МБАЛ "НАДЕЖДА" В УСЛОВИЯТА НА COVID-19

Тук сме! До вас сме! На разположение сме!

Коронавирусите са голяма вирусна фамилия, членовете на която циркулират сред хора, животни и птици. Името им произлиза от латинското corona (ореол), което се отнася до характерния вид на вирусните частици.Коронавирусите имат сферична форма с необичайно големи размери - диаметър от порядъка на 100-160 nm. Те притежават липидна обвивка, „пронизана“ от протеини, които изпълняват ролята на рецептори. Сърцевината (генома) на вируса представлява молекула едноверижна РНК с големина 26-32 базови двойки – най-големият РНК-ов вирусен геном.

Въпреки, че първият коронавирус е изолиран през 1930 г., до „избухването“ на SARS-CoV епидемията през 2002-2003 г., коронавирусите са представлявали интерес предимно за ветеринарните лекари. При човек вирусите причиняват респираторни инфекции, които обикновено са леки. По-редки форми като SARS, MERS и сегашният SARS-2, причинител на COVID-19, могат да протекат с усложнения, вкл. да бъдат смъртоносни.

КАК СЕ РАЗПРОСТРАНЯВА?

Разпространението на инфекцията се осъществява предимно по въздушно-капков път, по подобие на грипа.

За да се реализира предаването се изисква по-тесен контакт.

Стандартните препоръки за предотвратяване на разпространението на инфекцията включват редовно измиване на ръцете, покриване на устата и носа при кашляне и кихане, старателно измиване на хранителните продукти ако се консумират сурови (плодове, зеленчуци и др.) и/или достатъчна термична обработка на месо и яйца. Избягвайте тесен контакт с всеки, показващ симптоми на респираторни заболявания като кашлица и кихане.

КАКВИ СА СИМПТОМИТЕ, КОИТО НЕ БИВА ДА ПРЕНЕБРЕГВАМЕ?

При клиничното протичане на COVID-19 най-често наблюдаваните симптоми са повишена температура, кашлица, болка в мускулите, умора и други неспецифични респираторни симптоми, подобни на тези за други респираторни вирусни инфекции. Високата температура е най-често съобщаваният симптом, но това може да не е налице при някои пациенти, като много младите, възрастните или имунокомпрометираните лица. Малък брой пациенти съобщават за стомашно-чревни симптоми (като повръщане и диария). При по-тежките случаи инфекцията причинява пневмония, тежък остър респираторен синдром, бъбречна недостатъчност и дори смърт.

КАК СЕ ПРОВЕЖДА ИЗСЛЕДВАНЕТО?

Подходящи за изследване са назофарингеални секрети и/или храчка (ако е произведена). Пробата се поставя в контейнер с транспортна среда и се изпраща във вирусологична лаборатория за изследване. Изследването се провежда по метода на амплификация с нуклеинови киселини (real-time RT-PCR). Серологичното изследване може да е от полза за потвърждаване на имунологичната реакция, провокирана от коронавируса. Бързите тестове не са 100% достоверни.

КАК ДА СЕ ПРЕДПАЗИМ?

Предпазните мерки включват хигиена на ръцете, предпазване на дихателните пътища и очите и редовна дезинфекция на околната среда.

Важно е използването на подходящи хигиенни материали (сапун, дезинфектанти, влажни салфетки и т.н.), които да осигурят висока лична хигиена.

Маските за лице от хартия/плат/марля могат да предпазват от по-големи респираторни капчици, но не гарантират защитата от въздушна инфекция. Те трябва да се сменят често, за да се поддържа тяхната ефективност. Като правило, маската трябва да се сменя веднага след като се навлажни!

Важно е рутинно почистване на често използвани повърхности, дрехи и предмети. Дезинфектантите с 60-70% етанол, 0.5%-ов водороден пероксид или 0,1% натриев хипохлорит/белина инактивират коронавирусите в рамките на минута.

Периодичното проветряване на помещенията е много важно!

автор: проф. д-р Златко Кълвачев

МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА"

#ОСТАНИ ВКЪЩИ; #ЖИВОТЪТ ПРОДЪЛЖАВА

ОБНОВЕНИ НА 19.05.2020 г.

ДОСТЪП ДО БОЛНИЦАТА

РАЖДАНЕ:

МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ

СПЕШЕН ПРИЕМ:

Спешни случаи са тези, които налагат преглед на наш пациент в дежурния ни кабинет и евентуални изследвания или хоспитализация и назначаване на лечение, например: кървене, силни болки, изтичане на околоплодни води, повръщане повече от 6 пъти.

Ако не живеете в София, е препоръчително да се отправите към най-близкия до вас медицински център.

Всички случаи, които не налагат преглед и евентуална хоспитализация, но Ви тревожат, можете да обсъдите в работно време с Вашия лекар, като се свържете с Кол център: 02 441 79 70, 0882 193 970, 0882 193 972, без почивен ден от 8:00 до 20:00 часа. Пациентите на МБАЛ „Надежда“, които постъпват по спешност, ще се тестват на момента с т.нар. бърз тест.
Тестовете се заплащат от пациентите.

Как да ни посетите за преглед в дежурния кабенит:

- през деня се отправете към централния вход на болница и там ще бъдете насочена за преглед;

- вечерта или през нощта отидете директно в подземния паркинг, на ниво -1 и позвънете на вътрешен телефон 444, като използвате апарата на служебния вход до охраната.

☎️ ЧЕРВЕН ТЕЛЕФОН 0882 332 632 само за спешни случаи с грипоподобни симптоми или с диагностицирана с инфекция за Covid-19!

Създали сме нужната организация да Ви посрещнем и да положим най-добрите грижи за Вас! Но се нуждаем и от Вашето съдействие!

Важно е да ни уведомите ПРЕДВАРИТЕЛНО на горепосочения телефонен номер, че тръгвате към МБАЛ "Надежда" и имате симптоми или доказана инфекция с коронавирус, за да може нашият екип да предприеме необходимите мерки, да се подготви и да Ви очаква.

Щом пристигнете в болницата моля отидете в подземния паркинг, на ниво -1 и отново се обадете, за да ни информирате, че сте пристигнали.

Изчакайте в автомобила си, докато екипа излезе да Ви поеме, подготвен по съответния протокол и със съответните защитни средства.

ПРОФИЛАКТИЧНИ ИЗСЛЕДВАНИЯ, ИНИЦИАТИВИ

ОНЛАЙН КОНСУЛТАЦИИ С ЛЕКАРИТЕ НА МБАЛ"НАДЕЖДА":

МБАЛ „Надежда“ консултира онлайн своите пациенти от сектор асистирана репродукция и бременни с нужда от женска консултация с жива визуална връзка през мобилното приложение Viber.
Всички лекари преработиха своите графици и стартираха срещи в специално създаден виртуален кабинет.
Представителите на кол центъра на болницата се свързват поетапно с всички пациенти и назначава час за последваща онлайн консултация по Viber със съответния лекуващ лекар.

Консултациите дават възможност на пациента да обсъди очи в очи със своя лекар всички въпроси, които го тревожат относно състояние му, нуждата от спешен преглед или изследване, както и да получи съвети и препоръки за превенция по време на пандемията. В края на тази консултация, в случай на спешност, лекарят насочва за преглед в дежурния кабинет на МБАЛ „Надежда“.

ЕПИКРИЗИ И БОЛНИЧНИ:

До изтичане на извънредните мерки за ограничаване на разпространението на COVID-19 епикризите и болничните ще бъдат изпращани по куриер на посочен от пациента адрес, за сметка на МБАЛ „Надежда“. Сътрудник от сектор „Администрация“ ще се свърже с тези от Вас, които вече са заявили издаване на болничен лист, за уточняване на детайли по получаването му. Нужен ни е адрес за доставка. При необходимост от уточнения по тази тема, моля позвънете на сектор „Информация“ на телефонн: 02/ 44 17 973; 0884 178 114, 0882 193 973, от понеделник до петък, от 8:30 до 17:00 часа или пишете на имейл:administracia@invitro-bg.com

Настоящите правила ще бъдат допълвани и коригирани, според съответните промени в обстановката.

Препоръчва ви да следите нашите онлайн канали по-активно. Ситуацията се променя изключително динамично и това води до промени и при нас, за да можем да осигурим правилната и навременна грижа.

ВИДЕО: Мерки за безопасност в МБАЛ Надежда в условията на Covid-19

ПОЛЕЗНИ ВРЪЗКИ

Уницеф

Световната здравна организация

Кралски колеж по акушерство и гинекология

Център за контрол и превенция на заболяванията, САЩ

Национална пренатална асоциация, САЩ

Европейско общество за репродукция и ембриология и пълният наръчник: ТУК

Американско дружество за репродуктивна медицина

Министерство на здравеопазването

ГОВОРИ С ТВОЯ ЛЕКАР ОНЛАЙН

ЕКИПЪТ НА "НАДЕЖДА" С КОНСУЛТАЦИИ ПО VIBER

МБАЛ „Надежда“ вече консултира своите пациенти и онлайн с жива визуална връзка през мобилното приложение Viber.

Всички лекари преработиха своите графици и стартираха поетапно срещи в специално създаден виртуален кабинет.

С приоритет са пациентите, попадащи под условията на обявеното извънредно положение, които не трябва да посещават болничното заведение в този период - бременните жени, които в момента не могат да провеждат своите женски консултации, пациентите, които са започнали процедури по асистирана репродукция, пациенти с онкологични заболявания и др..

Представителите на кол центъра на болницата се свързват поетапно с всички пациенти, чийто преглед е бил отказан и назначава час за последваща онлайн консултация по Viber със съответния лекуващ лекар.

Консултациите дават възможност на пациента да обсъди очи в очи със своя лекар всички въпроси, които го тревожат относно състояние му, нуждата от спешен преглед или изследване, както и да поучи съвети и препоръки за превенция по време на пандемията. В края на тази консултация, в случай на спешност, лекарят насочва за преглед в дежурния кабинет на МБАЛ „Надежда“.

Важно е всички да си останат вкъщи, за да се намали разпространението на заразата, но за екипа на болницата е от първостепенно значение да не прекъсва връзката със своите пациенти и да не ги държи в информационна изолация, в условията на обявена пандемия и извънредно положение.Вярваме, че по-този начин ще успеем, макар и от дистанция да осигурим подкрепа на всички, които са ни се доверили и имат своите въпроси и притеснения относно здравословното си състояние в този момент.

НОВИНИ

Научете още

Асистирана репродукция и Covid-19

Уебинар

Д-р Георги Стаменов и Поля Александрова - ин витро пациент и гл. редактор на сп. Ева, отговарят на въпроси за мерките за безопасност при ин витро в условията на пандемия и заповедта за ограничаване на част от процедурите.

Виж повече

Мерки за безопасност в условията на Covid-19

bTV

Репортаж на bTV в централната емисия "Новини" на 14.04.2020 за нужните мерки за безопасност при прегледи и прием на бременни.

Виж повече

"Covid-19 - онкология - грижа"

Уебинар

Д-р Петрова и д-р Атанасов от МБАЛ "Надежда" и Нана Гладуиш от "Една от 8" отговарят на всички въпроси по темата.

Виж повече

Д-р Георги Стаменов: Коронавирусът не може да се предаде през плацентата

"Събуди се", NOVA

На дарителите искам да благодаря най-вече заради това, че те се сетиха за нас преди "ракетата да е паднала"...Дарителите са много. И всеки дава според мен част от сърцето си, когато го прави.

Виж повече

д-р Стаменов

Nova TV, новини

Световния ден на здравето, централна емисия новини. "Милиони благодариха на медиците в Световния ден на здравето."

Виж повече

Бременност, раждане, новородено и Covid-19

Уебинар

Д-р Анатолий Кръстев - акушер - гинеколог, акушер Надежда Стаменова, д-р Детелина Стоичкова - ръководител "Неонатология" и д-р Анелия Рачева - административен директор на МБАЛ "Надежда" се включиха на живо в страницата ни във Facebook, с отговори на въпроси и различни коментари, становища и данни от световни проучвания.

Виж повече

РЕД ЗА ВЛИЗАНЕ В МБАЛ "НАДЕЖДА"

  • Само през централния вход
  • Без придружители
  • След оценка на здравословното състояние
  • След дезинфекция
Виж повече

"Надежда за България"

Една кампания на МБАЛ "Надежда" за ДОБРОТО!
Създадохме група, в която да събираме накуп добрите дела или идеите, за да могат повече хора да достигнат до тях и нуждаещите се да се възползват. Споделете с нас доброто!

Виж повече

"Една от 8" пита МБАЛ "Надежда"

д-р Рачева и Нана Гладуиш

Виж повече

проф. Кълвачев, вирусолог

БНР

""Ако всички сме отговорни и всеки даде своя принос, не би трябвало да стигнем до италианския вариант", прогнозира той и препоръча: "Който може да си стои вкъщи, да си стои вкъщи. Максимално ограничаване на контактите, за да не се струпват хора и да си обменяме вируси. И трето - лична хигиена"."

Виж повече

проф. Кълвачев, вирусолог

БНТ, 100% будни

"Вода, сапун, дезинфектант!"
Започва на 5 мин.

Виж повече

д-р Стаменов

bTV, Тази събота

Бременната жена не е болен човек, но бременността е имунодефицитно състояние, така че трябва да се спазват много строги мерки за предпазване.

Виж повече

проф. Кълвачев, вирусолог

bTV, Тази неделя

"Огромният % от случаите не са фатални и ще отминат без никакви последствия"

Виж повече

д-р Арабаджикова

EVA.bg

Бременност в условията на Covid-19
Д-р Арабаджикова: "Ние сме на своя пост и заедно ще преодолеем това изпитание"

Виж повече

д-р Чачева

Nova TV, "Плюс - минус"

До този момент няма доказан случай на предаване на коронавирус от бременна жена на плода. Това заяви в ефира на „Плюс-минус. Коментарът след новините“, Кристина Чачева, специалист по фетална морфология.

Виж повече

проф. Кълвачев, вирусолог

НТВ

Виж повече
Следвай ни във:

ВАЖНИ КОНТАКТИ В МБАЛ НАДЕЖДА:

Дежурен кабинет за пациенти на МБАЛ "Надежда" при раждане или спешни гинекологични случаи: 0882 332 632

За записване или отмяна на часове, информация за услугите, изследванията и леченията, предлагани в болницата, др.:

Кол център: 02 441 79 70, 0882 193 970, 0882 193 972, без почивен ден от 8:00 до 20:00 часа

За справка за документи - епикризи, болнични, служебни бележки, връзка с ЖК, др.:

Сектор "Информация": 02/ 44 17 973; 0884 178 114, 0882 193 973, от понеделник до петък, от 8:30 до 17:30 часа

mbal@nadezhda.bg