други необходими машини, за да и помагат да се справи. Сърцето ми се сви, сълзите бликнаха и не можех да се спра.Само се молех на Господ да помага на детенцето ми да се пребори и да оцелее.

През почти едномесечния престой в МБАЛ“ НАДЕЖДА“ имахме периоди на подобряване на състоянието, както и на влошаване. След 14 дни вече беше ясно, че малката Лилия е с недоизградена лимфна система и това е причината за изливите. Д-р Стоичкова беше лично ангажирана с нашето момиченце и в разговор уточнихме, че ще потърсим мнението и на доц.Георгиева, завеждащ отделение по неонатология в СБАЛДБ "Проф. ИВАН МИТЕВ". Доц.Георгиева беше категорична, че детето ни трябва да бъде преведено при нея за по нататъшното й лечение.

На 25.05.2015г. преместиха малката Лилия. След като я настаниха в неонатологията на СБАЛДБ "проф. ИВАН МИТЕВ" отново я поставиха на апаратна вентилация. След няколко дни отече цялата, вливаха й антибиотици, кортикостероиди, спряха лечението със Сандостатина, наложи се кръвопреливане и добавяне на всички необходими медикаменти, за да се стабилизира. На 08.06.2015г. беше свалена от апаратното дишане и беше поставена на назална вентилация за седмица.

След това дойде и най-дългоочаквания момент, прегърнах дъщеря си за първи път два месеца след като се беше родила. Това е чувство, което не мога да опиша с думи. БЯХ НАЙ-ЩАСТЛИВАТА МАЙКА НА ТАЗИ ЗЕМЯ! ДЪРЖАХ ДЕТЕНЦЕТО СИ. Това бе най-дълго чаканият момент, който ще помня винаги. Така хубаво я нацелувах, не исках да я оставя в легълцето. На 30.06.2015г. я изписаха и се прибрахме тримата у дома.

Благодарим на всички, които се грижеха за нашето детенце денонощно. Благодарим на д-р Стаменов, д-р Чачева, д-р Михова, д-р Стоичкова, доц. Георгиева, д-р Томова, доц. Шивачев, д-р Личева, д-р Белкин, д-р Маринов на всички акушерки, сестри и анестезиолози.

От цялото си сърце благодарим на фондация „Искам бебе” и фондация „Нашите недоносени деца”, по специално на Радина Велчева, Ваня Христова и леля Зоя. Момичета вашата помощ е безценна, вие сте нашите ангели закрилници. Обичаме ви до сетен дъх.

На всички желаем здраве и нека Господ ви закриля. Завинаги сте в нашите сърца.

Апелирам към всички бъдещи майки, бъдете внимателни и не подценявайте избора си на лекар. Препоръчваме Ви без да се замисляме всички гореизброени. Те са не само лекари, но на първо място ЧОВЕЦИ.

С огромна благодарност към всички, които бяха част от пътя ни:

сем. Вълкови

Лилия, Златина и Милен

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: