Новини

 • 26.11.2021
  Д-р Мила Петрова гост в "Духът на здравето": Новите надежди в борбата срещу рака на белия дроб
  Всички Повече
 • 25.11.2021
  Д-р Велислава Донкина: Когато емоциите са заглушени, ''проговаря'' тялото
  Всички Повече
 • 22.11.2021
  ПСИХОЛОГИЧНАТА ПОМОЩ В БОЛНИЧНА СРЕДА Е КЛЮЧОВА ЗА ВЪЗСТАНОВЯВАНЕТО НА ПАЦИЕНТИТЕ
  Всички Повече
 • 18.11.2021
  Интимността е голяма част от живота на мъжа и трябва да се потърси помощ при еректилна дисфункция
  Всички Повече
 • 17.11.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Вяра и Надежда!
  Всички Повече

Да тръгнем по стъпките на вярата - тази, която е давала сили на хората, много преди медицината да им подари надеждата. Да посетим мислено места, осеяни с чудеса, претворени в легенди.
Да, има такива сакрални кътчета в България, заредени с енергия, която, често не може да си обясним. Обгърнати в мистичност, увековечени в престари предания, те пазят спомена за случки, които ни карат да излезем от динамиката на забързания делник, да поспрем и да отсеем значимото в живота си. Вярата, приятели, е сърцето на всеки успех, вярата прави чудеса, вярата дава сили. Затова ви каним в нашия виртуален пътеводител на Надеждата, за да се докоснем до чудесата, която тя твори... защото Сътворението и Раждането на новия живот е Чудо, най-великото, което се случва пред очите ни всеки ден... с вяра.

Пътепис на Надеждата

Светилището на нимфите и Авродита - Нимфеумът в Каснаково

Името на Афродита се свързва с едно красиво място по нашите земи, известно като Светилището на нимфите и Афродита край село Каснаково, на 11 км от Хасково.
Афродита е позната като гръцка богиня. Покровителства красотата, любовта плодородието и живота. Известно е обаче, че още преди идването на гърците на Балканския полуостров, траките са почитали част от боговете, намерили по-късно място в гръцкия пантеон. Афродита е една от тях.
За нимфите се знае, че са красиви същества, които излизат нощно време...

Прочетете статията »

Демир Баба Теке - село Свещари

Добре дошли в свещената долина на животворната вода! Демир баба - „Железният баща” е духовен учител и лечител на алевитите и светец за християните. Демир баба теке е най-известното теке у нас и се намира до село Свещари и датира от 16 век. На това място се преплитат хилядолетни религиозни традиции. Извършват се различни магически ритуали - лягане върху свещена скала, вдигане на камък за сила, "избождане" на очите на Вещицата, връзване на парцалчета от дрехи за здраве, преминаване на "Пътеката на изпитанието", отпиване от лековитата чудотворна вода от извора... Докоснали се до миналото, последвайте съвета на мъдреца: "Ако търсиш бог, иди, търси го в човека"!

Прочетете статията »

Свети Николай Чудотворец сбъдва желания в Рила

В Рила има много параклиси и църкви, но параклисът на Свети Николай Чудотворец в село Мурсалево е по-различен. Той се намира в центъра на квадрат, който чертаят селата Мурсалево, Слючево, Стоп и град Рила. Там се пази чудотворната икона на Свети Николай Чудотворец. За нейната чудодейна сила знаят хората не само от селото, но и вярващи от цяла България.
Стари и млади, бедни и богати се стичат към село Мурсалево, за да се помолят на Светеца и да потърсят помощ за неразрешими житейски проблеми. Хората, които идват тук да дирят лек, твърдят, че самият светец им по­сочва начините за изцеление или грешки, които следва да се коригират.

Прочетете статията »

Живата вода в село Боснек

Село Боснек се намира близо до Витоша и е известно с намерените там остатъци от тракийска могила и римски монети.
Селото привлича хората преди всичко с извора там, известен като Живата вода, където лековитата вода извира от каменна скулптура на змейска глава. За извора не се знае кога е открит или кой го е открил.

Водата там не тече постоянно и легендата гласи, че ако пред змея застане човек с лоши деяния, то водата спира да тече. Според друга легенда там някога е имало езеро, обитавано от воден бик, който нападал и убивал добитъка на хората.

Прочетете статията »

Храмът Свети Мина в Кюстендил и лековитото аязмо

Храмът “Свети Мина” е наистина невероятен. Намира се почти в самия център на красивия град Кюстендил. Слави се със силата си да помага на жените с проблеми при зачеването и на младите семейства да скрепят семейната връзка. Ритуалът повелява няколко дни преди сватбата бъдещите младоженци да станат рано преди изгрев слънце и да отидат в черквата. Ако бъдещото семейство отключи вратите на църквата сутринта, то това му гарантира дълъг и безоблачен семеен живот. Младите булки, които още нямат деца, също се редят на опашка да отворят вратите на църквата. Друго поверие гласи, че млада жена преспала в църквата в нощта на 10-ти срещу 11-ти ноември догодина ще се сдобие с рожба.

Прочетете статията »

Свети Стилиян Детепазител - храм Света Неделя, Сатовча

Иконата на Свети Стилян Детепазител се намира в храма „Света Неделя” в село Сатовча, Разложко в Западни Родопи. Този светец се смята, че е родом от Пафлагония в Мала Азия и че е живял в края на IV и началото на V век. Почита се всяка година на 26-ти ноември.

Като млад той решил да се откаже от богатството си, раздал го на бедните и се посветил на лекуването на малки деца и бебета. Преданията разказват за него, че е спасявал от безплодие и детски болести. Заради многото спасени и излекувани деца го нарекли Дете-пазител.

Прочетете статията »

Скалата Чудо - Провиралката край село Лиляч

На 56 км. От София, край село Лиляч в местността „Манастира“ е запазено древно тракийско светилище от скални образувания, наречено „Провиралката“.
Според поверието, ако бездетна жена се промуши под камъка, то тя ще зачене.
На мъжете скалата също дава плодовитост и любовна сила. Местните хора вярват, че „Провиралката“ е природно чудо, което притежава много силна енергия и се носи предание, че детето на император Юстиниан също се е появило на бял свят, след като той довел жена си Теодора в светилището да изпълни ритуалите под скалата. Хълмът се вижда от всяка от четирите махали на селото и всяка сутрин слънчевите лъчи докосват първо първо най-издадените скални форми на мястото.

Прочетете статията »

Светилището Индипасха в Странджа

Надеждата ни прави по-силни и издръжливи в търсенето на отговори и решения на нашите трудни житейски проблеми. Затова места като оброчището Индипасха привличат толкова много хора.

Какво е това място? Индипасха се смята, че е едно от най-древните тракийски светилища и се намира в малкото селце Сливарово в мистичната планина Странджа, край типичен за времето на траките голям скален масив в така наречения Аязменски дол. Там се чества Индипасха на петия ден след Великден. *Самото име Индипасха е трудно да се разгадае, макар че са се опитвали да го интерпретират като СледПасха.

Прочетете статията »

Чудодейният растящ камък от Горни Богров сбъдва желания и лекува

Манастирът в Горни Богров, който се намира на десетина километра от столицата, е прочут със своите чудеса. В манастира в Горни Богров има камък от Голгота. Този скален къс е донесен преди около 800 години в България от кръстоносци, които напуснали Йерусалим и преминали през страната, а около камъкът по-късно е построена църквата на манастира. Камакък е необикновен и нараства с около 2 см всяка година. За последните 60 годишни е пораснал с повече от метър. Баба Рилка вярва, че камъкът събира болестите на хората и затова той непрекъснато нараства.

Прочетете статията »

Кръстова гора

В България съществуват вълшебни места, които са извор на надежда и усещане за докосване до тайнството на природата. Именно там постоянно се случват чудеса. В красива местност в Средните Родопи е разположено именно едно такова невероятно място. Там се извисяват три върха, които образуват свещен енергиен триъгълник - Кръстова гора - Караджов камък - Белинташ . Те са били светилища още от древни времена. Наричат мястото свещения енергиен триъгълник. Кръстова гора - Караджов камък - Белинташ. Три родопски върха с почти еднаква височина, които като че ли се оглеждат един в друг. Почитани са като светилища от най-древни времена.

Прочетете статията »

Чудесата на Свети Мина - Обрадовски манастир

Обрадовски манастир "Св. Мина" е построен на брега на Владайската река, в бившото село Обрадовци, сега квартал на София.
До манастира се стига по булевард Мара Бунева като се достига квартал Бенковски и след излизането от квартала се тръгва към Околовръсното шосе. Преди да се стигне до Околовръстното има табела в дясно, която указва пътя към манастира.
Според легендите Обрадовският манастир "Св. Мина" е основан през късно-римската епоха, а през 11-ти век на това място е имало голям манастирски комплекс.

Прочетете статията »

Света Богородица от Роженския манастир

Един от средновековните български манастири, създаден през 890 г., Роженският манастир е съхранил чудотворната икона на Дева Мария. Тя се пази в кивот в параклиса „Св.Св.Козма и Дамян”. Празникът на манастира е на 8-ми септември, когато се почита Рождество Богородично.

Според легендата иконата е копие от светено желязо, която е била притежавана от една вдовица от Никея. Император Теофилус преследвал иконопоклонниците и вдовицата хвърлила иконата във водите, за да не бъде унищожена. Тя обаче не потънала, а стигнала до портите на манастира Ивирон в Гърция през 999 г.

Прочетете статията »
   Страници:
  1. 1
  2. 2
  3. 3