Новини

 • 08.12.2021
  Интервю на д-р Стела Чапанова, специалист по асистирана репродукция за в. Доктор.
  Всички Повече
 • 07.12.2021
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ ЗА ДОСТЪПВАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ "НАДЕЖДА" ПРИ COVID-19
  Всички Повече
 • 06.12.2021
  ИНТЕНЗИВЕН КУРС ЗА БЪДЕЩИ РОДИТЕЛИ В МЦ "НАДЕЖДА" В PARADISE CENTER
  Всички Повече
 • 03.12.2021
  Празничен работен график на МБАЛ "Надежда" и Медицински център "Надежда" в Paradise Center
  Всички Повече
 • 02.12.2021
  ПОБЕДИТЕЛИТЕ: Историята на Ирена
  Всички Повече

„ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦА“ 2021

ФОРУМ ЗА ПСИХОАНАЛИЗА И МЕДИЦИНА

ИНФОРМАЦИЯ ЗА ФОРУМА

МБАЛ „Надежда“ ще проведе „Дни на психоанализата в болница“ 2021 - форум за психоанализа и медицина с акцент „Майчинство и ранно детско развитие“, на 28.11.2021 г. от 9:30 до 17:00 часа.

Целта на форума е да популяризира психологичната практика в клинична среда сред психолози и психотерапевти, социални работници и акушерки и да предостави достъп до най-съвременните практики в сферата, както и да даде по-висока информираност на медицинските специалисти от различни специалности и отделения как могат да работят в синергия с клиничните психолози в ежедневната практика по отношение на намаляване на тревожността сред хоспитализираните пациенти, а също и на стреса при самите медици.

Форумът е естествено продължение на две ключови инициативи, провеждани през последните години по отделно: „Дни на психологичната грижа в болница“, които стартираха през 2019 г., и „Дни на Франсоаз Долто в България“, които се случват още от 2012 г.

През 2021 г. двете инициативи се обединяват в едно общо издание, което ще обхване по-мащабно и по-пълноценно темите за развитието на ефективната психологична помощ в болничната среда и е пряко посветено на иновативната практика на психоаналитичната грижа, която МБАЛ „Надежда“ въвежда по най-модерния световен стандарт.

Основен акцент тази година е „Майчинство и ранно детско развитие“ и ще наблегне на практиките за консултиране, подкрепа и психотерапия по време на бременността и изграждане на връзка с бебето вътреутробно, раждането и периода на адаптация на новороденото и неговите родители. Ще дискутира и подходите за намаляване на стреса и подкрепа в развитието на преждевременно родените бебета от психолози, медици и родители, а също така и за адаптиране и изграждане на вяра в семействата на недоносените деца за възстановяването им.

Психологичната помощ в болнична среда е активно развита навсякъде по света, а в България все още е рядкост като форма на взаимодействие.

Лекторите във форума, които ще представят своя опит, са клинични психолози, които вече работят в такива сформирани екипи, и медицински специалисти, които си взаимодействат с психолозите.

Гост - лектори са двама водещи психолози със световен принос в психоанализата:

Д-р Антония Грималт Естелрих е обучаващ психоаналитик и психоаналитик на деца и юноши, член и бивш председател на Испанското психоаналитично общество и обучаващ аналитик към Института по психоанализа в Барселона.

Д-р Мириам Сежер е детски психиатър и психоаналитик, ученичка ипоследовател на Франсоаз Долто, съосновател и президент на организацията „Каузата на бебетата“, кавалер на Ордена на Почетния легион. Един от първите психоаналитици, работещи в родилно отделение.

Основните лектори са:

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

Доц. д.п.н. Моника Богданова e психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика. Ангажирана е с каузата на бебетата и децата от 2010 г., развивайки френския и немския опит. Председател на УС на Българската асоциация по психотерапия, както и пълнопраен член на „Българско психоаналитично пространство“.

Венцислав Герасимов е психолог, кандидат по психоаналитична психотерапия към Дружеството за психоаналитична психотерапия, член на Европейската федерация по психоаналитична психотерапия.

Специални гости в дискусионната част ще бъдат:

- д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделението по Неонатология в МБАЛ "Надежда", което с най-високата - III степен на компетентност, с капацитет за отглеждане на преждевременно родени деца с екстремно ниско тегло.

- Траянка Григорова, клиничен психолог

ПРОГРАМА НА "ДНИ НА ПСИХОАНАЛИЗАТА В БОЛНИЦА" 2021

9:30 -10:00 ч.
Откриване - „Продължението, началото и предизивикателствата“

Доц. д.п.н. Моника Богданова

Д-р Велислава Донкина

Траянка Григорова

10:00 – 10:30 ч.
„От мечтата до Надеждата – практиката на психоанализата в медицината и създаването на психотерапевтичните болнични центрове в България“
Д-р Велислава Донкина

10:30-11:30 ч.
„Второто раждане“
Доц. д.п.н. Моника Богданова

11:30 – 12:00 ч. - Дискусия

12:00 – 13:00 ч. - Обедна пауза

13:00-14:00 ч.
„Прото-менталното: ембрионалната психика. Произходът на мисленето и неговата взаимовръзка с майчината функция. “Бленуването” на аналитика“
Д-р Антония Грималт

14:00-15:00 ч.
“Психоанализа в родилното отделение”
Д-р Мириам Сежер

15:00-15:10 ч. - Пауза

15:10-15:40 ч.
“Майчината функция и ролята на грижещия се: естетическата взаимност”
Венцислав Герасимов

15:40-17:00 ч.
Дискусия – „Бебето, раждането и думите“ – интердисциплинарни посоки
Участници: делегатите и лекторите:
Д-р Детелина Стоичкова,
Доц. д.п.н. Моника Богданова, Траянка Григорова

РЕГИСТРАЦИЯ

Заявките за регистрация се приемат онлайн до 25.11.2021 г. включително, чрез попълване на формата по-долу.

Такса:

 • Студенти и специализанти: 40 лв.
 • Работещи професионалисти: 60 лв.

Таксата за участие можете да преведете на:

МЕДИЦИНСКИ ЦЕНТЪР НАДЕЖДА КЛИНИКАЛ ЕООД

BG08UNCR70001523128361

UNCRBGSF

Уникредит Булбанк


Моля, изпратете копие от платежното нареждане за получаване на достъп до форума на e-mail: mbal@nadezhda.bg.

Делегатите онлайн ще получат линк за достъп на посочения от тях e-mail на 26.11.2021 г.

Делегатите, които ще присъстват на място, е необходимо да притежават зелен сертификат и да бъдат на 28.11.2021 г. в 9:15 часа на централния вход на болница „Надежда“, на ул. „Блага вест“ 3, ж.к. Красна поляна, София.

Осигурени са кафе и вода по време на лекциите. В обедната пауза желаещите могат да обядват по свой избор в района на болницата или в кафе-ресторанта.

РЕГИСТРАЦИЯТА ПРИКЛЮЧИ!

Д-р Антония Грималт Естелрих

Д-р Антония Грималт Естелрих е обучаващ психоаналитик и психоаналитик на деца и юноши, член и бивш председател на Испанското психоаналитично общество и обучаващ аналитик към Института по психоанализа в Барселона.

От 1998 г. досега преподава в магистърска програма по психотерапия към Университета „RAMÓN LLULL“, а от 2008 г. – в магистърска програма по психоаналитична психотерапия в системата на здравни грижи към Университета на Баселона. Заемала е редица длъжности в своето аналитично общество, както и в международен план – като член на Форума за психоанализа на деца и юноши към Европейската федерация по психоанализа и като преподавател към Психоаналитичен институт за Източна Европа „Хан Грьон-Пракен“, където супервизира и обучава бъдещи аналитици на БПО.

Д-р Грималт е гостувала на два пъти в София, през 2015 г. и 2016 г. с темите “Предизвикателства пред “бленуването” (reverie) на терапевта” и „Емоционалното познание: областта на негативните връзки -L, -H и -K”.

Нейните специални интереси са в областта на теориите на М. Клайн, У. Бион и пост-клайнианците, детското развитие и примитивните състояния на ума във функционирането на деца и възрастни.

Д-р Мириам Сежер

Д-р Мириам Сежер е детски психиатър и психоаналитик, ученик и последовател на Франсоаз Долто, съосновател и президент на организацията „Каузата на бебетата“, кавалер на Ордена на Почетния легион. Един от първите психоаналитици, работещи в родилно отделение. Води ежемесечни групи за супервизия със специалисти в полето на перинаталността и майчинството. Съорганизатор и преподавател в университета Париж VII по програма "Психично и перинаталност”. Участва в многобройни семинари и научни конференции във Великобритания, Италия, Бразилия, Канада, САЩ. Автор е на редица заглавия, от които преведени на български са: „Думи, за да се родиш. Психоанализа в родилно отделение“, „Малкото училище – голямото начало“, „Ако бебетата можеха да говорят“.

Доц. д.п.н. Моника Богданова

Доц. д.п.н. Моника Богданова, e психоаналитик, преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”, Факултет по педагогика. Ангажирана е с каузата на бебетата и децата от 2010 г., развивайки френския и немския опит, като през 2015 г. създава “Зеленият двор” – психоаналитичен център за посрещане на семейства, а през 2018 г. - Център за развитие на бебета и деца до 5 г. ''Франсоаз Долто''. Специализирала е в Париж, има над 100 публикации, последните, от които са „Посрещане на новороденото през думите и в света. Перинаталност и психоанализа“, „Бебето, детето и техният език“, „Въпросът за тялото в клиничната практика“. Има специфични професионални и научни интереси, свързани с преждевременно родените бебета и диагностиката на нарушения в ранна детска възраст (0-3 г.).

Председател на УС на Българската Асоциация по психотерапия, както и пълноправен член на „Българско психоаналитично пространство“. От 2020 г. е част от екипа за психоаналитична помощ на МБАЛ „Надежда“ и МЦ „Надежда Клиникал“.

Д-р Велислава Донкина

Д-р Велислава Донкина е клиничен психолог и доктор по психология към БАН, кандидат по психоанализа към Чикагски психоаналитичен институт и член на Американската психоаналитична асоциация.

Работи в областта на развитието и организирането на немедицинската грижа в болнична среда в България и ръководи първото по рода си психоаналитично отделение в болнична институция - Звеното за психологична и немедицинска грижа в Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

Член на Международната асоциация по психоонкология, Международната асоциация по невропсихоанализа, Международната асоциация по психосоматика в акушерството и гинекологията и на Американското общество заа психосоциална гинекология и акушерство, Българско медицинско сдружение по хематология, Българско психоаналитично общество и Българско Балинтово общество, квалифициран член на Българска асоциация по психотерапия.

От 2020 г. е част от екипа за психоаналитична помощ на МБАЛ „Надежда“ и МЦ „Надежда Клиникал“.

Венцислав Герасимов

Венцислав Герасимов е психолог, кандидат по психоаналитична психотерапия към Дружеството за психоаналитична психотерапия, член на Европейската федерация по психоаналитична психотерапия. Завършил е магистърски програми по „Психология на развитието“ и „ Клинична психология - психоаналитична перспектива“, „Фамилно и брачно консултиране“ към Институт по фамилна терапия. Преминал редица сертифицирани теоретични и практически обучения в областта на психоанализата. Професионалните му интереси са насочени към изследването и приложението на психоанализата в медицинска среда при пациенти и двойки с различна проблематика и тяхното проследяване, с опит в психоаналитична психодрама при работа със зависими. Част е от Звеното за психологична и немедицинска грижа към Специализираната болница за активно лечение на хематологични заболявания.

От 2021 е част от екипа за психоаналитична помощ на МБАЛ „Надежда“ и МЦ „Надежда Клиникал.

Д-р Детелина Стоичкова

Д-р Детелина Стоичкова, ръководител на отделението "Неонатология" в МБАЛ „Надежда“ е доказан специалист с богат дългогодишен опит в грижата за най-малките пациенти – новородените.

Д-р Стоичкова завършва медицина в Медицинска академия – София. В продължение на 4 години работих като педиатър в Окръжна болница Михайловград (сега Монтана). От 1987 г. до януари 2013 г. е неонатолог в I АГ болница „Тина Киркова“ (настояща „СВ. София“), като от 2007 до 2013 г. е началник на Неонатологичното отделение.

Става част от екипа на МБАЛ „Надежда“ от самото ú създаване през 2013 г., а отделението по неонатология, което ръководи, е с най-високото – III ниво на компетентност, където се обгрижват и новородени с ниско и екстремно ниско тегло (под 1200 грама).

Траянка Григорова

Траянка Григорова е клиничен психолог, психотерапевт, доктор по обща психология към секция "Психология на личността", ИИНЧ, БАН, член на Българска асоциация по психотерапия и Българско психоаналитично общество, към което е в обучение. В процес на обучение е и по психоаналитична психосоматика към IPSO Pierre Marty.

Хоноруван преподавател в Магистърска програма по "Клинична психология – психоаналитична перспектива" към НБУ. Автор на десетки публикации в научни издания. С научни и клинични интереси в психосоматичната проблематика и емоционалното процесиране.

Притежава клиничен терапевтичен опит с широк спектър на психична проблематика в различни болнични институции (Клиника по Психиатрия ВМА, Специализирана болница за деца с церебрална парализа, Програма за субституиращо лечение за зависими пациенти "Възраждане", СБАЛХЗ и др.).

   Страници:
  1. 1
Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: