Подкрепа за родителите - подкрепа за кърменето

КЪРМЕНЕТО - НАЙ-ДОБРОТО НАЧАЛО

Светът отбелязва Световната седмица на кърменето всяка година в първата седмица на август. Този път инициативата насочва вниманито ни към нуждата от подкрепа на двамата родители в периода на кърмене и към осигуряването на подходяща среда за кърмене, включително на работните места. Ние в болница „Надежда“ вярваме, че няма по-добро начало за едно новородено дете от близостта с майката веднага след раждането и от естественото хранене. Затова отново заставаме зад каузата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ в подкрепа на родителите и кърменето.

ПОЛЗИ ЗА БЕБЕТО

Ползите от кърменето са не само за бебето, но за неговата майка и цялото семейство. Кърменото бебе има силен имунитет и боледува по-рядко. Естественото хранене при новородените намалява риска от астма, алергии и все по-често срещания атопичен дерматит. В по-късна възраст кърмените деца страдат по-малко от инфекции на средното ухо, на горните дихателни пътища и на стомаха. Консултантите по кърмене подчертават, че естественото хранене намалява риска от развитие на метаболетен синдром при децата (наднормено тегло, високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия и диабет ). Кърменето прави костите и зъбите по-силни. Ползите не свършват до тук. Смята се, че кърменето подобрява коефициета на интелигентност, намалява риска от хиперактивност и дефицит на вниманието.

ПОЛЗИ ЗА МАЙКАТА

Кърменето е един от най-емоционалните моменти на контакт между майката и бебето. Уникално по своята същност, то е най-добрият старт за детето и има превантивен ефект за майката. Намалява риска от някои от най-често срещаните онкологични заболявания при жените - рак на гърдата, рак на матката и на яйчниците. Предпазва от остеопороза. След раждането матката на кърмещата майка се възстановява по-бързо, а кървенето е по-малко. При кърменето се горят от 300 до 500 калории допълнително. Така възстановяването на теглото отпреди бременността е по-бързо и не изисква допълнителни усилия и ограничения. Всичко това води и до положителен ефект върху женската емоционалност и психическо здраве след раждането.

ПОЛЗИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Притесненията на родителите след появата на тяхното дете са хиляди, но кърменето гарантирано прави живота на цялото семейство по-лесен. Бебето е спокойно и в дома има по-малко плач. Кърменето гарантира готова естествена храна по всяко време и на всяко място. Семейството пести пари, а пътуванията и разходките са по-лесни.

СТАРТ ОЩЕ В РОДИЛНА ЗАЛА

Кърменето в болницата

Кърменето е емоционален процес, който укрепва силната връзка между Вас и Вашето бебе. Този процес започва веднага след раждането, още тук, в болницата.

Началото: Нормалното физиологично раждане не завършва с проплакването на бебето, а с първия контакт на майката и нейното дете - т.нар. бондинг, или импринтинг. Това са безценни минути, при които докосването кожа в кожа предава на бебето ценна майчина микрофлора, носи му успокоение от топлината и познатия звук на сърцето й, дава му глътка сигурност в новия свят -няколкото първи капки коластра. Така започва всичко...

В родилните зали на "Надежда" ще прекарате ЗАЕДНО първите часове от живота на Вашата рожба. Ако всичко с бебчо и мама е наред, след неонатологичния преглед, новороденото се връща на на гърдите на майката и остава в прегръдките й за няколко часа - в родилна зала, където да бъде осъществено и първото засукване. И още нещо ... таткото може да бъде с вас и да сподели тези първи безценни мигове.

По време на престоя в болницата препоръчваме да бъдете непрекъснато с децата си. Именно така може да реализирате възможността за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ. Нашите акушерки от неонатологично отеление и послеродова клиника ще Ви помагнат да закърмите своето бебе и ще Ви подкрепят в този процес през цялото време. Защото най-добрата храна за новороденото дете е кърмата.

Преди раждането: В Училището за бъдещи родители на болница „Надежда“ отделяме специално внимание на кърменето. Заповядайте на лекциите, посветени на тази тема. Следете страницта на училището в нашия сайт, където обявяваме датите за тях. Лекцията за кърменето е с практическа насченост и дава отговор на най-често задаваните въпроси, които вълнуват бъдещите майки.

И след това: И ако изпитвате затруднения в кърменето след като се приберете вкъщи, не се колебайте да се свържете с нас. В болница "Надежда" маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC, сертифициран от международния борд консултант по кърмене, е на разположение на майките с полезна информация и подкрепа.

КОНСУЛТАНТИ НА КАМПАНИЯТА

ак. Надежда Стаменова

Училище за бъдещи родители в МБАЛ "Надежда"

Виж повече

ак. Елена Василева

Медицински консултант на Philips Avent за България

Виж повече

маг.фарм. Марияна Енева

IBCLC, сертифициран консултат по кърмене

Виж повече

Световна седмица на кърменето в болница Надежда

Четири вдъхновяващи жени - четири истории за кърменето

видео

Кърменето е любов!

Виж повече

"ПИТАЙ НАДЕЖДА" с акушерките Елена Василева и Надежда Стаменова

видео

Подготовка и начало на кърменето

Виж повече

"Питай Надежда" с маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC, сертифициран консултат по кърмене

видео

Как да продължим да кърмим успешно?

Виж повече

Новини

Интервю на д-р Стела Чапанова и ак. Надежда Стаменова за БНР

Кърменето е важно!

„Най-важно за нас е да кажем на всички, че кърменето е нещо изключително важно, изключително приятно, изключително ценно. То трябва да започне още от самото начало и да бъде подкрепяно от абсолютно всички около бебето“, обясни пред „Хоризонт“ акушерката Надежда Стаменова от болница „Надежда“

Виж повече

Книжка с полезни съвети и подарък от Philips Avent

За майките в болница "Надежда"

Нашите партньори от Philips Avent с подаръци за всички бременни, които посещават кабинетите за проследяване на бременност в МБАЛ "Надежда" и за родилките, настанени в Послеродова клиника на болницата. Благодарим за подкрепата. Може да получите книжка "Ръководство за кърмене" и подарък в кабинетите "Женска консултация" и Измерване на детски сърдечни тонове" от 1 до 7 август 2019 г.

Група в падкрепа на кърменето

Запишете се.

Виж повече

Знаем колко ценно за новороденото и майката е кърменето. Знаем, че подкрепата в този процес е важна.

Затова ви каним на 6 август от 14:00 ч. в зала "Надежда"на среща в извънредното издание на „Групи за подкрепа на кърменето“.

Модератор: маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC, сертифициран консултант по кърмене.

Входът е свободен, но е необходимо предварителна регистрирация на нашия сайт.

Партньори

Сподели тази страница:
Посети: