Новини

 • 22.05.2020
  Следродилен домашен патронаж
  Всички Повече
 • 19.05.2020
  МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ "НАДЕЖДА"
  Всички Повече
 • 17.05.2020
  МЕРКИ ЗА СИГУРНОСТ ПРИ РАЖДАНЕ И ПРЕСТОЙ В МБАЛ „НАДЕЖДА“ В ИЗВЪНРЕДНА СИТУАЦИЯ
  Всички Повече
 • 17.05.2020
  УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ БЕЗ АНАЛОГ ДАВА НАДЕЖДА ЗА ВТОРО ДЕТЕ
  Всички Повече
 • 14.05.2020
  ЗАПАЗВАМЕ СТРОГИТЕ МЕРКИ ЗА БЕЗОПАСНОСТ В МБАЛ „НАДЕЖДА“
  Всички Повече

МБАЛ "Надежда" е място, където всяка жена може да разчита на адекватна грижа и диагностика чрез широкия спектър от специализирани изследвания, които се предлагат.

Профилактика и скринингови изследвания

Да сме отговорни и да се грижим за собственото си здраве е най-доброто, което можем да направим за себе си и за хората, които обичаме. Отговорният подход е всяка жена да посети специалист мамолог и да отиде на гинекологичен преглед с взимане на цитонамазка от маточната шийка веднъж годишно. При жените над 40 г. се препоръчва и мамография.

По преценка на гинеколога обаче могат да бъдат извършени специализирани изследвания, които имат отношение към профилактиката на женското здраве. При съмнение за злокачествено образувание всяка пациентка на болница "Надежда" може да разчита на следните специализирани дейности:

 • Колпоскопски преглед:специализирано изследване, което в съвременната гинекологична практика вече е рутинно и е неизменна част от адекватната диагностика на заболяванията на маточната шийка. Най-обща казано, чрез този метод маточната шийка се „оглежда“ със специален микроскоп (колпоскоп) под голямо увеличение. Процедурата е бърза, неболезнена и се извършва в амбулаторни условия без упойка. Колпоскопията се използва за диагностика и на редица други заболявания освен на предрака и рака на маточната шийка;
 • Изследване за човешки папилома вирус (HPV-тест)- целта на това изследване е откриване на инфекция с високорискови типове човешки папилома вирус при жената, т.е този специализиран тест по същество е скрининг за рак на маточната шийка или за откриване на групите жени с висок риск за развитие на рак на маточната шийка. Изследването се провежда в гинекологичния кабинет, като тестът може да се извърши едновременно с цитонамазката – използва се същата клетъчна проба или се взима втора от цервикалния канал;
 • Революционната технология LuViva– неинвазивна технология, която сканира цялата маточна шийка, за да се определи вероятността за предракови и ракови изменения на маточната шийка. Този метод открива промените в шийката много преди стандартните досега цитонамазка и колпоскопия. Не се изисква взимането на тъканна проба или лабраторен анализ. Вместо това спектометър анализира събраните по време на сканирането данни и осигурява резултат още в момента на прегледа. Това спестява напрежението от очакването на резултата от цитонамзка.

Амбулаторна дейност/ гинекологични прегледи

 • Цитонамазка
 • Колпоскопии
 • Деструкции на патологични процеси на маточната шийка
 • Биопсии
 • HPV диагностика
 • Микробиологично изследване на влагалищен секрет
 • Изследване за хламидии, микоплазма, уреоплазма
 • Ехографски изследвания
 • Хистеросалпингографии
 • Остеоденситометрия
 • Скенер (КАТ)
 • Офис хистероскопии (диагностични хистероскопии в амбулаторни условия без ансестезия на доброкачествени заболявания - полипи, миоми, аденомиоза и на злокачествени заболявания на маточната шийка и матката – карциноми и т.н.)
 • Оперативни лазер офис хистероскопии (оперативно лечение на полипи и миоми с лазерна техника в условията на амбулаторията без използването на обща анестезия).

Лабораторни и образни изследвания при диагностика на злокачествени заболявания

Световната тенденция отбелязва покачване на процентната заболеваемост от злокачествени заболявания. За съжаление и в България това е така. Този факт налага комплексен подход в диагностиката, в чиято основа са опитът и квалификацията на лекаря да познава и приложи най-ефективните лабораторни и други методи за скрининг и диагностика.

Едно от злокачествените образувания с най-висока заболеваемост е ракът на яйчника. Всяка пациентка със съмнение за такава диагноза може да разчита на специфични лабораторни изследавния и образна диагностика в МБАЛ "Надежда".

Лабораторните изследвания включват изследване на туморни маркери (СА 125, СА 19-9, СЕА, AFP и др.), които имат отношение към скрининга, диагностиката и определянето на терапевтичното поведение и проследяване.

На територията на болница "Надежда" в отделението по Образна диагностика се провеждат множество изследвания, които имат отношение към профилактиката на женското здраве:

 • ехография на коремните органи;
 • ехомамография;
 • онкологична образна диагностика;
 • остеодензитометрия.

.

LuViva - ранна диагностика за предрак и рак на маточната шийка

Болницата "Надежда" разполага с уникалния апарат LuViva, който замества стандартните методи, с които раполагахме досега – цитонамазката и колпоскопията. Апаратът „LuViva” може да диагностицира предрак и рак на маточната шийка в много ранни фази. Доказано е, че чрез този апарат могат да се установят промени на ниво клетка, които се получават 2 години преди да се стигне до етапа, в който цитонамазката и колпоскопията могат да го направят, т. е. с този апарат могат да се диагностицират не измененията, които виждаме при колпоскопското изследване или цитонамазката, а тези, които не можем да видим на ниво клетка.

Методът е неинвазивен. Използването му е безболезнено за пациентката и тя получава информация за състоянието си на момента в амбулаторни условия.

В основата на изследването стои сканиране на маточната шийка, което трае 1 минута. Апаратът използва 2 метода от физиката – отражение и флуоресценция. Чрез отражението апаратът може да открие структурни промени в клетките, например промени в дебелината на епитела или промяна в размера на клетъчните ядра, както и увеличение на кръвния поток към засегнатите тъканите.

Вторият метод – флуоресценцията, има за цел да открие определени химични маркери в клетката, които също могат да покажат наличието на промени, свързани с канцерогенезата. Такива са триптофанът, флавините и колагенът в клетката.

Всички жени над 16-годишна възраст, които водят полов живот, биха могли да се подложат на този метод на изследване. Като индикации за прилагане на методиката можем да посочим отклонение в данните на цитонамазката, позитивния тест за наличието на високорисков щам на човешкия папилома вирус, както и пациенти,които са с доказани предракови изменения.

Ако досега 80% от жените са били подлагани на допълнителни изследвания поради атипичен резултат от цитонамазката и в последствие се оказва че нямат проблем, сега с прилагането на този апарат процентът се свежда до 40%. Това означава, че на голям процент от жените се спестяват неинвазивните и инвазивните методи за диагностициране, защото се установява, че нямат нужда от тях. В този смисъл апаратът е своеобразен филтър, чрез който се отсяват жените, които нямат никакви проблеми от онези, които имат.

Разпечатайте тази страница
Споделете тази страница: