Подкрепа на кърменето - подкрепа за по-здрава планета

КЪРМЕНЕТО - НАЙ-ДОБРОТО НАЧАЛО

Всяка година, в първата седмица от август отбелязваме Световната седмица в подкрепа на кърменето. През 2020 г. инициативата е фокусирана върху връзката на кърменото с глобалния проблем за опазване на околната среда и здравето на хората. Активностите, които се организират в редица страни по света, са насочени именно към информираността на обществото за връзката между храненето на бебето и грижата за нашата планетата. Ние в болница „Надежда“ вярваме, че няма по-добро начало за едно новородено дете от близостта с майката веднага след раждането и от естественото хранене. Затова и тази година отново заставаме зад каузата на Световната здравна организация и УНИЦЕФ в подкрепа на кърменето. Заради пандемията от COVID-19, информационната ни кампанията тази година ще се случва единствено онлайн, но се надяваме по този начин да достигнем до повече хора и да изразим нашата подкрепа за кърменето и ползите, които то носи за майката и нейното дете.

ПОЛЗИ ЗА БЕБЕТО

Ползите от кърменето са не само за бебето, но за неговата майка и цялото семейство. Кърменото бебе има силен имунитет и боледува по-рядко. Естественото хранене при новородените намалява риска от астма, алергии и все по-често срещания атопичен дерматит. В по-късна възраст кърмените деца страдат по-малко от инфекции на средното ухо, на горните дихателни пътища и на стомаха. Консултантите по кърмене подчертават, че естественото хранене намалява риска от развитие на метаболетен синдром при децата (наднормено тегло, високо кръвно налягане, хиперхолестеролемия и диабет ). Кърменето прави костите и зъбите по-силни. Ползите не свършват до тук. Смята се, че кърменето подобрява коефициета на интелигентност, намалява риска от хиперактивност и дефицит на вниманието.

ПОЛЗИ ЗА МАЙКАТА

Кърменето е един от най-емоционалните моменти на контакт между майката и бебето. Уникално по своята същност, то е най-добрият старт за детето и има превантивен ефект за майката. Намалява риска от някои от най-често срещаните онкологични заболявания при жените - рак на гърдата, рак на матката и на яйчниците. Предпазва от остеопороза. След раждането матката на кърмещата майка се възстановява по-бързо, а кървенето е по-малко. При кърменето се горят от 300 до 500 калории допълнително. Така възстановяването на теглото отпреди бременността е по-бързо и не изисква допълнителни усилия и ограничения. Всичко това води и до положителен ефект върху женската емоционалност и психическо здраве след раждането.

ПОЛЗИ ЗА СЕМЕЙСТВОТО

Притесненията на родителите след появата на тяхното дете са хиляди, но кърменето гарантирано прави живота на цялото семейство по-лесен. Бебето е спокойно и в дома има по-малко плач. Кърменето гарантира готова естествена храна по всяко време и на всяко място. Семейството пести пари, а пътуванията и разходките са по-лесни.

СТАРТ ОЩЕ В РОДИЛНА ЗАЛА

Кърменето в болницата

Кърменето е емоционален процес, който укрепва силната връзка между Вас и Вашето бебе. Този процес започва веднага след раждането, още тук, в болницата.

Началото: Нормалното физиологично раждане не завършва с проплакването на бебето, а с първия контакт на майката и нейното дете - т.нар. бондинг, или импринтинг. Това са безценни минути, при които докосването кожа в кожа предава на бебето ценна майчина микрофлора, носи му успокоение от топлината и познатия звук на сърцето й, дава му глътка сигурност в новия свят -няколкото първи капки коластра. Така започва всичко...

В родилните зали на "Надежда" ще прекарате ЗАЕДНО първите часове от живота на Вашата рожба. Ако всичко с бебчо и мама е наред, след неонатологичния преглед, новороденото се връща на на гърдите на майката и остава в прегръдките й за няколко часа - в родилна зала, където да бъде осъществено и първото засукване. И още нещо ... таткото може да бъде с вас и да сподели тези първи безценни мигове.

По време на престоя в болницата препоръчваме да бъдете непрекъснато с децата си. Именно така може да реализирате възможността за ИЗКЛЮЧИТЕЛНО КЪРМЕНЕ. Нашите акушерки от неонатологично отеление и послеродова клиника ще Ви помагнат да закърмите своето бебе и ще Ви подкрепят в този процес през цялото време. Защото най-добрата храна за новороденото дете е кърмата.

Преди раждането: В Училището за бъдещи родители на болница „Надежда“ отделяме специално внимание на кърменето. Заповядайте на лекциите, посветени на тази тема. Следете страницта на училището в нашия сайт, където обявяваме датите за тях. Лекцията за кърменето е с практическа насченост и дава отговор на най-често задаваните въпроси, които вълнуват бъдещите майки.

И след това: И ако изпитвате затруднения в кърменето след като се приберете вкъщи, не се колебайте да се свържете с нас. В болница "Надежда" маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC, сертифициран от международния борд консултант по кърмене, е на разположение на майките с полезна информация и подкрепа.

КОНСУЛТАНТИ НА КАМПАНИЯТА

ак. Надежда Стаменова

Училище за бъдещи родители в МБАЛ "Надежда"

Виж повече

ак. Елена Василева

Медицински консултант на Philips Avent за България

Виж повече

маг.фарм. Марияна Енева

IBCLC, сертифициран консултат по кърмене

Виж повече

ак. Миглена Ангелова

акушерка в Родилна зала, МБАЛ "Надежда"

Виж повече

ак. Зорница Войнова

акушерка в Неонатологично отделение, МБАЛ "Надежда"

Виж повече

ак. Маргарита Янева

акушерка в Послеродова клиника, МБАЛ "Надежда"

Виж повече

Световна седмица на кърменето в болница Надежда

"ПИТАЙ НАДЕЖДА" с акушерките Елена Василева и Надежда Стаменова

"Подготовка и начало на кърменето"

Виж повече

"Питай Надежда" с маг. фарм. Марияна Енева, IBCLC, сертифициран консултат по кърмене

"Как да продължим да кърмим успешно?"

Виж повече

7 ПРИЧИНИ ДА КЪРМИШ

Какво може да ни даде кърменето?

Виж повече

ПОДКРЕПА ЗА КЪРМЕНЕТО ОЩЕ В ПЪРВИЯ МИГ НА НОВИЯ ЖИВОТ!

УНИКАЛНАТА ХРАНА ЗА ВАШЕТО УНИКАЛНО БЕБЕ!

Защото кърменето е любов.

НОВИНИ И ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ ЗА КЪРМЕНЕТО

Важно е да знаем!

1. World Alliance for Breastfeeding Action (WABA)

2. UNICEF

3. World Health Organisation

4. Национална Асоциация в подкрепа на кърменето

5. Ла Лече Лига

6. Банка за майчина кърма

"ХРАНЕНЕ В ПЪРВИТЕ ДНИ СЛЕД РАЖДАНЕТО", ИНТЕРВЮ НА АК. НАДЕЖДА СТАМЕНОВА

"Съществуват безкрайно много забрани и погрешни митове с доводи защо не е добре да се консумира почти всеки вид храна. Когато се махне всичко „забранено“, остава кратък списък храни, които съвсем не могат да подсигурят пълноценно хранене. Правилният отговор е, че родилката може да консумира всичко в умерени количества." Източник: www.fantastico.bg

Виж повече

Партньори

Следвай ни във: