Новини

 • 22.04.2019
  Работен график на НАДЕЖДА през празничните дни
  Всички Повече
 • 21.04.2019
  Болница Надежда на десетото юбилейно издание на Форум „Бременност и детско здраве“
  Всички Повече
 • 18.04.2019
  Д-р Кристина Чачева пред Puls.bg: Прегледи при специалист по фетална морфология се препоръчват на всяка бъдеща ...
  Всички Повече
 • 16.04.2019
  Проведоха се Първите национални игри на победителите за деца, преборили рак
  Всички Повече
 • 12.04.2019
  Питай Надежда - епизод 23: За естественото раждане с ак. Стаменова
  Всички Повече

Болница "Надежда" става клинична база за обучение на Медицински университет – Варна

МБАЛ „Надежда” става учебна база на МУ - Варна за лекари специализанти по Акушерство и гинекология, Медицинска онкология, Неонатология и Здравни грижи, както и за обучение на акушерки.

Предпочитан университет за студенти от 44 държави по света, МУ-Варна си партнира с 82 международни партньори от 5 континента. От 1961 г. до днес над 50 000 възпитаници на университета живеят и работят в над 40 държави по света.

Вижте още »

"Надеждата за дете" - д-р Георги Стаменов

"Тази книга е моето обяснение в любов към всички онези от вас, на които помогнахме и които продължават да се борят с проблема безплодие. Тази книга е родена от дългите часове работа с тези смели хора, посветили живота си на ГОЛЯМАТА НАДЕЖДА ЗА ДЕТЕ, и точно тези хора аз смятам за свои съавтори...
Тази книга е книга за НАДЕЖДАТА. Тази книга ще ви хареса, сигурен съм!"

Вижте още »

Скалата Чудо - Провиралката край село Лиляч

На 56 км. От София, край село Лиляч в местността „Манастира“ е запазено древно тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“. Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене.
На мъжете скалата също дава плодовитост и любовна сила.

Местните хора вярват, че „Провиралката“ е природно чудо, което притежава много силна енергия и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата.

Хълмът се вижда от всяка от четирите махали на селото и всяка сутрин слънчевите лъчи докосват първо първо най-издадените скални форми на мястото. Вечер пък това е последното място, до което достига светлината. Смятна се, че енергията на слънцето зарежда скалата с мъжка сила.

До светилището може да се отиде, като се мине през селото и в края се стига до черен път, който се разклонява. Хваща се десния път, където има табела „За храма Свети Георги“. Пътят минава покрай малък язовир и се изкачва нагоре в гората, докато стигне равна полянка, на която се намира църквата "Свети Георги Победоносец", която е отворена само на празници.
До църквата може да се стигне и пеша от язовира за около 20 минути.

В ляво от пътя за църквата, има параклис разположен в малка каменна ниша, от който започва свещения скален комплекс. Той се състои от няколко големи каменни блока, които образуват тунел, в дъното на който в лявата част лежи огромна скала с тесен процеп под нея. Отворът е висок около 30 см, а дължината му е около метър и половина. През този процеп трябва да се провре жената, за да се сбъдне желанието й за рожба. Ако се вгледате в скалата, ще видите прилика с женско тяло в гръб седнало на камъните, а земята под него е сякаш старателно полирана от успелите да преминат в желанието си да сбъднат мечтата си.

Според други предания на това място траките са устройвали мистични ритуали за плодородия. По поляната около скалния масив са разпръснати едри плоски кръгли камъни. Според някои това са останки от древни маси за пиршества, според други пък са били олтарни камъни .

Ежегодно на традиционния събор на селото, който се провежда на 5-ти май, в навечерието на храмовият ппразник, майки идват с децата си при скалите, в знак на благодарност за чудото, което се е случило.

Репортаж на ТВ 7

Как да стигнете - вижте карта

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: