Новини

 • 02.04.2020
  ПО-СТРОГИ ПРЕДОХРАНИТЕЛНИ МЕРКИ В МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 02.04.2020
  МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ РАЖДАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ „НАДЕЖДА“ В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ
  Всички Повече
 • 26.03.2020
  ИНТЕРВЮ НА Д-Р КРИСТИНА ЧАЧЕВА ЗА NOVA: Няма данни COVID-19 да се предава от бременна жена на плода
  Всички Повече
 • 25.03.2020
  Д-р Павлина Арабаджикова за сп. ЕВА: "Бременност в условията на COVID-19"
  Всички Повече
 • 22.03.2020
  ЧЕРВЕН ТЕЛЕФОН при започващо раждане и грипоподобни симптоми
  Всички Повече

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕТЕ ЗА COVID-19

Актуални новини от МБАЛ "Надежда" по темата; Най-важното, което трябва да знаете в условията на извънредната ситуация; Мерки за сигурност в болницата;

Вижте още »

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА" В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ

Какъв е редът за влизане в болницата? Какво трябва да спазвате за ваша и наша безопасност?

Вижте още »

Бачковският манастир и чудотворната икона на Света Богородица - Елеуса (Умиление)

Бачковски манастир „Успение Богородично” е популярно място в България, което много хора посещават. Слави се с чудодейната си сила – там Бог чува молитвите на вярващите и ги дарява с това, за което са се помолили от сърце. Особено популярен е сред жените, които имат проблем със зачеването – вярва се, че след молитва в манастира ще успеят да се сдобият с рожба.

Жените, които желаят да имат дете, носят дар в манастира. Дарът може да бъде храна или кърпа например. Разпространена е и друга практика – да се занесе бебешка дрешка с молбата Бог и Света Богородица да помогнат на жената да роди.

Край Бачковският манастир се намира прочутото аязмо. Водата, която тече там, е лековита и помага при множество здравословни проблеми.

В местността Клувията се намират и пещерата и параклиса “Свети Архангел”, които са сред предпочитаните места за посещение от туристите.

Бачковският манастир е вторият по големина български манастир, Създаден преди повече от девет века , той е незагасващо духовно огнище за православната вяра. Основан е през 1083 год. от Григорий Бакуриани (по произход – грузинец, който направил голямо дарение за манастира).Светата обител първоначално е поддържана изцяло от група грузински монаси. В края на 11-и век там е създадена книжовна школа, благодарение на която манастирската библиотека е прочута във вековете със старобългарските, старогрузински и византийски книги.
През 1344 г. Станимашка област заедно с манастира е отстъпена на българския цар Иван-Александър от византийската императрица Анна Савойска срещу обещана помощ в борбата против Йоан Кантакузин. В продължение на около двадесет години културният живот в манастира преживява подем и се ползува от покровителството на цар Иван-Александър, който оставя богати дарения.
През 1745 г. Бачковският манастир преминава под ведомството на Цариградската патриаршия и става важен център на българо-гръцките културни връзки. В 1894 г. манастирът минава окончателно под ведомство на българската екзархия.

И до днес празника на храма се чества на 15-ти август – Голяма Богородица. На този ден там се стичат хора от цялата страна да се помолят и да почетат деня и да помолят светата Майка ще чуе молбата им.

Манастирът разполага с паркинг, а от него започва панорамна екопътека. Преходът по нея е лек и трае около един час. Екопътеката е свързана с легендата за манастира и чудотворната икона на Света Богородица, за която от незапомнени времена се знае, че е помогнала на много вярващи. Нейната чудодейна сила е да помага на болните и бездетните, затова ликът на Божията майка, пазен в малката църквица на обителта, се смята за чудотворен.

В една от легендите се казва, че тя е една от двадесете икони в света, на които самата Пресвета Дева е позирала. Според някои източници, ликът на Божията майка е нарисуван от евангелиста св. Лука, изографисал и първообраза на Христос. Как се е озовала иконата в манастирасъвсем точно не се знае. В началото на ХІV в. тя е вече в Бачковския манастир – според някои е подарена на манастира, а според други – "прелетяла” от един грузински манастир (заради проявено към нея небрежение) и "кацнала” тук, в местността "Клувията”, като запалила силен огън, за да извести за пристигането си.

На точното място на падането бликнал и лековит извор – т. нар. ”Аязмо”.

Когато монасите от Бачковския манастир открили иконата, те я пренесли и поставили в манастира. Останали невероято изненадани, когато на следващия ден иконата я нямало. Намерили я отново на мястото, където била паднала - при “Аязмото”.

След като няколко дни монасите правели безполезни опити да задържат иконата в манастира, а тя все се озовавала до лековития извор, на един от монасите му се присънило, че тя ще остане в манастира, но само ако и отредят специално място и я разположат в дясно до входа. По този начин иконата още при влизането ще разбира дали богомолците идват с чисто сърце в параклиса.

Всяка година на втория ден след Великден с литийно шествие иконата се носи до мястото, на което е паднала, а там се отслужва молебен. Вярва се, че на този ден силата на иконата е най-голяма. Хиляди вярващи чакат на опашка, за да запалят свещ пред нея, след което се отправят на литийното шествие. Тези, които имат най-силно нужда от помощ я носят върху раменете си. Някои търсят изцеление от болест, други се надяват така да измолят прошка, а трети искрено вярват, че иконата на Божията майка ще им помогне най-накрая да се сдобият с дългоочакваната рожба. През няколкостотин метра иконата се предава от ръце на ръце, за да може повече хора да се докоснат до нея.

При една от последните й реставрации на гърба й бил открит надпис, от който станало ясно, че е подарена на Бачковския манастир през 1311 година от двама грузински пътешественици - Атанасий и Октамир.
Сребърната ризница на иконата пък била направена през 1819 година от пловдивския ювелир Петко Хаджи в знак на благодарност за изцелението на съпругата му.

Иконата на Бачковската Богородица е много могъща и с искрена молитва пред нея може да се случи чудото за всеки.

« Обратно

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: